Paris-Roubaix cehenneminin 2018 þampiyonu: Peter Sagan

09 Nisan 2018 14:57 / 1368 kez okundu!

 

 

Nisan ayýnýn ilk pazarý bisikletseverler için çok özel bir gündür. O gün bahar klasikleri diye adlandýrýlan 1896’dan bu yana düzenlenen, tek günlük yol yarýþlarýnýn en zoru Paris Roubaix arasý 260 km.lik yarýþ koþulur. 

 

******

Paris-Roubaix cehenneminin 2018 þampiyonu: Peter Sagan

 

Nisan ayýnýn ilk pazarý bisikletseverler için çok özel bir gündür. O gün bahar klasikleri diye adlandýrýlan 1896’dan bu yana düzenlenen, tek günlük yol yarýþlarýnýn en zoru Paris Roubaix arasý 260 km.lik yarýþ koþulur. Yarýþýn en büyük özelliði yarýþýn 54 km.lik bölümünün çok sert parke taþlarýyla döþeli yollarda koþulmasý. Bu bölümler sektör olarak numaralandýrýlmýþ. Toplamda böyle 29 parke taþlý sektör var bunlarýn uzunluklarý 3 ile 1,5 kilometre arasýnda deðiþiyor. Bunlarýn arasýnda en korkutucu olaný 19. Sektör, 2,4 km. olan Arenberg Ormanlarý, diðer tanýmlamasýyla Arenberg Çukuru, ormanýn içinden geçen bu bölümde parke taþlarý çok sert deðiþen yükseklikte diðer yanda ýslak ve çamurlu yol kenarlarý var. 2016 þampiyonu Hayman “orada bisikletinizin her an daðýlacaðýný düþünüyorsunuz, yerler hele ýslaksa her an kayabilirsiniz, sinirleri bozan bir bölüm, geride kaldýðýnda ancak sevinebilirsiniz”. Yarýþýn belki en büyük özelliði Roubaix Velodromunda atýlan 1.5 tur sonunda bitmesi. Nisanýn bir Pazar günü dýþýnda sessiz, boyasý solmuþ çizgileri, eski duþlarýyla terk edilmiþ stadyum görünümünde. O gün ise týklým týklým dolu tribünler dev ekrandan yaklaþan bisikletçileri izler duyulan helikopter sesi lider grubun yaklaþtýðýnýn habercisidir. Nefesler tutulur, 260 km. sonrasý 1 cm. farkla finiþ çizgisinin geçildiði yarýþlar oldu. 

Bu yýl yarýþ sakin baþlayýp, hýzlandý. Beþli bir kaçýþ grubunun öne geçmesiyle, ana grup yani peloton ile aralarýndaki, zaman farký nerdeyse 10 dakika oldu. Peloton yavaþ yavaþ hýzlanarak finiþe 100 km. kala farký 3 dakikaya indirdi. Yarýþýn ilk düþüþü baþlarda 28 numaralý sektörde oldu. 23 yaþýndaki Belçikalý bisikletçi Michael Goolarts düþüþten sonra kalbi durdu ve acil müdahaleyle hayata döndürüldü. 100 kilometre kala diðer bir düþüþ yaþanýr ve Ýtalyan Trentin abandone olur. Çukur Arenberg’te kazasýz belasýz geçildi. Favoriler grubun önüne geçmeye baþladýlar. 50. kilometere de Sagan, geçen yýlýn galibi Van Avermaet, 2014 þampiyonu Niki Terpestra ataklara baþladýlar. Toz toprak tüm bisikletçileri tanýnmaz hale dönüþtürdü. Sagan yýlda kazandýðý 6 milyon Euro ile en çok kazanan Dünya Þampiyonu bisikletçi yarýþ için ne kadar istekli olduðunu ataklarla göstermeye baþladý ve en öndeki kaçan iki bisikletçiye takýldý. 22 kilometre kala ön grup ikiye iner, Sagan ve Dillier yan yana basmaya baþlarlar. Son 10 km.’e önlü arkalý girerler, son parke taþlý sektörün bitmesiyle Sagan’dan herkes atak beklemeye baþladý. Atak gelmedi ve her iki bisikletçi velodrama birlikte girdiler. Sagan son 50 metrede yaptýðý atak ile yarýþý kazandý.

Sagan kariyerinde ilk Paris Roubaix yarýþýný kazanýrken, Bernard Hinault sonrasý Dünya þampiyonu olarak bu yarýþý kazanan ikinci bisikletçi oldu.

 

Emin YEÐÝNBOY

08.04.2018

 

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.