Kabuktaki Hayalet-The Ghost In The Shell

02 Nisan 2017 22:11 / 1107 kez okundu!

 

 

Sibernetik felsefesiyle Matrix’in en fazla esinlendiði öykü olan “Kabuktaki Hayalet” insan makine ayrýmýnýn ortadan kalktýðý siborglarýn ortak aða baðlý olarak hareket ettiði geleceðin dünyasýnda geçer. 

*****

Ýnsan makine arasýndaki sýnýr nerede ?

Kabuktaki Hayalet-The Ghost In The Shell


Yönetmen: Rupert Sanders
Oyuncular: Scarlett Johansson, Pilou Asbaek, Takashi Kitano

1995 yýlýnda yapýlmýþ “Kabuktaki Hayalet” bilimkurgu animasyonlarý arasýnda kült konumundadýr. Japon Manga serisinden uyarlanmýþ olan öykü, devam filmleri, TV dizileri ve video oyunlarýyla evrenini geniþletir. Sibernetik felsefesiyle Matrix’in en fazla esinlendiði öykü olan “Kabuktaki Hayalet” insan makine ayrýmýnýn ortadan kalktýðý siborglarýn ortak aða baðlý olarak hareket ettiði geleceðin dünyasýnda geçer. Ana karakter geçirdiði kaza sonrasý beyni robot bir bedene yerleþtirilir ve devletin özel 9. biriminde Binbaþý Mira (Scarlett Johansson) olarak siber suçlara karþý savaþýr. Görünmez olup duvarlarýn içinden geçebilen, üstün að kodlayýcý yetenekleriyle üst sýnýf hacker, son teknoloji sibernetik programlanmýþ beyniyle durdurulmaz bir ölüm makinesidir. Siborg üretimini yapan Hanka kapitalist emellerini gerçekleþtirebilme peþinde olan karanlýk bir þirkettir. Ortaya çýkan süper yetenekli bir hacker beyinlere gerçek dýþý anýlar yerleþtirerek sistem dýþý iþler yapmaktadýr. Binbaþýnýn Kuze adýndaki bu hackerý bulmasý uzun sürmez. Onunla yaptýðý konuþma ise kiþisel gerçeðini tümüyle deðiþtirir. Þirket saðlýklý insanlarý da deneylerinde kullanarak siborglara çevirmektedir. Kuze baþarýsýz bir deney ürünü olarak kaçmayý baþarmýþtýr. Artýk diðer siborglarýn ve insanlarýn beyinlerini etkileyerek kendisine siber að kuran süper bir hacker olmuþtur. Binbaþý Mira gerçekten bir kaza sonrasý mý dönüþtürülmüþtür ?
Orijinalinin ortaya koyduðu felsefenin yerinde yeller esiyor. Aksiyonun ön plana çýktýðý metropol görselliðinin etkileyiciliðine sarýlan bir Hollywood yapýmý var karþýmýzda. Animasyonundaki karmaþýk ve uzun varoluþçu diyaloglar, duygu arayýþlarý es geçilmiþ. Sonuçta anaakým dokusunu besleyen live-action örneði olmuþ “Kabuktaki Hayalet”. Beni en fazla kent tasarýmý ve Binbaþý’da Scarlett Johansson’dan etkiledi. Dev binalar arasýnda hareketli dijital reklamlar gelecekte insaný daha da küçülten bir metropol mimarisi.. Beden diliyle Johansson animasyondaki orijinal kahramanýnýn yerini dolduruyor. Yardýmcýsý ve koruyucusu Batou’da Danimarkalý oyuncu Pilou Asbaek’te gayet uyumlu. Araki karakterinde Takashi Kitano’nun karþýmýza çýkmasý memnuniyet veriyor. 
Çok uzun süredir beklenen bir siberpunk klasiði ne yazýk içeriksel beklentileri karþýlamýyor. Animasyon ile mukayese yapmadan daha fazla keyif alýnabilir.

 

Emin YEÐÝNBOY

02.04.2017

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.