Çaðdaþ bir baþyapýt: V For Vendetta

09 Haziran 2013 18:52 / 1925 kez okundu!

 


“V For Vendetta” Ýngiltere’nin geleceðinden distopik bir masal anlatýr. Ülke karanlýk totaliter bir rejimin hüküm sürdüðü, halkýn sürekli dezenformasyonla beslendiði, TV’lerde sokakla ilgisi olmayan þen þakrak programlarýn yayýnlandýðý, demokrasinin her türlü unsurunun yok edilmiþ olduðu, geceleri sokaða çýkmanýn yasaklandýðý bir ülke olarak tasvir edilir.

Bir çizgi roman uyarlamasý olan V, yaratýcýlarý Alan Moore ve David Lloyd’un seksenlerin ikinci yarýsýnda muhafazakar Thatcher hükümetinden duyduðu kaygý sonucu ortaya çýkmýþ. 1605 yýlýnda parlamento binasýný havaya uçurmak isterken yakalanan Katolik eylemci Guy Fawkes’ýn öyküsüyle, o yýllarýn politik yapýsý arasýnda bir köprü kurmuþlar. Dönemin hükümetinin almak istediði fakat dile getiremediði kararlar arasýnda AIDS taþýyýcýlarýn bir kampta toplanmak istenmesi, eþcinselliðin ortadan kaldýrýlmasý gibi faþizan uygulamalar romanda metaforlarla iþleniyor. Ýnsanlarýn týbbi deneyler için kullanýldýðý Larkhill Toplama Kampý, Ausschwitz’le benzeþen bir yer. Filmde de bir polis hükümeti olarak iþlenen tek partili sistemin Orwell’un efsane romaný "1984" esintileri taþýyor. Big Brother gibi ortada gözükmeyen, insan içine çýkmayan bir diktatör hükmediyor. Çýkan nükleer savaþ sonrasý Amerika güçsüz bir ülke olmuþ, tüm dünyada yokluk ve kýtlýk ortaya çýkmýþtýr. Ýngiltere’de ayaklanmalar sonunda kalan saðcý gruplar kalan bazý büyük þirketlerle iþ birliði yaparak hükümet olmuþlardýr. “1984” ve “Matrix” arasý bir mesafede iþlenmiþ olan film, çizgi romanýn da sinematografik anlatýmýndan birçok yerde, birebir etkilenmiþ. Yapýmcý koltuðunda Waschowski Kardeþlerin olmasý atmosfer ve aksiyon sahnelerini Matrix’e yakýnlaþtýrýr. Çizgi romanda 1990’lý yýllarda geçen olaylar filmde 2020’li yýllara taþýnýr.

V’nin öyküsü anlatýcý kadýn sesin “hatýrla, 5 kasým gecesini hatýrla” sözleriyle baþlar. Anlatýcý TV kanalýnda çalýþan Nathalie Portman’ýn canlandýrdýðý Evey karakteridir. V, Evey’i gece sokaða çýkma yasaðýný denetleyen iþaret adamlarýn elinden kurtarýr, arkasýndan da bir çatýdan Çaykovski’nin 1812 uvertürü eþliðinde aðýr ceza mahkemesinin havaya uçurmasýný izlettirir. Taþýdýðý maskeyle Monte Kristo kontu Edmond Dantes gibi intikamlarýný alýrken kimliðini gizler. Belki de daha fazlasýdýr. Toplama kampýnda çýkardýðý yangýnda tüm bedeni yanmýþ, her 500 yýlda bir küllerinden doðan Anka Kuþu gibi yaþama daha güçlü dönmüþtür. Film bu gizemi sonuna dek korur. Maskesini bir kez yüzünü tekrar görmek isteyen kurbaný Delia karþýsýnda çýkarýr. Delia’da Larkhill’de laboratuvarda çalýþmýþtýr. "V" ve Evey arasýndaki yakýnlaþma asla gerçek bir aþk dönüþmez. V onu önce korur, sonra yetiþtirir ve intikamlarýnýn ortaðý yapar. Maskesi, siyah pelerini, kýlýcýyla 16. yüzyýl þövalyesini andýran V’nin yaþamda iki hedefi vardýr; Larrkhill Kampý’nda kendisiyle birlikte yüz binlerce insaný deney tahtasý olarak kullananlardan intikamýný almak ve halka yaþamý cehenneme çeviren faþist idareyi yýkmak. Her kurbanýnýn yanýna soyu artýk tükenmiþ olan “Violet Carson” gülü býrakýr.

Romanýn çizeri David Lloyd ön sözde “V For Vendetta’da þen þakrak bir tip yok. Bu kitap haberler baþladýðýnda kanalý deðiþtirmeyenler için” derken öykünün karanlýk atmosferini “Fahrenheit 451” ve “Blade Runner gibi kült bilimkurgu filmlerinden esinleniyordu.

Finaldeki “V” maskesi taþýyan binlerce insanýn polis barikatlarýný yýkarak parlamentoya yürümesi sinema tarihinin en unutulmaz anlarýndandýr. 2005 yýlýndan bu yana gittikçe kültleþen, baþkaldýrýnýn sembolüne dönüþen bir film “V”.


Emin YEÐÝNBOY

09.06.2013

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.