ÝKÝ KADIN BÝR ERKEK - THE KIDS ARE ALL RIGHT

13 Mart 2011 13:03 / 2027 kez okundu!

 


SIRADAN AMA LEZBÝYEN BÝR AÝLE

Amerikan Baðýmsýzlarý son yýllarda oldukça cesur ve baþarýlý filmlere imza atýyor. “Ýki Kadýn, Bir Erkek” parlak oyuncu kadrosuna raðmen baðýmsýz bir yapým, birçok festivalde adaylýk ve ödül alýrken Oscar’da da en iyi film kategorisinde adaylýk aldý.


ÝKÝ KADIN BÝR ERKEK
THE KIDS ARE ALL RIGHT


YÖNETMEN: LISA CHOLEDENKO
OYUNCULAR: ANNETTE BENING, JULIANNE MOORE, MARK RUFFALO

Lezbiyen bir çiftin geleneksel aile yapýsýný örnek aldýklarý mutlu yaþamlarý, çocuklarýnýn ergen yaþ gelmesiyle bozulur. Biyolojik babalarýný merak eden çocuklar, sperm bankasýndan onun kimliðini öðrenirler. Mark (Mark Ruffalo) adýndaki bu adam çocuklarýn ýsrarý ile çok geçmeden lezbiyen çiftin aile yapýsý içine girer. Ailenin mesleði doktorluk olan, otoriter “baba figürü” Jules (Annette Bening) bu durumdan hiç hoþlanmasa da, Mark‘ýn cana yakýn ve dostça davranýþlarýndan etkilenir ve onu kabul eder. Birliktelikleri için peyzaj mimarlýðý mesleðini býrakýp eve kapanan ve bundan da sýkýlan anne figürü Nic (Julianne Moore) için Mark dýþ dünyaya açýlan bir pencere olur.

Yönetmen Lisa Choledonko içeriden biri (kendisi de lezbiyen) olarak eþcinsel evliliklerin yasal olarak kabul edildiði Kaliforniya eyaletine yerleþtirdiði bu çekirdek aile ile geleneksel aile kurumunu bir þekilde yüceltirken, kendilerine karþý olan tutucu kesime de “bakýn biz de sizin gibiyiz” gibi bir mesaj veriyor. Diðer taraftan bu aile yapýsýný inceleyip burada da deðiþmeyen standart olarak, en kýrýlgan noktanýn aldatma olduðunun altýný çiziyor. Hatta bu alýþýlmadýk ailenin, kendi içindeki tutucu yapýnýn en iyi örneði; oðullarý Laser’ýn eþ cinsel olabileceðinden endiþe duyuyorlar. Böyle farklý bir aile yapýsýný, geleneksel ölçüler içinden verirken inandýrýcý bir görüntünün ortaya çýkmamasýnda tecrübeli oyuncu kadrosunun varlýðý önemli bir katkýda bulunuyor. Annette Bening , Julianne Moore ve Mark Ruffallo gerçekten çok iyiler. Annette Bening Altýn Küre’de Jules rolü ile en iyi kadýn oyuncu ödülünü almýþtý. Favori oyuncum Julianne Moore çoðunlukla canlandýrdýðý tutkulu, aþký arayan, mutsuz kadýn karakterlerinden birisini daha koleksiyonuna ekliyor. Ruffalo ise son yýllarýn en istikrarlý oyuncularýndan birisi, iyi filmlerde oynuyor, çok uzun rolleri olmasa bile dikkat çekiyor.

Aile yaþantýsý içinde çocuklar gerçek bir babaya duyduklarý ihtiyacý Mark ile gidermeye çalýþýr. Diðer taraftan öykünün sonunda kaçýnýlmaz olarak feminist bir mesaja varýlýyor ve erkek varlýðýnýn böylesine bir aile yapýsý içinde mutsuzluk unsuru olabileceði vurgulanýyor. Diðer taraftan acaba erkek bulamayan kadýnlar lezbiyenliðe daha mý yakýn sorusunun yanýtýný da açýk býrakýyor.

Amerikan Baðýmsýzlarý son yýllarda oldukça cesur ve baþarýlý filmlere imza atýyor. “Ýki Kadýn, Bir Erkek” parlak oyuncu kadrosuna raðmen baðýmsýz bir yapým, birçok festivalde adaylýk ve ödül alýrken Oscar’da da en iyi film kategorisinde adaylýk aldý.


Emin Yeðinboy

13.03.2011

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.