Hukuk iþlemezse acaba ne olur?

14 Þubat 2018 13:52 / 1000 kez okundu!

 

 

Paramparça

Yönetmen: Fatih Akýn
Oyuncular: Diana Kruger, Denis Mochitto, Numan Acar

Fatih Akýn, terör belasýna kendi çözümünü sunuyor: kiþisel adalet. Onu bu kadar kýzdýran olayýn Almanya’da 2000-2006 arasý çeþitli þehirlerde öldürülen 9 Türkün 2011 yýlýna kadar süren uzun mahkeme süreci, adaletin geç karar vermesi olmuþ. Sonunda sað radikal bir Neonazi hücresinin üç üyesinin suçlu bulunmasý Almanya’da adaletin yüzünü aðartmadý. Onlarýn suçlu olduklarý baþtan beri belli olmasýna karþýn mahkeme sürekli odak noktasýný deðiþtirir. Akýn bu olayýn etkisinde yazmýþ olduðu senaryoda adaletin ipliðini pazara çýkarýyor.

Öykünün baþkarakteri Katja Þekerci (Diana Kruger) Hamburg’daki bir terör saldýrýsýnda eþi Nuri ve 6 yaþýndaki oðlu Rocco’yu kaybeder. Hayatýný aniden karartan bu acýyla mücadele etmesi kolay deðildir. Aile bireyleri onu anlamakta çok iyi bir resim vermezler. Biraz toparlandýktan sonra baþlayan hukuk sürecinde acý yerini büyüyen bir öfkeye býrakýr. Sanýk sandalyesinde oturan Neonazi çiftin savunmasýný yapan avukatýn mahkemeyi sürekli baský altýna alan, dikkat daðýtan söylemleri, hukuki süreci uzatýr. Olayýn kanýt yetersizliðine baðlanmasý, Katja’nýn hayatýný toparlayamayacaðý bir noktaya getirir. Ýntikam arzusu yaþamýnýn tek hedefi haline dönüþür.

Alman asýllý olmasýna raðmen sadece Hollywood yapýmlarýnda oynamýþ olan Diane Kruger, ilk Almanca konuþtuðu filmle ödül üstüne ödül kazandý. Ýlk olarak Cannes’da en iyi kadýn oyuncu seçilen Kruger, sonrasýnda Altýn Küre, Cannes dahil bir çok festival ve eleþtirmen seçimlerinden ödülle döndü. Final bölümü de hýzlý geliþiyor. Mahkeme sekanslarý çok gerilimli, Katja tarafý olarak öfkelendiriyor insaný.

Akýn, Ermeni meselesine teðet geçtiði “Kesik-The Cut” ile politik konulara çok baþarýlý olmayan bir giriþ yapmýþtý. Bu kez ýrkçýlýk meselesine gerilimi yüksek bir anlatýmla girmiþ. Çözüm olarak sunduðu intikamý Almanya’da çok eleþtirmen beðenmedi.

Emin YEÐÝNBOY

04.02.2018

 

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.