VE 82. OSCAR ÖDÜLLERÝ: ÖLÜMCÜL TUZAK, AVATAR’I GEÇTÝ

14 Mart 2010 03:25 / 1922 kez okundu!

 


82. Oscar Ödülleri geçmiþ yýllara oranla daha mütevazý geçen bir törenle daðýtýldý.

Töreni zaman akýþý içinde anýmsarsak gecenin verilen ilk ödülü olan en iyi yardýmcý erkek ödülü herkesin favorisi bir oyuncuya gitti: Avusturyalý Christoph Waltz’a. Soysuzlar Çetesi filminde canlandýrdýðý sadist, centilmen, acýmasýz ‘Yahudi Avcýsý’ lakaplý Nazi subayý Hans Landa rolü ile bu yýl nerdeyse yerkürede aday gösterildiði tüm ödülleri topladý. Bir Quentin Tarantino filminde oynamasa böylesine iyi bir oyuncudan belki dünyanýn haberi olmayacak, sadece Almanca konuþan ülkelerin tanýdýðý bir aktör olarak kalacaktý. Doðru yerde ve doðru zamanda olmak bir kez daha ödüllendirildi.

Gecenin diðer iki ödülünü tekrar beklenen iki film kazandý: En iyi animasyonda ‘Yukarý Bak-Up’, en iyi þarkýda ise Crazy Heart filminden ‘The Weary Kind’.

‘Ölümcül Tuzak-The Hurt Locker’ özgün senaryoda ilk ödülünü kazanýrken gecenin büyük ödülleri için ilk uyarýyý gönderiyordu. Irak’ta ‘iliþtirilmiþ’ savaþ muhabiri olarak çalýþmýþ olan Mark Boal tarafýndan yazýlmýþ olan senaryo tamamen gerçeklerden yola çýkarak bir bomba imha ekibinin yaþadýklarýný anlatýyordu.

Yýlýn en çarpýcý dramasý ‘Precious-Deðerli’ sýrasýyla en iyi uyarlama senaryoda ve en iyi yardýmcý kadýn ödüllerinde hak ettiði ödülleri alýrken Mo’Nique’in performansý tek kelime ile muhteþem olarak tanýmlanabilir.

En iyi ses dalýnda iki ödül birden alan Ölümcül Tuzak , en iyi set tasarýmý ve görüntü ödülleri alan Avatar ile kýyasýya mücadelesini gecenin son anlarýna kadar sürdüreceðini gösteriyordu.

En iyi film müziði biraz sürpriz olarak ‘Yukarý Bak-Up’a veriliyordu. Tartýþmasýz Avatar’a gitmesi gereken görsel efekt ödülü bu filme gidiyordu.

Önemli ödüllerden birisi olan en iyi kurguda Ölümcül Tuzak kazandýðý ödülle bir öne geçiyordu. En iyi yabancý film ödülü gecenin önemli bir sürprizini yaparak Arjantin filmi ‘The Secret in Their Eyes’a giderken favoriler Michael Haneke ve Jacques Audilard eli boþ dönüyordu.

En iyi erkek oyuncu ödülünü beþinci kez aday gösterilen Jeff Bridges kazandý. ‘Crazy Heart’ filminde canlandýrdýðý kaybetmiþ Country þarkýcýsýndaki performansý kadar yýllardýr yarattýðý unutulmaz karakterlerin karþýlýðýný alýyordu.

En iyi kadýn oyuncu ödülü bir kez daha sürpriz olmadan Sandra Bullock’a gidiyordu. Bullock ‘The Blind Side’ filminde evsiz bir zenci çocuða manevi annelik yaparken sade ve kendisine çok yakýþan bir performans sunuyordu.

Nihayet gecenin galibi en iyi yönetmen ve film ödülünde þekilleniyordu Kathryn Bigelow ve Ölümcül Tuzak. 300 milyon dolara mal olan Avatar oldukça mütevazý bir bütçesi olan Ölümcül Tuzak karþýsýnda yarýþý kaybediyordu. Irak savaþýný olanca gerçekçiliði içinde, savaþa özendirmeden, kahraman yaratmadan anlatan ‘Ölümcül Tuzak’ hak ettiði ödülüne kavuþuyordu.


Emin Yeðinboy
08.03.2010


 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.