Calypso'nun seyir defteri

07 Mayýs 2018 22:41 / 1187 kez okundu!

 

 

Kamera arkasýnda Mathias Bouchard harikalar yaratýyor. Cousteau’nun su altý dünyasýna bizi bir kez daha götürüyor. Alexander Desplat’nýn müzikleri görselliði muhteþem tamamlýyor. 

 

*****

 

Calypso'nun seyir defteri 

 

Yönetmen: Jerome Salle
Oyuncular: Lambert Wilson, Audrey Tautou, Philippe Niney

 

TRT’li tek kanallý televizyon yýllarýmýzýn Kaptan Cousteau’suydu. “Yaþayan Deniz” adlý belgeselin sýký takipçisiydim. Kim deðildi ki? Onun dünya denizlerini keþfetme mücadelesi küçük ruhlarýmýzýn maceracý yönünü dolduruyordu. Onun yaþamýnýn 1949-1979 yýllarý arasýna odaklanan “Derinliklere Yolculuk”, gemisi Calypso’da yaþananlarý anlatýyor. Karýsý Simone Melchior oðullarý Philippe ve Jean-Michel ile olan iliþkileri, onun bilim adamý, maceracý kimliðinin arka yüzünü, hakkýnda bilemediklerimizi gösteriyor. Eksantrik bir karakter Cousteau. Onun baþýna buyrukluðu yanýnda en yakýnlarý bile birer eþlikçi durumunda. Bu durumu kabullenemeyen oðlu Philippe büyüdükçe babasýna karþý çýkýp kendi yolunu çizmeye baþlýyor. Bir yerden sonra yollarý kesiþiyor. Cousteau oðlunun fikirleriyle çevreci bir kimliðe dönüþüyor. Yaþamýnýn önemli bir bölümünde para bulmak için de mücadele ediyor Kaptanýmýz. Cousteau uzun soluklu, pahalý serüvenlerini finanse etmek için sponsor iliþkilerini iyi idare etmek zorunda kalýyor. Bu durum, onun zaman zaman istemediði konulara odaklanmasýna, þova dönük belgeseller çekmesine sebep oluyor.

 

Kamera arkasýnda Mathias Bouchard harikalar yaratýyor. Cousteau’nun su altý dünyasýna bizi bir kez daha götürüyor. Alexander Desplat’nýn müzikleri görselliði muhteþem tamamlýyor. Coustaeu’da yýllarýn aktörü Lambert Wilson kusursuz bir oyunculuk gösterisi yapýyor. Onun þovmen ve insani yönlerini abartýsýz canlandýrýyor. Karýsý Simone’da ise Audrey Tautou, onun gittikçe çöken psikolojik durumunu seyirciyi hüzünlendirerek sunuyor. Oðlu Philippe’de son yýllarýn çýkýþta olan aktörlerinden Pierre Niney çok baþarýlý.

 

Yer yer onun belgesellerinden birisini seyrediyoruz. Geri kalanýnda ise her parýltýlý yaþamýn arkasýndaki gerçeklerle tanýþýyoruz. Haftanýn en iyisi.

 

Emin YEÐÝNBOY

06.05.2018
 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.