Oscar'ý bir kez daha beklerken...

21 Þubat 2012 15:12 / 1452 kez okundu!

 


Þubat ayýnýn 26. gecesi Oscar 84. kez daðýtýlacak. Sinema tarihinin farklý dönemlerini yansýtan “Hugo” ve “Artist-The Artist” birçok dalda paylaþtýklarý adaylýklar ile ödül daðýlýmýný fazlasýyla etkileyecekler. En iyi filmde kýyasýya kapýþacak olan iki filmden “Artist”in zaferle ayrýlmasý kimseyi þaþýrtmayacak.

Sessiz, siyah beyaz bir filmin Hollywood tarihini bu denli sevimli, ince detaylar ile örülü sunmasý, sesli sinemaya geçiþten sonra ilk kez oluyor. Sessiz ve renksiz filmlere uzak duran seyirciyi bile ilk karesinden itibaren tavlamayý baþaran “Artist” Akademi üyelerini bile etkileyecek kývamda. Martin Scorsese’in sinemanýn ilk yönetmeni George Meliés’nin yaþamýný anlattýðý “Hugo” beklenmedik bir çýkýþ yakaladý. Usta yönetmen sinema tarihine duyduðu sevgiyi çoþkulu bir sinematografi ile görselleþtirirken yapým tasarýmcýsý Dante Ferretti’nin dönem yansýtmasý tek kelime ile “Oscar”lýk. Scorsese “Departed-Köstebek”den sonra ikinci kez yönetmen Oscar’ýný alýr mý? Þüpheli, Artist’in genç yönetmeni Michel Hazanavicius daha þanslý gözüküyor. Tüm bu olasýlýklara karþý Alexandre Payne “The Descandents-Senden Bana Kalan-” ile bir sürprize imza atabilir mi? Altýn Küre baþarýsýnýn ardýndan eli oldukça kuvvetlenen Payne “Kramer vs Kramer-Kramer Kramer’e Karþý” veya “Ordinary People-Sýradan Ýnsanlar” gibi aile dramalarýna geçmiþte ilgi göstermiþ olan Akademi üyelerini bir kez daha etkileyebilir. “Sideways”, “About Schmidt”te olduðu gibi yaþamý yeniden keþfeden bir adamýn hikayesini incelikli ve sade bir dille anlatýrken, George Clooney’nin öykünün ruhunu yakalayan minimalist oyunculuðu ona en iyi oyuncu Oscar’ýný getirebilir.

Terence Malick’in popüler sinemanýn uzaðýnda seyreden felsefevi filmi “Hayat Aðacý-The Tree of Life”nýn veya Brad Pitt’in baþarýlý performansýnýn taþýdýðý “Kazanma Sanatý-Moneyball”, ödüllerin uzaðýnda kalacak iki film. Brad Pitt Oscar’ý hak eden performansýna karþýn bebek yüzlü aktör olmanýn dezavantajýný bir kez daha yaþayacak mý ? Ellisine merdiven dayayan Pitt’in eskisi kadar da bebek yüzlü olmadýðý da diðer bir gerçek.

Woody Allen’in yönetmenlik kariyerinin en fazla giþe getirisi yapan filmi “Midnight in Paris-Paris’te Geceyarýsý” komedilere yüz vermeyen Akademi üyelerini çok etkilemeyecektir. Steven Spielberg’in Oscar adaylýðý þablonlarýný sonuna kadar kullandýðý “Savaþ Atý-War Horse” ödül konusunda gündeme dahi gelmeyecek bir film. Janusz Kaminski’nin filmin tüm sýradanlýðýna karþýn klasik western’e göndermeler ile dolu görselliði kendisine üçüncü kez Oscar’ý kazandýrabilir. Emmanuel Lubezki’nin “Yaþam Aðacý”nda öykünün iç sesinin ritminde yakaladýðý görsellik ödüllendirmeyi hakeden diðer bir çalýþma.

En iyi erkek oyuncu dalýnýn George Clooney karþýsýnda en sýký aday Artist’i oynayan Fransýz Jean Dujardin. Ýnanýlmaz bir beden dili ile karakterine hayat veren Dujardin, Avrupalý oyuncularý seven Akademi üyelerinin tercihi olabilir. Diðer taraftan bu ödülü fazlasýyla hak ediyor. “Tinker, Tailor, Spy and Soldier-Köstebek” filminde yarattýðý Smiley karakterine derin ve analitik bir gizem veren Gary Oldman veya “Better Life-Daha Ýyi Yaþam”da oðlu için mücadele eden Meksikalý göçmen babaya müthiþ inandýrýcýlýk kazandýran Démian Bichir (ne yazýk ki!) eli boþ dönecek adaylar.

En iyi kadýn oyuncu Oscar’ýnýn en büyük favorisi bir kez daha Meryl Streep. 18. adaylýðýnda üçüncü kez ödülün peþinde olan Streep, bu kez Demir Lady olarak anýlan Ýngiltere Baþbakaný Margereth Tacher’da gösteriþli bir oyunculuk sergiliyor. Birilerinin artýk Meryl Streep’e "yeter býkkýnlýk vermek üzeresin deme vakti” gelmedi mi? Kendisini alt edebilecek diðer aday “The Help-Yardýmcý”daki oyunculuðu ile siyahi oyuncu Viola Davis.

Yýlýn festivallerde ödül þampiyonu olan Ýran filmi “A Separation-Ayrýlýk” yabancý film Oscar’ýný kazanmazsa büyük sürpriz olur. Animasyon dalýnda Gore Verbinski’nin “Rango”su, belgeselde ise Wim Wenders’in “Pina”sý kazanma olasýlýðý yüksek adaylar.

Yýllarýn yýpratamadýðý Christopher Plummer ve Nick Nolte en iyi yardýmcý erkek oyuncu, Berenice Béjo ve Jessica Chastain ise yardýmcý kadýn ödüllerinin en yakýn adaylarý.


Emin YEÐÝNBOY

19.02.2012


 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.