DR. PARNASSUS - THE IMAGINARIUM OF DR. PARNASSUS

13 Nisan 2010 22:09 / 2452 kez okundu!

 


ÇILGIN YÖNETMEN TERRY GILLIAM VE DR. PARNASSUS
Sinemanýn en çýlgýn yönetmenlerinden birisi tartýþmasýz Terry Gilliam’dýr. Variety dergisine tam sayfa ilan verir ve yönettiði Brazil filminin yapýmcýsýna þöyle seslenir: ‘Sid Sheiberg, filmimi ne zaman gösterime sokacaksýnýz’. Filminin kurgu masasýnda katledildiðinden emindir, Universal Stüdyolarýný mahkemeye verir ve davayý kazanýr.


YÖNETMEN:
TERRY GILLIAM

OYUNCULAR: HEATH LEDGER, CHRISTOPHER PLUMMER, LILLY COLE, JOHNNY DEEP, JUDE LAW, COLIN FARRELL, TOM WAITS

Çýlgýnlýðý yönetmenliðe baþlamadan önce birlikte çalýþtýðý Monty Phyton grubu tarafýndan da tescillenmiþti. TV ve sinema dünyasýnýn en uçuk film ve þovlarýný yapmýþ olan Monty Phyton, sistem karþýtý duruþu ve modern yaþamýn ipliðini pazara çýkarmakla ün salmýþ bir grup oldu. Hollywood karþýtý duruþu ile tanýnan Gilliam sýnýr tanýmaz hayal dünyasýný mükemmel bir görsellik ile baðdaþtýrmayý baþardý.Antik Avrupa ve gotik esintili set tasarýmlarý ile karanlýk masallarý görselleþtirdi. Bu masallar anlatan modern bilgeyi üç filmi ’Balýkçý Kral’,’12 Maymun’, ’Brazil’ geniþ kitlelere tanýtýr. Brazil bunlarýn arasýnda onun ruh durumunu en iyi yansýtan filmdir. George Orwell’ýn 1984 romanýndan ödünç aldýðý huzursuz, kasvetli atmosfer içinde modern yaþamda insanýn sýkýþmýþlýðýný, köleliðini yansýtýr. Sonuçta insanýn hayallerine sýðýnmasýnýn tek kurtuluþ olduðunu söyler. Brazil giþede büyük bir baþarý kazanmasa da sinema tutkunlarý arasýnda kült mertebesine ulaþýr. Giþe baþarýsýna odaklý bir projeye hiçbir zaman odaklanmadý. Seyircinin görmek istediðinden çok onu þaþýrtmayý, sarsmayý seven bir tür sinemasýný izledi. Çekimlerde yaþadýðý talihsizlikler ile de ünlüdür. On yýl uðraþtýðý Don Kiþot projesini bir türlü sonlandýramaz, seti sel basar, her þey yýkýlýr. Yaþadýðý talihsizlikleri gösteren bir belgesel çeker. Dr. Parnassus’un çekimleri sýrasýnda baþ rol oyuncusu Heath Ledger ve yapýmcýsý yaþamýný yitirir. Kendisi geçirdiði kaza sonucu belini kýrar. Ledger’ýn rolünü filmin diðer yarýsýnda Johnny Deep, Jude Law ve Colin Farrell paylaþýr. Dr.Parnassus bu günün Londra’sýnda geçen bir Ortaçað öyküsünü andýrýyor. Atlý bir arabada kurulan sahnede Dr.Parnassus’un (Christopher Plummer) büyülü aynasýndan geçenler tutkularýný, hayallerini yaþar. Parnassus þeytanla yaptýðý anlaþma sonucu ölümsüzleþmiþtir. Ýlk anlaþmasýnda ona 12 þaman rahibinin ruhunu verir, ölümsüzlüðünü ara anlaþmalar ile uzatýr.Yaptýðý son anlaþmada aþýk olduðu kadýný elde etmesi karþýlýðý doðacak kýz çocuðunu on altý yaþýnda þeytana teslim edecektir. Yaþ gününden üç gün önce tiyatro kumpanyasýna katýlan Tony (Heath Ledger) adlý hafýzasýný kaybetmiþ genç adamý intihar giriþiminden kurtarýrlar. Tony kumpanyanýn gösterilerini deðiþtirecek fikirler verir. Parnassus kýzýný þeytana vermemekte kararlýdýr.

Gerçek ve hayal arasýnda gidip gelen bir dünyada geçen öykü mükemmel bir görsellik ile süsleniyor. Aynanýn arka tarafýndaki hayal dünyasý girenin tutkusuna, zaaflarýna göre þekilleniyor. Zaaflarýnýn esiri olan ruhunu þeytan Nick’e kaptýrýyor. Set tasarýmlarý naif, rengarenk tablolarý andýrýyor.Filmin en büyük sorunu Heath Ledger’ýn rolünün üç farklý oyuncu tarafýndan tamamlanmasý karakterde bölünmüþlüðü ortaya çýkarýyor. Onun o kýrýlgan, içine kapanýk havasý diðer aktörlerin performansýna göre farklý karakterlere bürünüyor. Yine de senaryoda yapýlan deðiþiklik ile sýrýtmayan bir çözüm bulunmuþ. Parnassus karakterini canlandýran 81 yaþýndaki Christopher Plummer ölümsüz bir insan için biraz yaþlý kalmasýna raðmen mükemmel bir oyunculuk gösteriyor. Ýngiltere’nin ünlü mankenlerinden Lilly Cole ise Parnassus’un kýzý Valentina’da harikalar yaratýyor. Filmin sürpriz oyuncularýndan birisi boru sesli þarkýcý olarak tanýnan Tom Waits. Þeytan Nick rolünde filmin en renkli karakterlerinden birisine hayat veriyor.

Koltuðunuza kurulun ve Gilliam’ýn masalsý hayal dünyasýna girin.


Emin Yeðinboy
13.04.2010









 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.