Oscar'larda 'Suyun Sesi' zirvede

07 Mart 2018 11:56 / 1008 kez okundu!

 

 

90. Oscar törenini canlý izlerken aldýðým notlarý paylaþmak istiyorum. Tören geçen yýl olduðu gibi takdimci Jimmy Kimmel konuþmasýyla açýldý. Geçen yýlki zarf karýþýklýðý üzerine yaptýðý esprilerle baþladý konuþmasýna ve “bu yýl tek hedefimiz var, zarflarý doðru açmak” dedi. 

Gecenin ilk ödülü en iyi yardýmcý erkek oyuncuya verildi beklenildiði gibi Sam Rockwell’e gitti. “Ebbing Çýkýþýnda 3 Bilboard” ilk ödülünü kazanmýþ oldu. ”En Karanlýk Saat”’de olaðanüstü bir Churchill makyajý yapan Kazahiro Tsuji bu dalda heykelciði alýrken, kostüm ödülü ise benim de favorim “Phantom Thread” filminden Marc Bridges’e gitti. Sýradaki belgesel Oscar’ý bisiklet sporundaki dopingleri anlatan “Icarus”’a verildi. Gecenin ilk þarký adayý “Mighty River”, Mary J.Blige tarafýndan sunuldu.“Savaþtan Sonra” filminden sunduðu þarký yanýnda bu filmdeki oyuncu performansýyla da da en iyi yardýmcý kadýn oyuncu adaylýðý alan Blige böylece bir ilki gerçekleþtirdi.

Ses kurgusu ve ses miksaj ödülleri teknik ödül adaylarýn en büyük favorisi olan “Dunkirk” filmine gitti. Yapým tasarýmý ve set dekorasyonu ödülleri ise hakkýyla diyebileceðim “Suyun Sesi”’ne gitti. Bu arada Blade Runner’ýn muhteþem set tasarýmlarýnýn eli boþ kalmasý da hafifçe içimi burktu. Ýkinci þarký takdimi ise animasyonun büyük favorisi Coco filminden “Remember Me” oldu. Þarkýyý filmde seslendirme yapmýþ olan oyuncu Garcia Bernal açtý, arkasýndan esas vokalistler Miguel ve Natalia Lafourcate geldiler.

Yabancý dilde en iyi film bu yýlýn en tahmin edilemeyen ödüllerinden oldu ve. adaylar arasýnda en zayýf bulduðum film Þili filmi “Muhteþem Kadýn” kazandý. Merakla beklenen en iyi yardýmcý kadýn oyuncu Oscar ödülü ise “Ben, Tonya” filmindeki acýmasýz anne karakterini müthiþ oynayan Allison Jannet’e hakkýyla gitti. Efsane basketbolcu Kobe Bryant kendi adýný taþýyan kýsa animasyonla Oscar’da kazandý. En iyi animasyon Oscar’ý ise sürprizsiz bir þekilde “Coco” filmine gitti. “Beni Adýnla Çaðýr” filminden en beðendiðim þarký adayý olan “Mystery Of Love” Sufjan Stevens tarafýndan seslendirildi.

“Blade Runner 2049” görsel efektlerde bileðinin hakkýyla ödülü kazandý. En iyi film Oscar’ýný da iþaret edebilecek olan kurgu dalýnýn heykelciði “Dunkirk” filmine giderken kafalardaki en iyi film beklentileri karýþmaya baþlamýþtý. Amerikan yüce divanýnda ilk siyah hukukçusu seçilen “Marshall”’ýn hikayesini anlatan filmden soul/rap þarkýsý “Stand Up For Something” þarkýsý Andra Day ve Common tarafýndan seslendirildi.

Gecenin en önemli ödüllerinden olan uyarlama senaryo yine beklenen bir filme gitti “Beni Adýnla Çaðýr”. 90 yaþýna merdiven dayamýþ James Ivory’nin 4. Adaylýðýnda ilk ödülü oldu. Bu yýl yere göðe sýðdýrýlmayan “Kapan-Get Out” filmi en iyi özgün senaryo ödülünü aldý. Jordan Peele özgün senaryoda ilk adaylýðýnda bu ödülü kazanan ilk isim oldu.

Sinematografide 14. adaylýðýnda Roger A.Deakins nihayet ilk Oscar'ýný “Blade Runner 2049” ile kazandý. En Ýyi Film Müziði “Suyun Sesi” bestecisi Alexander Desplat’ya giderken kazandýðý 2. Oscarý oldu. En iyi þarký ise “Coco” filminin romantik þarkýsý “Remember Me” giderken beklentiler bir kez daha gerçekleþiyordu.

Gecenin büyük ödüllerinde her þey sürprize yer býrakmadan aktý. En iyi yönetmende Guillermo Del Toro(Suyun Sesi), en iyi aktörde Gary Oldman (En Karanlýk Saat), en iyi kadýn oyuncu Francis McDormand (3 Bilboard) kazandýlar.

Gecenin öncesinde en kafa karýþtýran ödül olan en iyi film Oscar’ý ise sürprize sayýlmayacak þekilde ”Suyun Sesi”’nin oldu.

 

Emin YEÐÝNBOY

05.03.2018

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.