Trans bireylerin zor yaþamlarý

29 Nisan 2018 01:18 / 1322 kez okundu!

 

 

"Muhteþem Kadýn" bu yýl yabancý dilde film Oscar’ýný kazanýrken bana da sürpriz yapmýþtý. Kesinlikle favorim deðildi. Akademi üyelerinden büyük bir farkla oylarý toplayýp, heykelciði Þili’ye ilk kez götürdü. 

 

******

 

Trans bireylerin zor yaþamlarý

 

"Muhteþem Kadýn" bu yýl yabancý dilde film Oscar’ýný kazanýrken bana da sürpriz yapmýþtý. Kesinlikle favorim deðildi. Akademi üyelerinden büyük bir farkla oylarý toplayýp, heykelciði Þili’ye ilk kez götürdü. Þilili yönetmen Sebastian Lelio önceki filmi“Gloria”da aþký bulmak için çabalayan, varoluþ mücadelesi veren, 50’li yaþlarda özgür ruhlu bir kadýnýn hikayesini anlatmýþtý. Bu kez Trans bireylerin karþýlaþtýklarý zorluklarý, þiddeti, muhafazakar tepkileri anlatýrken evrensel bir sorunu Þili özelinde yansýtýyor. Böylesine çetrefil bir hikayeyi anlatýrken de, en büyük desteði baþrol oyuncusu, gerçek yaþamýnda da trans birey olan Daniela Vega’dan alýyor.

 

***

Ýleri yaþtaki sevgilisinin yataðýnda ölmesi Trans Marina Vidal’ýn hayatýný allak bullak eder. Bir yanda çok sevdiði adamýn kaybý diðer taraftan onun üst orta sýnýf ailesinin tacizleri zor yaþamýný daha da zorlaþtýrýr. Polis dahil herkesin tacizlerinden býkan Marina iþleri kendi yöntemleriyle halletmeye karar verir.

Yönetmen Lelio bir kez daha baskýya karþý direnmeyi, hayatta kalma çabasýný yücelten anlatýmýyla seyircinin sempatisini kazanýyor. Filmin en büyük baþarýsý da böylesine tartýþmalý bir konuda seyirciyi yanýna almasý.

Yer yer büyüleyici gerçek sýnýrlarýnda dolaþan anlatým yine de her sekansýnda Vega’nýn olaðanüstü performansýna ihtiyaç duyuyor. Gerçek yaþamýnda þarkýcýlýk yapan Vega bu yeteneðini de sergileyecek çok sahne buluyor.

Kayýtsýz kalýnmayacak bir film. 

Sesin çýkmasýn, yoksa ölürsün

Korku, gerilim türünde yeni bir þeyler oluyor. Yeni yönetmenler ilk filmlerinde harika iþler baþarýyorlar.

Komedi filmlerinin ve “The Office” dizisinin oyuncusu John Krasinski yönettiði ilk korku filminde yaratýk ve gerilim türünde deðiþik bir harman sunuyor.

Her þey “deja vu” gibi iþlese de bir takým yaratýcý fikirler ve atmosfer yaratmadaki mahareti ürperten bir baþarýya dönüþmüþ.

Öykünün en büyük özelliði büyük bölümünde konuþma olmamasý. Dünyada ses duyarlý kör yaratýk türü yayýlmýþtýr.

Ses gelen her yeri yakýp yýkan, ses çýkaran her insaný öldüren bu yaratýklarýn dehþetine iki çocuklu bir ailenin yaþamýndan tanýk oluyoruz.

Ses çýkarmadan, saðýr dilsiz dilinde anlaþan bu aile de annenin hamile olmasý büyük bir tehlikedir.

Kötü günlerde savaþmasý kliþesi. Gerilimi dibine kadar hissettiren bu baþarýlý korkuyu þiddetle öneriyorum.

 

Emin YEÐÝNBOY

15.04.2018

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.