Kelebekler

01 Nisan 2018 09:47 / 1543 kez okundu!

 

 

Baðýmsýzlarýn kalesi sayýlan Sundance Film Festivali’nde Dünya Sinemasý Büyük Jüri Ödülü kazanan “Kelebekler” son yýllarýn en ilginç Türk filmlerinden birisi. En son “Sarmaþýk” ile hafýzalarýmýza yerleþen Tolga Karaçelik, üçüncü uzun metrajýnda yaratýcýlýðýný ve yeni bir sinema dili arayýþýný ustaca sergiliyor. 

 

******

 

Kelebekler

 

Kelebekler ölmeye geldiklerinde...


Yönetmen ve senaryo: Tolga Karaçelik 
Oyuncular: Bartu Küçükçaðlayan, Tuðçe Altuð, Tolga Çelik,Serkan Keskin, Hakan Karsak

Baðýmsýzlarýn kalesi sayýlan Sundance Film Festivali’nde Dünya Sinemasý Büyük Jüri Ödülü kazanan “Kelebekler” son yýllarýn en ilginç Türk filmlerinden birisi. En son “Sarmaþýk” ile hafýzalarýmýza yerleþen Tolga Karaçelik, üçüncü uzun metrajýnda yaratýcýlýðýný ve yeni bir sinema dili arayýþýný ustaca sergiliyor. Mizah ve dram iç içe, absürd yaratýcýlýklarla süslenmiþ bir hikaye anlatýyor. Uzun yýllardýr bir araya gelmeyen üç kardeþin, yine 30 yýldýr görmedikleri babalarýnýn çaðrýsý üzerine doðduklarý köye geri dönmelerinin hikayesi. Her þeyin kulaða sýradan geldiði bu öyküde en orijinal yönler absürd olaylarýn ve iyi iþlenmiþ yan karakterlerin karþýmýza çýkmasý oluyor. Bir de tabi ki komediyi zirveye taþýyan finali. 


Karaçelik gitmek istediði en uç noktaya kadar taþýyor kara mizahýný; uzaya çýkamayan astronot, patlayan tavuklar, kara delikleri sorgulayan imam, kör çoban, ölen kelebekler.. Her absürd unsurun metaforik bir anlamý var mý? Olmasa bile hayat içinden anlar diyebiliriz. Karakter yaratmakta da sorunu yok, yan karakterlerde de çok özenli. Hayatýn kendisi gibi acý ve tatlý anlarý arka arkaya sýralýyor. Komedi anlarýnda gerçekten çok parlayan film dramatik anlarda biraz hýzlý bir düþüþ yaþasa da tekrar toparlanýyor. Film müziklerinde Gevende’den tanýdýðýmýz Ahmet Kenan Bilgiç imzasý var, iyi þarký seçimleriyle nostaljik damara giriyor; örneðin Grup Gündoðarken’den “ Bir Yaz Daha Bitti” veya Barýþ Manço’dan “Binboðanýn Kýzý” tekrar anýlarýmýzdan geri geliyor.


Oyunculuklar tam bir takým oyunu olmuþ. Her birisi ayrý bir karakter özelliði taþýyan kardeþlerde Bartu Küçükçaðlayan, Tuðçe Altuð, Tolga Çelik çok iyiler. Fakat en çarpýcý oyunculuklar yan karakterlerde ortaya çýkýyor; evreni ve dini sorgulayan imamda Hakan Karsak ve garip muhtarda Serkan Keskin. Seyircinin ilgisini sürekli yüksek tutmasýna karþýn film süre olarak biraz uzun kalmýþ.


Türk sinemasýnýn en yaratýcý genç isimlerinden Tolga Karaçelik sinemasýyla tanýþma fýrsatýný “Kelebekler” ile yakalayýn. Hem gülecek hem de aile içinde söylenmeyenler üzerine düþüneceksiniz.

 

Emin YEÐÝNBOY

 01.04.2018

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.