Mantýk, mantýk… nereye kadar?

26 Ekim 2015 13:02 / 1298 kez okundu!

 

 

Mantýksýz Adam-Irrational Man

Yönetmen: Woody Allen

Oyuncular: Joaquin Phoenix, Emma Stone, Parker Posey

Seksenlik Woody Allen 46. filminde mantýk dersi veren bir öðretmenin hayatýna anlam kazandýrma adýna yaptýðý önemli (!) mantýksýzlýðý anlatýyor. 

Newport Kolejinde felsefe dersleri veren Abe Lucas (Joaquin Phoenix) sýnýfta baþarýlý, özel yaþantýsýnda ise mutsuz bir adamdýr. “Heidegger ve Faþizm” rüzerine kitap yazarken týkandýðýný hisseder, yazdýklarýný kaç kiþinin okuyacaðýný, bunlarýn dünyanýn gidiþatýný etkileyip, etkilemeyeceðini sorgulayýp durur. Hayatýna giren evli ve mutsuz meslektaþý Rita (Parker Posey) ve kendisine hayran öðrencisi Jill (Emma Stone) arasýnda kalan Abe kararsýzlýklar içinde bocalamaktadýr. Kafasýnda “dünyanýn daha iyi bir yer olmasý” gibi idealist düþünceler uçuþmaktadýr. Yaþamýnda radikal bir deðiþikliðe  doðru sürüklenmektedir.

Allen felsefenin mutsuz ettiði bir karakterden yola çýkarak, keskin diyaloglu bir kara komediye imza atmýþ. Abe'nin “Suç ve Ceza” 'nýn kahramaný Raskalnikov esintileri taþýyan bir ruh durumuna geçmesi, Jill'in romantizm ve þüphe arasýndaki ince çizgide yürümesi, cinayet üzerine geyikler filmin keyifli yönleri. Esasýnda hepimizin düþündüðümüz bir þeyi gerçekleþtiriyor Abe, çok da mantýksýz sayýlmaz.

Joacquin Phoenix kendisiyle özdeþleþmiþ ve çok yakýþan arýza karakterlerinden birisine daha can veriyor. Kararsýz, mutluluðu gözlerinde yaþayamayan tipik felsefeci… Allen entel, dantel kesime de keskin oklarýný bir kez daha saplýyor. “Oku, yaz nereye kadar insanlýk için aktif bir þey yapýn” der gibi... “Yaptýklarýnýz dünyayý deðiþtirmiyor”... Öykü gereði gittiði aþýrý nokta da aðýr kaçýyor. Dostoyevski baþucu yazarlarýndan olunca ne yapsýn? Emma Stone olgun erken seven, çýtýr öðrenci karakterine gayet iyi oturmuþ.

Finalin hýzla geçiþtirilmesi dýþýnda, genel yapýsýyla Woody Allen filmografisinde vasat bir çizgiye yerleþebilecek bir film. Fazla bir þey beklemeden gidin, keyifli olabilir...

 

Emin YEÐÝNBOY

23.10.2015

 

Son Güncelleme Tarihi: 26 Ekim 2015 13:37

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.