Coco Chanel'den Önce - Coco Avant Chanel

19 Kasým 2009 21:00 / 3293 kez okundu!

 


‘Coco Chanel’den Önce’ efsane kadýnýn moda dünyasýna adým atmadan önceki yaþamýný anlatýyor. Amelie’den bu yana etkileyici bakýþlarý ve mahçup duruþuyla sinema dünyasýnda içine kapanýk karakterleri canlandýrma konusunda eþsiz bir oyuncu konumunda olan Audrey Tatou bu kez Chanel rolünde karþýmýza çýkýyor.

*****

CHANEL OLMANIN BEDELÝ

COCO CHANEL'DEN ÖNCE – COCO AVANT CHANEL

YÖNETMEN: ANNE FONTAIN
OYUNCULAR: AUDREY TATOU, BENOIT POOLWERDE, ALESSANDRO NIVOLA


Moda dünyasýnýn devrimcilerinden sayýlan Coco Chanel’in fýrtýnalý yaþamý üzerine çevrilen iki film kýsa aralýklarla gösterime girdi. Besteci Stravinsky ile yaþadýðý aþký anlatan Jan Kanuen’in yönettiði ‘Büyük Aþk’ –çok baþarýlý olmadý- Cannes Film Festivali’nde kapanýþ töreninde gösterilmiþti.

‘Coco Chanel’den Önce’ ise efsane kadýnýn moda dünyasýna adým atmadan önceki yaþamýný anlatýyor. Amelie’den bu yana etkileyici bakýþlarý ve mahçup duruþuyla sinema dünyasýnda içine kapanýk karakterleri canlandýrma konusunda eþsiz bir oyuncu konumunda olan Audrey Tatou bu kez Chanel rolünde karþýmýza çýkýyor.

Sessiz ama isyankar, gözlemci ama gölgede, kararlý ama sabýrlý bir karakteri delici ve mahsun bakýþlarýyla olaðanüstü harmanlýyor. Yetim ve öksüz bir kýz çocuðu olarak yetimhanede büyüyen Gabrielle Bonheur Chanel annesinin ölümünden sonra yaþamýnýn yedi yýlýný Katolik kilisesinin yetimhanesinde geçirir. Dikiþ dikmeyi burada öðrenir. Yirmili yaþlarda geceleri kabarede sahneye çýkar ve kýz kardeþi Gabrille ile ‘Qui q’a vu Coco’ ve ‘Ko-Ko-Ri-Ko’ þarkýlarýný söyler. Bu þarkýdan dolayý kendisine Coco lakabý takýlýr.

Kabarenin dumanlý masalarý arasýnda varlýklý bir ailenin mirasyedi oðlu olan Etienne Balsan (Benoit Poolwerde) ile tanýþýr. Önce adamdan çok hoþlanmaz. Sevgisiz kýsa süreli bir birliktelik yaþarlar. Ýçinde bulunduðu zor þartlar onu adamýn þatosunda yaþamaya zorlar. Dört yýlýný burada geçirir. Þatodaki çýlgýn partilerde zengin insanlar arasýnda önceleri kaybolur. Köþelerde saklanýr. Hatta Etienne bile ortalarda görünmesini istemez. Kadýnlarýn þatafatlý belden korseli sýký kýyafetleri, düðün pastasýný andýran þapkalarý onu hep rahatsýz eder. Giydiði erkek pantalonlarý, sade þapkalar yavaþ yavaþ çevresinin ilgisini çeker. Sosyetenin zengin kadýnlarýna þapkalar tasarlamaya baþlar. Kadýn kýyafetlerinden korseyi atar, rahat belli sade kýyafetler diker. Çevresindeki insanlar ve özellikle Etienne onu kabullenir. Fakat o Etienne’in arkadaþý Capel’e (Alessandro Nivola) abayý yakar. Hayallerinin peþinden Paris’e gider ve sevgilisi Capel’in maddi yardýmlarý ile ilk moda evini açar. Ünlü küçük siyah elbiseyi de burada yaratýr.

Kameranýn sýk sýk yakýndan görüntülediði Tatou’nun etkileyici yüzü ve diðer iki erkek ile yaþadýðý üçlü aþk öyküsü filmin en akýlda kalan yönleri. Dramatik yapýyý güçlendirebilecek olaylarýn azlýðý filmi tek düze bir anlatýma sürüklüyor. Dýþa vurumcu bir ressamýn tablolarýný anýmsatan görüntüler ve birinci sýnýf oyunculuklar akýlda kalýyor. Yönetmen Anne Fontaine modanýn, defilelerin rengarenk boyadýðý bir dünyayý deðil varoluþ mücadelesini inatla sürdüren bir kadýnýn portresi çiziyor.


Emin Yeðinboy
17.11.2009

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.