Kara Þövalye Yükseliyor

09 Aðustos 2012 15:49 / 1475 kez okundu!

 


Batman efsanesinde son durak

Batman üçlemesinin önceki bölümlerini bilmeyenlerin bile, nefessiz seyredeceði bir aksiyon. 164 dakikalýk sürenin saniyesi boþ geçmiyor. Ustalýk dolu bir Batman. Üçlemeden en iyisini seçmek gerçekten zor.

------------------------------------------------------------------------------------

BATMAN KARA ÞÖVALYE YÜKSELÝYOR - DARK KNIGHT RAISING

YÖNETMEN: CHRISTOPHER NOLAN

OYUNCULAR: CHRISTIAN BALE, TOM HARDY, ANNE HATTEWAY, MARION COTILLARD, MICHAEL CAINE, GARY OLDMAN, JOSEPH GORDON-LEWITT


“Kara Þövalye Yükseliyor” ile Nolan üçlemesine ve efsaneye son noktayý koyuyor. Bunun gerçek bir son mu yoksa yeni açýlýmlarýn baþlangýcý mý olup olmadýðýný zaman içinde öðreneceðiz. Christopher Nolan üçlemesinde, çizgi roman dünyasýndan gelen süper güçlü bir kahramana ve evrenine kazandýrdýðý yeni kimlikle dikkat çekti. Onun süper kahraman mitini yýkarak, güçlü ve karanlýk yönleriyle ele aldý. Gotham kentini masalsý, gotik mimarisinden bugünün New York’u ile Chicago’su arasý bir kente dönüþtürürken, efsaneye gerçekçi atmosfer getirdi. Fantastik öðeleri arka plana çekerek öyküyü polisiye çizgisine taþýdý. Kötü karakterlere psikolojik derinlik kazandýrýrken, onlarý günümüzün konjonktürüne aykýrý antikapitalist ve kaos baðýmlýsý tipler olarak þekillendirdi. Örneðin Joker’in kötülüðünün insanlarý etkilemesindeki en önemli ayrýntý, onun karþýsýndakilerinin karanlýk taraflarýný ortaya çýkararak, bunu sisteme karþý kullanmasýnda gizli. Batman ile karþý karþýya geldiklerinde “seni neden öldüreyim sen beni tamamlýyorsun, aramýzdaki tek fark sen insanlarý öldürmüyorsun” der. Joker milyonlarca dolar daðýný yakarken mutluluk kahkahalarý atar. Anarþinin ve kaosun bu günkü kapitalist sistemin en büyük düþmaný olduðunu, kötülerin eylemlerinde iþleyen Nolan, alt metinlerde sýnýf düþmaný günümüz insanýnýn bilinç altýna da seslenir. Son filmin kötü adamý Bane Gotham halkýný ayaklanmaya, zenginlerin parasýný paylaþmayý, kentin idaresini ele almaya çaðýrýr. Bir taraftan Batman sermayeyi koruyan süper kahramanlýðýný sürdürürken diðer taraftan karanlýk tarafý ile , örneðin içindeki öfke, þiddet baðýmlýlýðý ile yüzleþir. Bir mit yýkýlýr ve yeniden inþa edilir. Tim Burton ve Joel Schumacher dönemlerinin zengin hoppa çocuðu gider, kendini ve yaþamý daha ciddiye alan bir Bruce Wayne gelir.” “Batman Baþlangýç” ile baþladýðý efsanenin ilk halkasýnda Nolan, Bruce Wayne’nin çocukluk travmalarýndan baþlayarak, onun Batman’e dönüþmesini anlatmýþtý. Anne ve babasýnýn gözlerinin önünde öldürülmesinden sonra korkularýný yenebilmek için gittiði Himalaya daðýnýn karlý tepelerinde aldýðý aðýr eðitim, onu bir savaþçýya dönüþtürmüþtü. Onu Gölgeler Birliðinde eðiten Ra’s Al Ghul (Liam Neeson) finalde Gotham kentini havaya uçurmak isteyen Henri Ducard adlý bir düþman olarak karþýsýna çýkýyordu. Kara Þövalye’de ise en ünlü düþmaný Joker’in kentte yaratmak istediði kaosa karþý mücadele ederken, idealist savcý Henry Dent’in terörü hukuksal yollarla önleme çabasýna da destek oluyordu. Finalde yaþadýðý kötü olaylar sonrasý karanlýk tarafa geçerek Ýki Yüzlü’ye dönüþen Dent’in, ölümüne neden olurken komiser Gordon’un oðlunu elinden kurtarýyordu.

