'Oyunun Sonu-Margin Call'

27 Kasým 2011 13:44 / 1600 kez okundu!

 


Kazan veya hile yap
Fýrsatlar ülkesi Amerika’nýn mevzu para ve baþarý olunca ne kadar fýrsatçý ve ahlaksýz olabileceðini gösteren derslik bir film “Oyunun Sonu”. Wall Street’deki tüm ayaklanmalarýn, gösterilerin kapitalist dünyaya karþý deðil onun ahlaksýz ve acýmasýz yöneticilerine karþý olduðu bir kere daha kanýtlanýyor.


OYUNUN SONU - MARGIN CALL

YÖNETMEN: J. C. CHANDOR

OYUNCULAR: KEVIN SPACEY, JEREMY IRONS, PAUL BETTANY, DEMI MOORE

“Oyunun Sonu-Margin Call” son yaþanan finansal krizin öncesini Wall Street’de bir yatýrým þirketinin iç dünyasýna girerek anlatýyor.Filmde þirketin adý açýklanmasa da birçok veri, krizin müsebbibi Lehman Brothers’ý iþaret ediyor. Örneðin Jeremy Ýrons’ýn canlandýrdýðý John Tuld karakteri, bu þirketin ünlü CEO’su Richard Fuld’u çaðrýþtýrýyor. Tam bir þeylerin yolunda gitmediði fakat henüz kesin bir patlamanýn olmadýðý günlerdir. Filmin ilk karesinde Wall Street gökdelenlerinin üzerine yansýyan kara bulutlar yaklaþmakta olan felaketin habercisi gibidir. Görüntüler buradan gökdelenlerden birisinin steril koridorlarýna baðlanýr. Asýk suratlý, ciddi giyimli kadýnlý erkekli bir grup kararlý adýmlarla koridoru geçer ve odalara daðýlýrlar. Gözlerini önlerindeki ekranlara sabitlemiþ modern köleleri kibarca birebir konuþmaya davet ederler. Bu davetin her þeyin bittiði an olduðu biraz sonra anlaþýlýr. Elemanlara kibar sözcüklerin süslediði tehditkar bir metin ile iþten atýldýklarý açýklanýr. Son cümleler kapitalist sistemin acýmasýzlýðýnýn itirafý gibidir “þirket e-postanýz, sunucuya eriþiminiz, binaya giriþiniz ve mobil verileriniz ile cep telefonu hizmetiniz bu toplantýda elinizden alýnacaktýr. Güvenlik memuru sizi büronuza kadar eþlik ederek kiþisel eþyalarýnýzý toplamanýza eþlik edecektir.” Kimse ile vedalaþmadan, orta yerde herhangi bir duygusallýða yer vermeden sessizce ayrýlacaksýnýz demektir.

Tamamen gerçek olaylardan esinlenen hikaye kapitalist dünyanýn acýmasýz yüzünü gösteriyor. Batmakta olan bir þirketi ne pahasýna olursa olsun kurtarmaya çalýþan beyaz yakalýlar arasýndan seyircinin sempati duyabileceði tek bir karakter yok. Her biri güven vermeyen, her an herkesi arkadan vurmaya hazýr karanlýk adamlar. Seyircinin empati kurabileceði tek karakter, iyileþmeyi umut eden hasta bir köpek.

Karakter rollerinin altýn karmasý gibi bir oyuncu kadrosu dikkat çekiyor. Þirketin en tepedeki adam John Tuld’da Jeremy Irons ticari ahlaký olmayan, tilki kadar kurnaz bir CEO. Sloganý net: "ilk ol, kazan veya hile yap." Risk yönetimi baþkaný Sam Rogers (Kevin Spacey) zeki ve iþleri iyi bilen 34 yýldýr ayni þirkette çalýþan bir eleman. Bir yerde onunda elleri kollarý baðlý tepe yönetimi ne karar verirse uygulamak zorunda. Deneyimi veya mantýðý bir iþe yaramýyor. Steve Tucci ise baþta, iþten kovulan fakat geride býraktýðý risk yönetimi planý ile þirketin batabileceðini gösteren yönetici Eric Dale rolünde kýsa fakat akýlda kalýcý. Sürekli nikotin sakýzlarý çiðneyen Paul Bettany ise kaypak ve açýk vermeyen bir tip.

Genç yönetmen ve senarist J. C. Chandor yatýrým dünyasýnýn kirli iþlerini mesafeli ve soðuk bir dille anlatýyor. Burada dönen dolaplarýn kaç kiþinin hayatýný mahvedeceði hiç kimsenin umurunda deðil . Onlar camdan kulelerinde dünyaya tepeden bakýyorlar.

Fýrsatlar ülkesi Amerika’nýn mevzu para ve baþarý olunca ne kadar fýrsatçý ve ahlaksýz olabileceðini gösteren derslik bir film “Oyunun Sonu”. Wall Street’deki tüm ayaklanmalarýn, gösterilerin kapitalist dünyaya karþý deðil onun ahlaksýz ve acýmasýz yöneticilerine karþý olduðu bir kere daha kanýtlanýyor.


Emin YEÐÝNBOY

26.11.2011

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.