Körlüðe romanla direnmek

09 Ekim 2014 22:56 / 1469 kez okundu!

 

 

Blind-Körlük

 

Yönetmen, Senaryo: Eskil Vogt

Oyuncular: Ellen Dorrit Petersen, Henrik Rafaelsen, Vera Vitali

 

2014 Ýstanbul Film Festivali’nde En Ýyi Film Ödülü kazanan Norveç filmi “Körlük” Baþka Sinema programý içinde gösterime girdi. Yönetmen /senarist Eskil Vogt ilk uzun metrajýnda gerçek ve fanteziyi içiçe geçiriyor. Aniden görme yetisini kaybeden yazar Ýngrid’in hafýzasýndaki resimleri kaybetmemek için gerçekle verdiði mücadeleyi anlatýyor. Kafasýnda kurguladýðý dünyasýnda, anýmsadýðý her þeyi yeniden yaratmaya çalýþýr. Yaptýðý hafýza egzersizleriyle nesneleri renk ve detaylarýyla unutmamaya çalýþýr.

Aniden kararan bir dünyanýn yarattýðý güvensizlikle evine kapanan Ýngrid komþularýný ve kocasýný karakter olarak kullandýðý romanýný yazmaya baþlar. Komþularý çocuðunu tek baþýna büyüten Elin, porno baðýmlýsý Einar ve kocasý Morten onun fantezilerinin, kaygýlarýnýn bir yansýmasý olarak rol oynar. Filmin en oyunbaz yönü de gerçek ve hayal arasýndaki kesintisizlikte ortaya çýkýyor. Neyin gerçek neyin hayal olduðunu Ýngrid’in kafasýndaki düþüncelerin takipçisi olarak anlamaya çalýþýyoruz. Onun doðurma saplantýsý, vücudunun çekiciliðini kaybetmesinden korkmasý, kocasýnýn aldatma kaygýsý, yine kocasýnýn kendisini gizlice seyrediyor olma þüphesi fantezilerinin çýkýþ noktasýdýr. Film körlük kadar yalnýzlýðý da iþliyor, kuzeyin soðuk doðasý yalnýzlýðý ve sessizliði sarýyor.

“Köpekdiþi” nden tanýdýðýmýz Yunan asýllý Bakatakis’in Bergman’ý anýmsatan yakýn plan kadýn yüzleri, öykünün gerçek ve hayal arasýndaki dokusunu yansýtan kadrajlarý çok baþarýlý. Dorrit Petersen ve Vera Vitali körlüðün yarattýðý ruhsal ve bedensel sekeli mükemmel yansýtýyorlar. Körlüðü perdeyi karartarak ve sadece sesler yoluyla aralara serpiþtiren yönetmen Vogt, dramatik yapýyý mizahi dokunuþlarla da güçlendiren senaryosu ve kurguyla sýnýfý geçiyor. Finali baðlamada yaptýðý kliþe sapma tek kusuru.

Film keþfetmeyi seven, oyunbaz seyircilerin kaçýrmamasý gerekiyor.

 

Emin YEÐÝNBOY

01.10.2014

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.