Kara Þövalye Yükseliyor terör açýsýndan rahatlamýþ bir Gotham kentinde baþlýyor. Joker’in ölümü, Dent’in teröre karþý getirdiði kanun desteði kenti rahatlatmýþtýr. Batman ise son yedi yýlýný inziva bir yaþam içinde geçirmiþtir. Sevdiði kýzý ve Dent’i kaybetmiþ olmanýn üzüntüsü ile yalnýzlýðý seçmiþ, uþaðý ve baba figürü olan Alfred (Michael Caine) dýþýnda kimse ile görüþmemektedir. Bane olarak anýlan yeni bir terörist huzuru bozma eylemlerine baþlamýþtýr. Yeraltýnda kurduðu küçük bir ordu ile halký ayaklandýrma, sermayeyi ele geçirme planlarý yapmaktadýr. Wall Street’e yaptýðý bir baskýn ile Wayne þirketinin tüm hisse senetlerinin satýþýný deðerinin çok altýnda yapar. Eklemleri hareketsizlikten aþýnmýþ Bruce Wayne’nin (Christian Bale) artýk Batman kostümünü tekrar giyme zamanýný gelmiþtir.

Öykünün kötüsü Bane’i (Tom Hardy) Batman trilojisi içinde Joker ile mukayese etmek mümkün deðil. Boru düzenli maskeyi yüzünden hiç çýkarmamasý, gýrtlak ameliyatý geçirmiþ bir fonasyon ile konuþmasý ise bir süre sonra sýkýntýlý bir seyirliðe dönüþüyor. Geri kalanýnda Hardy vücut dili olarak kalýnlaþmýþ adaleleri ve kaba saba hareketleriyle oynadýðý karakterin içini dolduruyor. Kötü olmasý ise çocukluðundan sonra içerik olarak açýk býrakýlmýþ. Diðer kötü karakter olan Kedi Kadýn ise Anne Hathaway’in yüzeysel “Gossip Girl” kývamýndaki oyunculuðu sayesinde ise yerlerde sürünüyor. Nerede Michelle Pfeifer’in Kedi Kadýn’ndaki öfkeli ve acýlý duruþ? Öykünün içinde, Kedi Kadýn sonradan eklenmiþ bir karakter hissiyatý uyandýrýyor. Diðer kötü ise” femme fatale” kategorisinden Marion Cotiilard’ýn oynadýðý CEO Miranda Tate. “Inception-Baþlangýç”’daki iyi kötü sýnýrýndaki karakterin bu kez içini ne yazýk ki dolduramýyor. Geleceðin Robin’i sinyallerini veren polis Blake karakterinde Joseph Gordon- Lewitt ise ruhu yakalýyor.

Nolan bir kez daha karakter aðýrlýklý bir aksiyonda herkese birbirine yakýn sürelerde rol vermiþ. Batman üst konumda bir kahraman olmasýna karþýn, acý içinde kývranan sýradan bir ölümlü olarak, diðerlerini ezecek kadar fazla süre almýyor. Her sahnenin ruhuna, ritmine uyan bir müzik ile filme eþlik eden Hans Zimmer harikalar yaratmýþ. Nolan’ýn bir kez daha tekrarladýðý karanlýk doku filmin her karesine sinmiþ. Geniþ açý çekimler öykünün destansý yapýsýný mükemmel yansýtýyor

Batman üçlemesinin önceki bölümlerini bilmeyenlerin bile, nefessiz seyredeceði bir aksiyon. 164 dakikalýk sürenin saniyesi boþ geçmiyor. Ustalýk dolu bir Batman. Üçlemeden en iyisini seçmek gerçekten zor.



Emin YEÐÝNBOY

07.08.2012



 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.