HAYALET YAZAR - GHOST WRITER

09 Temmuz 2011 00:06 / 2296 kez okundu!

 


POLANSKÝ’DEN MÜTHÝÞ BÝR POLÝTÝK GERÝLÝM
Dünyadaki politik olaylarýn altýnda bir “çapanoðlu” aramak paranoyakça bir düþünce midir? Komplo teorileri olaylarýn arka perdesine hakim olamayanlar için kolaya kaçýþ mýdýr? O zaman soruyu tersine çevirelim, tüm komplo teorisyenleri veya paranoyaklar haksýz mýdýr? Tüm bu sorularý tekrar bilinç yüzeyine taþýyan ve yanýtlayan bir film var karþýmýzda: “Hayalet Yazar-Ghost Writer”.


HAYALET YAZAR - GHOST RIDER

YÖNETMEN: ROMAN POLANSKI
SENARYO: ROMAN POLANSKI, ROBERT HARRIS
OYUNCULAR: EVAN MC GREGORE, PIERCE BROSNAN, OLIVIA WILLIAMS, TONY WILKINSON, KIM CATRALL


Roman Polanski gibi usta bir yönetmenin elinden, özenle iþlenmiþ, çok satýlan bir romanýn beyaz perde uyarlamasý. Romanýn yazarý Robert Harris ve Polanski’nin birlikte kaleme aldýklarý senaryoda, geçmiþ dönem Ýngiltere baþbakanýnýn hatýralarýný yazmasý için kiraladýðý yazarýn (böyle no name yazarlara hayalet yazar deniliyor) ufak bir iki ayrýntýya takýlmasý sonrasýnda içine girdiði gerilim ve entrika dolu günleri anlatýyor.

Bahsedilen baþbakanýn, geçmiþ dönem Ýngiltere Baþbakaný Tony Blair olduðu üzerine birçok yorum duyuldu. Terörle savaþ adýna Amerikan Baþkaný ile bu konudaki iþbirliði, bu uðurda yapýlan insani suçlar düþünüldüðünde roman karakteri Blair olmasa bile, ilham verdiði muhakkak.

Herþey, eski Ýngiltere Baþbakaný Adam Lang’ýn (Pierce Brosnan) Amerika’da sessiz bir adadaki yazlýk evinde baþlýyor. Bir baþka yazar tarafýndan hazýrlanan kitabýn taslaðý eþi Ruth Lang (Olivia Williams) tarafýndan beðenilmez. Taslaðýn yazarý ise evin yakýnlarýndaki sahilde boðulmuþ olarak bulunur. Aþýrý alkol sonrasý gemiden düþtüðü söylenir. Yeni hayalet yazarýn (Evan Mc Gregor) eve gelmesinden 24 saat sonra Lang, terörle mücadele hakkýndaki kararlarý sonucunda Ýnsan Haklarý Mahkemesi tarafýndan iþkence ve adam kaçýrma ile suçlanýr, yargýlanacaðý açýklanýr.

Bu ciddi suçlama karþýsýnda duyarlý kitleler sokaða dökülür, her yerde ve yazlýk evin önünde protesto hareketleri baþlar, çevre haber kameralarý ile kuþatýlýr, baþbakan son çare Washington’a, Baþkan’ýn yanýna gider. Hayalet yazar hiçbir þey yazamadýðý gibi, baþbakanýn üniversite yýllarýndan evde bulduðu bazý resimler de kafasýný karýþtýrýr. Kocasýna eþlik etmeyen Bayan Lang ile yaptýðý konuþmalarda, kocasýnýn baþarýsýnda önemli bir rol oynadýðý, Baþbakan’ýn ona danýþmadan hiçbir karar almadýðý ortaya çýkar. Onun öz güven dolu ve kararlý davranýþlarýndan etkilenir.

Polanski gerilimi, öyküye sabýrla yediriyor ve sonuçta Hitchcock filmleri düzeyinde bir anlatým ile sunuyor. Dekreþendo tarzý artan gerilim son sahneye kadar sürüyor. Deneyimli bir yönetmenin sabýrlý ve neyi nerede yapacaðýný bilen anlatýmý, bildik bir konuyu birinci sýnýf bir filme dönüþtürüyor.

Takip eden siyah bir araba, ölen yazar hakkýnda yaþlý bir adamýn (büyük oyuncu Eli Wallach canlandýrýyor) söylediði þeyler, karþýlýklý konuþmalarda hissedilen tehditkar ve ketum hava gerilimi ayakta tutan basit unsurlar olarak dikkat çekiyor.

Hayalet yazarý canlandýran Evan Mc Gregore’un bir aksiyon kahramaný olmaktan uzak, ürkek tavrý yanýnda ipuçlarýný akýlcý deðerlendirmesi olay örgüsü içine mükemmel oturuyor. Ruth Lang karakterinde Olivia Williams gizemli, kararlý, mutsuz fakat güçlü bir portreyi eksiksiz canlandýrýyor.
Sonuç dünyada hiçbir baþbakanýn CIA ile baðlantýsý olmadan karar veremeyeceði veya seçilemeyeceði þeklinde, tüm komplo teorisyenlerini haklý çýkartan bir noktaya baðlanýyor.

Politik gerilim türünün en iyi örneklerinden birisi olmaya aday bu filmin, sinemalarda vizyona girmeden DVD piyasasýna çýkmasý þaþýrtýcý.

Gel þimdi, komplo teorisyenlerine hak verme. Polanski’nin filmi Ýsviçre’de ev hapsi döneminde çekmesi, içinde bulunduðu ruh durumu içinde bulunduðu durumdan bir türlü kaçamayan hayalet yazarla da özdeþleþiyor.


Emin YEÐÝNBOY

26.06.2011

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.