Karl Marx'ýn Gençlik Yýllarý

22 Mayýs 2018 01:43 / 1142 kez okundu!

 

 

Komünizmin umut dolu doðuþu

Komünizmin artýk romantik bir geçmiþ olduðu günümüzde, neden ve nasýl çýktýðýna muhakkak tanýklýk edin.. 68 kuþaðýnýn çok þey anýmsayacaðý bir film.

 

*****

 

Karl Marx’ýn Gençlik Yýllarý

 

 

Yönetmen: Raoul Peck

Oyuncular: August Diel, Stephan Korske, Vicky Krieps

Alman vatandaþý Karl Marx yazdýðý Komünizm Manifestosu ve Kapital ile insanlýk tarihinin en önemli sosyal deðiþimlerinin teorisini yarattý. Onun fikirleri insanlýðýn makus talihini deðiþtirmese de idealin ne olduðunu ortaya koydu. Film 25 yaþýndaki Karl Marx’ýn düþüncelerinin tomurcuklandýðý 1843 yýlýndan açýlýyor. Yazýlarýný yayýmlayan Ren gazetesi kapatýlýr, gazeteciler tutuklanýr. Yoksulluk sýnýrýndaki yaþamýný karýsý Vicky ile Paris’e taþýr. Buradaki ikameti de uzun sürmez, sýnýr dýþý edilir. Friedrich Engels ile kader birliðine dönüþecek dostluðun temelleri burada atýlýr. Ýplik fabrikasý sahibi babasýnýn yanýnda çalýþan Engels, iþçilere yapýlan sömürünün farkýndadýr. Onlarýn acýlarýný dertlerini yansýtan yazýlar yazmaktadýr. Engels uzaktan Marx'ýn yazýlarýný takip etmekte ve beðenmektedir. 


Belgeselden gelme yönetmen Raoul Peck komünizmin doðuþ öyküsünü, temel tartýþmalarýn ýþýðýnda, saðlam bir metin ile yansýtýyor. Olayýn heyecanýný da gittikçe artan bir dozda seyirciye hissettiriyor. Bakunin, Proudhon gibi dönemin anarþist düþünürleri de öyküyü tamamlýyor. Ýþçi hayatýndaki yoksulluk özenli bir dönem çalýþmasýyla karþýmýza geliyor. Keþke film komünizm tarihini anlatan bir üçleme olarak düþünülseydi. Bertolucci’nin “1900” ikilemesi gibi. Proletarya burjuvazi savaþlarý insanoðlu var oldukça sürecek. 


August Diehl, Marx’ý inandýrýcý bir performansla canlandýrýyor. Farklý karakter, ayný düþünce insaný Engels’te Stephan Konarske nüanslarý gayet iyi veriyor.


Filmden çýkarabileceðimiz mesaj 1840’lý yýllarýn iþçi sömürüsü, çocuk iþçiler, baskýlarýn kapitalizmde daha da artarak sürdüðüdür. Thomas Pketty “21. Yüzyýlda Kapital” kitabýný boþuna yazmadý.


Finalde insan eþitliði için mücadele etmiþ tüm önemli, isimler perdeye yansýrken Bob Dylan "like a rolling stone" diye sesleniyor. Müthiþ, göz yaþartan bir final. 


Komünizmin artýk romantik bir geçmiþ olduðu günümüzde, neden ve nasýl çýktýðýna muhakkak tanýklýk edin.. 68 kuþaðýnýn çok þey anýmsayacaðý bir film.

 

 

Emin YEÐÝNBOY

 

20.05.2018

 

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.