Tarantino fenomeni

27 Ocak 2013 14:46 / 1642 kez okundu!

 


Sekiz adamýn restoranýn köþe masasýnda Madonna’nýn “Like a Virgin” þarkýsýnýn sözlerinin gizli anlamý ve kýz garsona verilecek yeterli bahþiþ üzerine yaptýklarý boþ sohbetin sinemada yeni bir dönemin baþlangýcý olacaðýný “Rezervuar Köpekleri”ni ilk seyreden kimse bilemezdi. Bu sohbet içeriði ve karakterlerin durumu Quentin Tarantino’nun sinema anlayýþýnýn temelini tanýmlýyordu.

Tehlikeli erkeklerin gevezelikleri, arka planda çalan yetmiþli yýllarýn unutulmaya yüz tutmuþ parçalarý, John Ford veya Sergio Leone filmlerinden gelen kamera açýlarý, Sam Peckinpah’dan miras kameraya fýþkýran kan hepsi Tarantino kolajlarýnýn üst baþlýklarý oldu. Onu pop kültürün çöplerini klasik Amerikan ve Fransýz Yeni Dalga Sinemasýnýn atýk fabrikasýnda temizleyen sinema meraklýsý þeklinde tanýtmak da yanlýþ olmaz. “Rezervuar Köpekleri”nin en unutulmaz sahnesi “Stuck In The Middle Of You” þarkýsý eþliðinde Michael Madsen’in kestiði kulak oldu. Tarantino’yu fenomene dönüþtüren bir sonraki filmi “Ucuz Roman-Pulp Fiction” daha ilk karelerinde “pulp” kelimesinin yumuþak, nemli þekilsiz madde veya çarpýcý bir ana fikir barýndýran ve karakteristik özelliði taslak halinde henüz bitirilmemiþ olan dergi veya kitap þeklinde lügat açýklamasýyla baþlar. Tüm öykü bu tanýmlama çerçevesinde akar, karakterlerin bitmeyen öyküleri kesiþir, ölen bir karakter bir baþka karakterin hikayesinde tekrar ortaya çýkar, yetmiþli yýllardan “Little Green Bag”, “Girl You Will be Soon a Woman” gibi sýradan parçalar tozlu raflardan iner. Chuck Berry’den “You Never Can Tell” ile Uma Thurman ve John Travolta’nýn yaptýklarý karþýlýklý dans sinema tarihine geçer. 1994’de Cannes ‘da en iyi film seçildikten sonra dört dalda aday gösterildiði Oscar’larda da en iyi özgün senaryo ödülünü kazanýr. Ýki filmle üslubunu sinema tarihine ve seyirci hafýzasýna bu kadar derin yerleþtiren ikinci bir yönetmen gelmedi denilebilir.

Tarantino öykülerini ve karakterlerini çevreleyen ironi seyredenin þiddeti, dramatik yapýyý çok ciddiye almasýný engeller. Yýllar boyu þiddeti estetize etmesinden bahsedildi. Þiddeti ön plana çýkaran filmler Tarantinovari damgasý yedi. Tezgahtar olarak çalýþtýðý video dükkanýnda seyrettiði B sýnýfý ve Uzak Doðu filmleri O’nun yönetmen ve senarist olarak kullandýðý en önemli daðarcýðý oldu. Yetmiþli yýllarýn TV dizileri, yine o yýllarýn kenarda kýyýda kalmýþ pop ve rock parçalarý onun daðarcýðýný dolduran diðer deðerli ürünler oldu. Çoðu filminin alýntý olduðunu ve onlarý kendine göre yorumladýðýný saklamadý. Kill Bill’in Japon yönetmen Toshiya Fujita “Lady Snowblood”, Soysuzlar Çetesi’nin 1978 Ýtalyan filmi “Quel Maledetto Treno Blindato”nun serbest uyarlamalarý olduðunu biliyoruz. Bu esinlenmeler onun yaptýðý iþlerin deðerini hiçbir zaman azaltmadý. Yaptýðý her filme kendi üslubunu ve ruhunu vermeyi baþardý.

1998’de Elmore Leonard’ýn romanýndan uyarladýðý “Jackie Brown” da baþrolleri Pam Gier, Robert De Niro, Samuel L. Jackson paylaþtý. Þiddeti daha düþük tuttuðu bu polisiyeyi yetmiþli yýllarýn TV dizisi “Foxy Brown” dan esinlendi. Eskiyi parlatmayý seven Tarantino bu kez yýllarýn B Sýnýf oyuncusu Pam Gier’e baþ rol vererek onu seyirciye yeniden hatýrlatýr.

2003 ve 2004’de filmografisinin en deðerlilerinden olan “Kill Bill” iki bölüm halinde gösterime girer. Bir gelinin mutluluðunu bozmamalýsýn der Tarantino, Evlilik törenini kan banyosuna çeviren Bill’den intikamýný almak için geri gelen Beate’de Uma Thurman müthiþ bir dövüþ koreografisi sunar. Diþi bir Bruce Lee gibidir adeta.

Tarantino’yu bir fenomene dönüþtüren yýllarý böyle baþlar.


Emin YEÐÝNBOY

27.01.2013

Son Güncelleme Tarihi: 27 Ocak 2013 14:54

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.