MAYMUNLAR CEHENNEMÝ: BAÞLANGIÇ - RISE OF THE PLANET OF THE APES

14 Aðustos 2011 23:57 / 1911 kez okundu!

 


Maymunlar Cehennemi’ne yeni yorum
Rupert Wyatt’ýn yönettiði 2011 versiyonu bu güne dek serinin karanlýkta kalan zaman birimini aydýnlatýyor. En baþa götürüyor öyküyü. Taze bir soluk olarak maymunlarýn güçlendikleri, baþlangýç dönemini altmýþlý yýllarýn nükleer savaþ tehlikesinin çok uzaðýna günümüze taþýyor. Bu kez nükleer tehlikenin yerini teknolojinin ilerlediði, her türlü riski taþýyan bilimsel deneyler alýyor.


MAYMUNLAR CEHENNEMÝ: BAÞLANGIÇ - RISE OF THE PLANET OF THE APES

Yönetmen: Rupert Wyatt
Senaryo: Rick Jaffa, Amanda Silver
Oyuncular: James Franco, Andy Serkis, Freida Pinto, John Litgow.

“Siz manyaklar sonunda yaptýnýz! Onu yok ettiniz! Siz hepiniz cehennemliksiniz!...” sinemanýn en ünlü repliklerinden birisidir. 1968 yapýmý ilk “Maymunlar Cehennemi-Planet of the Apes”nin finalinde nükleer savaþ sonunda yýkýlmýþ Özgürlük Heykeli ve medeniyet karþýsýnda astronot George Taylor’ý canlandýran Charlton Heston hayal kýrýklýðýný dudaklarýndan dökülen bu sözler ile ifade ederken, film boyu farklý bir gezegen olduðunu düþünen seyirciyi de þoke ediyordu. Fransýz yazar Pierre Boulle’un yazdýðý Maymunlar Gezegeni’nden yapýlan uyarlama, 1968-1973 yýllarý arasý çevrilen beþ film ile sinemanýn en sevilen bilimkurgu serilerinden birisi oluyordu.

Ýlk film çok uzun bir uzay yolculuðundan uyanarak bilmedikleri bir gezegene zorunlu bir iniþ yapan astronot ekibinin, ileri medeniyet seviyesinde yaþayan maymun ve onlara kölelik yapan insan topluluðu ile karþýlaþmasýyla baþlar. Astronotlardan Taylor, insan avcýsý maymunlar tarafýndan tutuklanarak deneylerde kullanýlmak üzere kafese kapatýlýr. Araþtýrmacý maymun doktor Zaius yeni tutuklunun “maymunlar kadar zeki” olduðunu anlamasýndan sonra onu özel koruma altýna alýr.

Finalde kaçmayý baþaran Taylor, baþka bir gezegen sandýðý yerin gerçekte nükleer savaþ sonrasý yýkýlmýþ dünya olduðunu anlar ve yukarýdaki sözleri haykýrýr. Soðuk savaþ dönemini tanýmlayan nükleer savaþ tehlikesinin, insanlar için nasýl bir son hazýrladýðýnýn altýný çizen bu çarpýcý final ayný zamanda insanlarýn “öteki”yi anlamasýný da alt metin olarak sunuyordu. Kendisini en zeki canlý olarak gören insan küçümsediði diðer canlýlarýn da geliþip uygarlýk olabileceðine tanýklýk ediyordu. Hem de köleleþerek. Öykü ýrkçýlýkla ilgili maymunlarýn siyah ýrký, insanlarýn da beyaz ýrký temsil ettiði þeklindeki alegorik kodlamalara da sahipti. Bize cins olarak yakýn olan maymunun iktidarýmýzý tehdit eden canlýlar olduðu 2011 yapýmý son “Maymunlar Cehennemi: Baþlangýç”da bir kez daha iþleniyor. Ormanlarýn derinliklerinden toplanan maymunlar bu kez Alzheimer için bulunmaya çalýþýlan bir ilacýn denekleri oluyor. Ýlaç denek maymunlardan Ceesar’da zeka geliþmesi ve insana yakýn bir davranýþ modeli ortaya çýkarýyor. Projenin baþýndaki Will Rodman olumlu sonuçlardan cesaret alarak ilacý Alzheimer hastasý babasýna uygular. Her þey baþlangýçta olumlu seyreder baba dinamik ve bilinçli bir yaþama döner. Bir süre sonra ilacýn yan etkileri ortaya çýkmaya baþlar.

En son 2001 de Tim Burton “Maymunlar Cehennemi-Planet Of The Apes”e el atar. Bu hevesi kariyerinin en soluk ve ruhsuz filmine mal olur. Rupert Wyatt’ýn yönettiði 2011 versiyonu bu güne dek serinin karanlýkta kalan zaman birimini aydýnlatýyor. En baþa götürüyor öyküyü. Taze bir soluk olarak maymunlarýn güçlendikleri, baþlangýç dönemini altmýþlý yýllarýn nükleer savaþ tehlikesinin çok uzaðýna günümüze taþýyor. Bu kez nükleer tehlikenin yerini teknolojinin ilerlediði, her türlü riski taþýyan bilimsel deneyler alýyor. “Kaþ yaparken, göz çýkarmak” misali fayda yerine zarar verebilen deneylerin ana denekleri maymunlar. Alzheimer hastalýðýna þifa olmasý beklenen ilacýn ilk sonuçlarý Caeser adlý þempanzede mükemmele yakýndýr. Zeka ve davranýþ olarak insana yakýn tepkiler veren Caeser’ý projenin baþýndaki Rodman aile yaþamýna dahil eder. Ceaser ve Rodman arasýndaki iliþkiyi, anlaþmayý yansýtan sahnelerde etkileyici bir gerçekci duygu var. Canlý performans yakalama tekniði ile maymunlarýn mimik ve hareketlerinde yakalanan mükemmellik geçmiþte çevrilen “Maymunlar Cehennemi” filmlerinin çok önünde. Gollum ve King Kong gibi rollerde muhteþem performanslar sunan Andy Serkin bu kez Caeser’a mimik ve hareketleri ile hayat vermiþ. Hareket yakalama kameralarý ve CGI tekniðinin maymunlarýnýn karþýsýnda geçmiþte maymunlarý canlandýran maskeli oyuncularýn performanslarý anaokulu gösterisi gibi kalýyor.

"Maymunlar Cehennemi"nin yeni yorumu devamý gelecek gibi bitiyor. Bu kez atom bombasý yerine virüs salgýný dünyanýn sonunu getirecek gibi. Hollywood ayný yemeði farklý soslar ile piþirmeyi çok sever.


Emin YEÐÝNBOY

14.08.2011

Son Güncelleme Tarihi: 22 Aðustos 2011 01:00

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.