BU ULAK GELMESE DE OLUR! - Emin Yeðinboy

31 Ocak 2008 11:25 / 1599 kez okundu!

 

ULAK Yönetmen: Çaðan Irmak Oyuncular: Çetin Tekindor, Yetkin Dikinciler, Hümeyra, Þerif Sezer, Melis Birkan. ‘Babam ve Oðlum’un olaðanüstü baþarýsýndan sonra Çaðan Irmak‘ýn yeni projesi ‘Ulak’ merakla bekleniyordu.

Olaðanüstü bir baþarýdan sonra çoðu yönetmen sonraki filmini kiþisel mi, yoksa popüler beklentileri karþýlayacak türde mi yapacaðý konusunda ikilem yaþayabiliyor. Örneðini sinemada çok sýk gördüðümüz bir durum. ‘Ulak’ filmi Çaðan Irmak’ýn her ikisini de birleþtirme çabasýný gösteriyor. Kiþisel mesajlarýný kitleleri etkileyebilecek bir öyküyle yansýtmayý tercih etmiþ. Ne yazýk ki çýkan sonuç yeterli olgunlukta deðil. Senaryosunu kendi yazdýðý masalýmsý bir öyküyü yer ve zaman belirtmeden gerçek yaþamdaki karakterlere taþýyarak anlatýyor. Bilge gezgin Zekeriya (Çetin Tekindor), köy köy dolaþarak Ýbrahim adlý bir ulaðýn hikayesini etrafýna topladýðý çocuklara anlatmaktadýr. Rivayete göre hikaye, dinleyenlerin yaþamýný olumlu yönde deðiþtirmektedir. Kötülükler yerini iyiliðe býrakmaktadýr (bunun nedeni bir türlü açýklanmýyor). Son geldiði köy tüm kötülüklerin bir araya toplandýðý bir yerdir adeta. Çocuklarýna þiddet gösteren babalar, kýzýný satan anneler, tepkisiz bir ahali bir arada yaþamaktadýr. Onun anlattýklarý köyün baðnaz, dar görüþlü büyüklerini rahatsýz etmeye baþlar. Çocuklar hikayenin kahramanlarýný hayallerinde köyde yaþayan insanlara dönüþtürerek canlandýrýr.


Yarattýðý karakterler ile seyirci arasýnda empati kurmayý mükemmel baþaran Irmak, bu kez bunu gezgin Zekeriya, Meryem (Hümeyra) ve köyün çocuklarý aracýlýðýyla kýsmen de olsa baþarýyor. Anlatýlan öykünün gerçek zamandaki karakterlerden suretini bulmasý ilk bölümde baþarýlý bir þekilde ilerliyor. Öykü ilerledikçe zaman ve mekan belirsizliði önemli bir dezavantaj olarak ortaya çýkýyor. Biraz Osmanlý, biraz Arap, biraz Kürt olarak tasarlanmýþ köy ve ahalisi bir masalda olabilecek zaman baðýmsýzlýðý içinde yaþamaktadýr. Bu noktada seyircinin tarihsel bir bað kuramamasý öyküyü anlamlandýrmasýný zorlaþtýrýyor. Irmak vermek istediði mesajý sosyal ve daha çok dini alegorilerden yola çýkarak harmanlamýþ. Ulak kimdir, gelecek mi sorusunun yanýtýný herkesin düþüncesine veya inancýna göre þekillenmesini istiyor. Genel olarak bunun bir Mesih olarak düþünülmesini mi istemiþ? Köyün bir dini inancý var mý? Yoksa anlatýcý neden putperestlikle suçlanýyor? Birçok öyküyü dinler tarihinden esintiler taþýyarak iç içe geçirmeye çalýþmak oldukça kafa karýþtýran bir sonuç veriyor. Ve birçok soruyu yanýtsýz býrakýyor. Evrensel bir mesaj verme dürtüsünün finale doðru iyice didaktik bir þekle dönüþmesi rahatsýz edici boyutta. Bunlar biraz daha zekice veya kurgusal bir þekilde yapýlamaz mýydý? Köy ve halkýnýn tüm kötülüklerin makro bir maketi olarak çizilmesi filmi kaçýnýlmaz bir þekilde teatral havaya sokuyor. Yunan Tragedya esintileri taþýyan final inandýrýcýlýktan uzak, dramatik müzik ve çocuklar ile desteklenen göz yaþartýcý olma zorunluluðu eðreti kaçýyor.


Çaðan Irmak, tüm iyi niyetli çabasýna karþýn öyküsünde aþýrý toplumsal mesajlar verme dürtüsüne hakim olamayarak masalýn büyüsünü bozuyor. Kendisinden alýþtýðýmýz sadelik ve samimiyet bu kez algýlanmýyor. Artýk kendisinin fetiþ olmuþ oyuncu kadrosu bir kez daha bir arada. Çetin Tekindor etkileyici bir anlatýcý, Hümeyra insanlara yardým etmek koþuþan Meryem karakterinde olaðanüstü. Yetkin Dikiciler kendisinden alýþmadýðýmýz kötü karakterde yer yer abartýlý, filmin çok konuþulan çocuklarý gerçekten en iyi oyuncular.


Yunanlý Evanthia Reboutsika filmin dramatik yapýsýný bütünleyen mükemmel müziði, görüntü yönetmeni Mirsad Herovic ise kamera çalýþmasýyla dikkat çekiyor.



Emin Yeðinboy

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.