Neþeli Hayat

12 Aralýk 2009 02:48 / 1595 kez okundu!

 


Neþesiz Bir Hayatýn Neþeli Yönleri
Noel Baba, yýlbaþý dönemi filmleri insanýn içini ýsýtan filmlerdir. Stüdyoya yaðan kar taneleri, mutlu aile tablolarý deðiþmez kliþelerdir. Neþeli Hayat bu kliþeyi ironik bir biçimde Müslüman mahallesine yerleþtiriyor. Tek farkla “Noel Baba”lýk bir mutluluk figürü deðil, varoþ yaþamýn bir ekmek kapýsý.


YÖNETMEN VE SENARYO:
YILMAZ ERDOÐAN
OYUNCULAR: YILMAZ ERDOÐAN, ERSÝN KORKUT, BÜÞRA PEKÝN, CEZMÝ BASKIN

Müslüman mahallesinde kýrk lira gündelik ile çalýþan bir Noel Baba. Noel Baba, yýlbaþý dönemi filmleri insanýn içini ýsýtan filmlerdir. Stüdyoya yaðan kar taneleri, mutlu aile tablolarý deðiþmez kliþelerdir. Neþeli Hayat bu kliþeyi ironik bir biçimde Müslüman mahallesine yerleþtiriyor. Tek farkla “Noel Baba”lýk bir mutluluk figürü deðil, varoþ yaþamýn bir ekmek kapýsý. Müslüman mahallesinde kýrk lira gündelik ile çalýþan bir Noel Baba. Varoþtaki evinden çýkýp her gün büyük bir alýþ veriþ merkezinin renkli, neþeli ortamýna ayný oranda katký yapmaya çalýþan mutsuz bir Noel Baba. Dramatik olabilecek bir karakter Noel Baba Rýza fakat senaryo ve oyunculukta yapýlmýþ ince fýrça darbeleriyle komedi çizgisini koruyabiliyor.

Yýlmaz Erdoðan karakter yaratmada çok baþarýlý bir sanatçý. Yaþamýn kaybeden tarafýnda yer alan dürüst karakterleri hakkýyla iþliyor ve beden diline samimi bir þekilde yansýtýyor. Neþeli Hayat’ýn Rýza Þenyurt’u da böyle bir karakter. Büyük kent yaþamýnýn ezip geçtiði bir kimlik. Yüzüne yansýyan hüzünlü bakýþ -Erdoðan filmin büyük bir bölümünde kaþlarý düþük, yüzünde ezik bir ifade ile oynuyor- karþý koyamadýðý için artýk akýþýna býraktýðý yaþam þeklini yansýtýyor. Doðru dürüst bir iþte çalýþamamak yanýnda ataerkil aile yapýsýnýn getirdiði yandaþ sorunlar ile mücadele etmek Rýza’nýn omuzlarýný çökertmiþ durumdadýr. Yine de iyi niyetlidir. Kayýnbiraderi Lokman’ýn (Ersin Korkut) angaryalarý bile onun omuzlarýndadýr. Ýþsiz, güçsüz Lokman aðabeyinin evinden kovulduktan sonra eniþtesinin fakirhanesine sýðýnmýþ vaziyettedir. Üstüne üstlük gizlice buluþtuðu Merve’yi hamile býrakmýþ, kýzýn ailesi tarafýndan da sýkýþtýrýlmaktadýr. Her ikisini evlendirebilmek için karýsý Büþra, Rýza’yý ýsrarla sýkýþtýrýp durmaktadýr.

Erdoðan’ýn kendini kasmayan samimi oyunculuðu Sunal ekolünün bir devamý gibi duruyor. Filmin tüm kadrosunu oluþturan BKM oyuncularýnýn her biri son derece samimi performanslar sunuyor. Tek eksiklik Erdoðan’ýn çok fazla gözüküp Ersin Korkut dýþýnda diðerlerinin çok fazla zaman alamamalarý. Ersin komedi karakteri için çok uygun bir oyuncu, fazla bir þey yapmadan da seyirciyi güldürmeyi baþarabiliyor. En dikkati çeken karakter ise kýsa rolüne raðmen kýz babasýný oynayan Cezmi Baskýn. Kalýn gözlüklerinin ardýndan unutulmaz bir tipleme sunuyor.

Kasmadan çevrilmiþ, samimi bir film olmasý en önemli artýsý Neþeli Hayat’ýn. Kahkahalar atmayý beklemeyin, karakterlerin yaþamlarýnýn trajikomik yönleri yetiyor.


Emin Yeðinboy
10.12.2009

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.