Yanýk Celtic sesi uçtu, gitti...

20 Ocak 2018 00:54 / 1092 kez okundu!

 

 

Dolores O’Riordan, o yanýk sesiyle çok kez ruhumuzu kavurup, yüreðimizi söküp almýþtý. Þimdi bir daha görüþmemek üzere yüreðimizi bir kez daha söktü, gitti. 

Hayatýnda bir þeylerin yolunda gitmediði belliydi. Haziran ayýnda Firenze Festival’inde Eddie Vedder ile ayný gün sahne alacaktý. Hem de ilk göz aðrýsý The Cranberries solisti olarak. Sýrt aðrýlarýndan muzdarip olduðu için sahneye çýkamadýðý anons edildi. Son bir kez karþýlaþma fýrsatý da, heba olmuþtu.

Anlamýþtým sorunu büyüktü. Hep sorunlarý oldu yaþamý boyunca peþini býrakmayan. Küçük yaþlarda babasýnýn bir arkadaþý tarafýndan yýllarca taciz edilmesinin acýsýný, geçmeyen depresyonla ödüyordu. 12 yaþýndan itibaren içindekileri þarký sözlerine dökmeye baþlamýþtý. Ýlginç yürekten gelen bir sesi vardý, kimselere benzemeyen. Ýrlanda’nýn bulutlu havasýný, denizden esen rüzgarýný hatýrlatýrdý bana. Türkiye’de olsa sýký bir arabesk sesi olurdu diye düþünürdüm. Ne de olsa acýnýn sesi, yanýk olur ya.

Onu tüm dünyaya Zombie þarkýsý tanýttý. Hani o unutulmayan nakaratý var ya: “In my head, in my head ! Zombie, Zombie-ie-ie” diye uzayýp giden. Ýrlanda mezhep savaþýna olan isyanýný “kafanýn içinde savaþýyorlar, tanklarýyla bombalarýyla, kafanýn içinde ölüyorlar, kimde hatalýyýz ?” sözleriyle haykýrmýþtý. Sevdiðim çok þarkýsý oldu: “Linger”, “Dreams, Ode To My Family”, “When You’re Gone”, “Rupture”... Grubun ilk baþarýsý zaten Linger ile baþlamýþtý 1993 yýlýnda. Pop rock gitar müziklerini hafif Celtic tý-nýlarýyla harmanladýklarý müzikleri ilk Amerika’da sevildi.ilk albümleri ayný yýl çýktý “Everybody Else Is Doing It So, Why Cant We ?”, 94’de gelen ikinci albümleri “No Need To Argue” ise tam bir baþarý oldu. 1996'da üçüncü albümleri “The Faithful Departed” fdaha az ilgi gördü. Gitar týnýlarýný biraz sertleþtirip distorsiyona kaymalarý satýþ sayýsýný olumsuz etkiledi. Þahsen, en beðendiðim albümleri de üçüncüsü oldu. Ticari kaygý taþýmayan içten yer yer vahþi bir albümdü. Hele Dolores’in aðýt gibi söylediði “Warchild”’ý çok severim.

Bu albümden sonra Dolores sýkýlmýþtý, ayrýlmak istediði üzerine haberler sýklaþmaya baþladý. Ýte kaka 2003’e kadar idare ettiler. Sonra herkes yoluna gitti. Dolores iki solo albümle müzikten kopmamaya çalýþtý. Gerçekte belki de hayattan kopmamaya çalýþýyordu. Kanada’da inziva bir yaþamda dört çocuðunu büyütmeye çalýþýyordu. Albümler vasat çizgisine zar zor ulaþtýlar. 2012’de tekrar bir araya gelir grup ve “Roses” adýnda yeni bir albüm kaydederler. Alýþtýðýmýz müziklerini tekrarlayan, parlak anlardan yoksun bir albüm oldu.

Kara haberin geldiði gün Londra’ya stüdyoda kayýt yapmak için gitmiþti. Bazý müzisyenleri müzik kurtarýyor terapi yapýyor ve daha uzun yaþatýyor.. Dolores ne yazýk o þanslýlar kervanýna katýlamadý. Gittiði yeri aydýnlatsýn…

 

Emin YEÐÝNBOY

18.01.2018

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.