Sürücü - Drive

11 Þubat 2012 08:14 / 1478 kez okundu!

 


Var olmak istemeyen bir kahraman

Sinefillerin hoþlanabileceði türde bir film “Sürücü-Drive”. Geçmiþteki benzerlerini anýmsayarak alýnabilecek keyfin daha yüksek olacaðý bir film.

--------------------------------------------------------------------------------------

SÜRÜCÜ - DRIVE

YÖNETMEN: NICOLAS WINDING REFS

OYUNCULAR: RYAN GOSLING, CAREY MULLIGAN, ALBERT BROOKS, BRYAN CRANSTON

Sürücü varoluþunu sessizliði ile gizlemeye çalýþan, kentin karanlýðýnda bir hýzlanýp bir yavaþlayarak izini kaybettirmeye çalýþan, film boyu ismi hiç anýlmayan isimsiz bir karakter. Dudaklarýndan dökülen kýsa kelimeler dýþýnda süren sessizliði, ifadesizliði ile bir sonraki hamlesinin ne olacaðýný kestirememenin yarattýðý gizem kendisine duyduðumuz ilgiyi yoðunlaþtýrýyor. Birçok yönüyle sinemanýn karizmatik ve suskun tetikçisi Jeff Costello’yu anýmsatýyor. Le Samourai filminin Alain Delon’un soðuk karizmasýnda vücut bulan yalnýz Jeff’i ile gölgede kalmak varoluþunun bir amacý olan sürücü arasýndaki benzerlik sadece yaþam þekli olarak ortaya çýkmýyor. Her ikisinin de ahlaki deðerlendirmelerden uzak kalmasý, iþledikleri suçlarda yüzeysel kalmalarý diðer ortak noktalarý. Her ikisinin de geçmiþleri hakkýnda o kadar az þey biliyoruz ki iyi, kötü bir deðerlendirme yapamýyoruz. Yaptýklarýnýn geçmiþlerindeki travmalar sonrasýnda kötülüðün dýþarý taþmasý mý yoksa içlerindeki macera duygusunu tatmin etme mi olduðunu bilemiyoruz. Ahlaken onlarý temize çýkarma çabamýz, özdeþleþme arzumuz kýrýlýyor.

Sürücü bir telefon konuþmasý ile açýlýyor: ”Bu þehirde yüz bin sokak var, bana yeri ve zamaný ver, ben sana beþ dakika süre veriyorum, ne olursa olsun beþ dakika içinde hizmetindeyim, beþ dakikayý geçince ne olursa olsun kendi baþýnasýn”. Gecenin karanlýðýnda yapýlan bir soygun sonrasýnda direksiyonda gördüðümüz sürücü bir hýzlanýp bir durarak soyguncularý olay mahallinden kaçýrýr. Polis otolarýný atlattýktan sonra kalabalýða karýþarak izini kaybettiren sürücünün soyguncularý kaçýrma gibi bir iþle uðraþtýðýný anlýyoruz. Bir garajdan bindiði asansör ile yaþadýðý yalnýz mekana ulaþýyor. Gündüzleri ise bir tamirhanede çalýþýp ayný zamanda filmlerde araba sahnelerinde dublörlük ile uðraþýyor.

Danimarkalý yönetmen Nicolas Winding Refn filmin ve karakterinin sessizliðini, yarattýðý karanlýk atmosfer yanýnda arka planda kullandýðý olaðanüstü elektronik müzik ile etkileyici bir estetiðe dönüþtürüyor. Film her haliyle seksenlere ait gibi duruyor. Parlak mont, güneþ gözlüðü, spor araba ,tekno-pop gibi seksenlerden kopup gelen soðuk bir retro havaya sahip. Akrabalýk baðý sadece Le Samourai ile sýnýrlý deðil, yetmiþlerin iki aksiyon klasiði olan “Point Blank”den Walter (Lee Marwin) veya “Vanishing Point”den Kowalski gerek soðukkanlýklarý gerek baðýmsýz duruþlarý ile bizim sürücüye yakýn duruyor. Soyguncularý kaçýran þoför fikri 1987 yapýmý Ryan O’Neil’in canlandýrdýðý “Driver” ile de ayný .

Sürücü karþý cinse olan ilgisini öyle ulu orta koyabilecek bir karakter deðil. Yan dairedeki Irene (Carey Mulligan) ile olan yakýnlaþmasý oldukça mesafeli. Kadýnýn kocasýnýn hapisten geri gelmesi ve sürücünün ona yardým etmeye karar vermesi, sevdiðini koruma dürtüsünün sonucu ortaya çýkýyor.

Þiddeti oldukça çið bir þekilde sunan yönetmen Refn senaryodaki bir çok diyaloðu çýkarmasýnýn yaratabileceði boþluðu Gosling’in iyi oyunculuðundan aldýðý destek ile kapatýyor. Son dönemlerin gözde oyuncusu olan Ryan Gosling karakterinin ruhunu kusursuz yansýtýyor. Minimal jest ve mimik ile her þeyi anlatýyor. “An Education-Aþk Dersi” filminden bu yana çok sýk karþýmýza çýkmaya baþlayan Carey Mulligan güzel gülümsemesini umutsuzluðunu örtmekte baþarý ile kullanýyor.

Sonuçta sinefillerin hoþlanabileceði türde bir film “Sürücü-Drive”. Geçmiþteki benzerlerini anýmsayarak alýnabilecek keyfin daha yüksek olacaðý bir film. Genç Danimarkalý yönetmen Refn’in bu film ile 2011 Cannes’da en iyi yönetmen ödülü aldýðýný da belirtelim.


Emin Yeðinboy

11.02.2012

Son Güncelleme Tarihi: 13 Þubat 2012 14:01

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.