BAÞINA GELEN HER ÞEYÝ SAKÝNCE KABUL ET

14 Aðustos 2010 04:09 / 1569 kez okundu!

 


Coen Kardeþler'in kara komedi türündeki yaratýcýlýðý bitecek gibi deðil. Her filmlerinde yarattýklarý sýra dýþý karakterler ve öyküler þaþýrtýcý bir zenginliðe sahip. Övgülerden önce bir konuyu da kabullenmek lazým: Coen’lerin filmleri her seyircinin zevkine hitap edecek, orta akým sinema diline yakýn duran filmler olmadýðý. Gerçek yaþamdan yola çýkan, sinik, iki ucu açýk mizah anlayýþlarý ve çoðunlukla kafalarý karýþtýran sürpriz finalleri, onlarý farklý kýlan en önemli özellikleri. Onlarýn sinema dilinin tüm renklerini taþýyan ‘Ciddi Bir Adam’ kardeþlerin sinematografisinde en üst sýralarda yer almaya aday bir film.



CÝDDÝ BÝR ADAM -A SERIOUS MAN

YÖNETMEN: COEN KARDEÞLER
OYUNCULAR: MICHAEL STUHLBARG, RICHARD KIND, FRED MALAMED, SARI LENNICK

Yýl 1967, Minnesota banliyösünde yaþayan Yahudi cemaatinin yaþamýndan bir bölüme tanýklýk ediyoruz. Sýkýcý sýradan banliyö yaþamýna deðiþim rüzgarlarý yavaþ yavaþ esmeye baþlamýþtýr. Her þey fizik profesörü Larry Kopnik’in baþýna gelen talihsizliklerin çevresinde dönüyor. Bir yaþamda herþey mi ters gider sorusunun yanýtý, Kopnik’in yaþamýna bakýnca rahatlýkla evet olarak yanýtlanabilir. Onca yýllýk karýsý, aile dostu Sy Ableman ile evlenebilmek için dini bir ayrýlýk istemekte, ergenlik dönemindeki oðlu ve kýzýnýn sýkýntýlarý ayrý bir kanaldan yansýrken, iþsiz üstüne üstlük pedofili ile suçlanan kardeþi Arthur’un yanýndaki angarya varlýðý, iþinde her an ortaya çýkabilecek terslikler, sýký bir faþist olan kapý komþusu, kafasý dumanlý seksi diðer bayan komþu, hepsi Kopnik’in günlük yaþantýsýný dolduran bölümlerdir. Her þeyi sabýrla kabullenen Kopnik sonunda dayanamaz ve hahama gitmeye karar verir. Yeni yetme bir hahamdan baþladýðý ziyaretler kafasýndaki sorularý yanýtlamaya, beklediði desteði vermekten uzaktýr. Üst mertebe hahamlar da laf ebeliðinden öteye geçmez. Sorusu basittir: Tanrý yanýtlayamayacaðýmýz sorularý neden sorar?

Coen Kardeþlerin Yahudi mistizmine ve Eyüp Kitabý’na yaptýðý göndermeler tüm öykünün omurgasýný þekillendiriyor. Konuya aþina olanlarýn kolayca anlayabileceði bir durum. Film açýlýþýný yapan “Baþýna gelen her þeyi sakince kabul et” sözü öykününün finalinde altmýþlý yýllarýn efsane rock grubu Jefferson Airplane’in ‘Somebody To Love’ þarkýsýndaki dörtlük ile yapýyor: Gerçek yalana döndüðünde, içindeki neþe öldüðünde, sevecek birisini aramaz mýsýn? Tüm olaylarýn Yahudi cemaatinde geçmesi hiç bir sýkýcýlýk yaratmýyor, sürpriz olaylarýn, eðlendirici, absürd diyaloglarýn baþtan sona sürdüðü mükemmel senaryo bize biraz gecikmeli ulaþmýþ filmi bu yýlýn en iyilerinden birisi yapýyor.

Tanýnmamýþ oyunculardan kurulu kadro harikalar yaratýyor. Son Oscar ödüllerine en iyi erkek oyuncu dalýnda aday gösterilmiþ olan Michael Stuhlbarg, Larry Kopnik karakterinde müthiþ bir oyunculuk sunuyor. Tiyatro kökenli oyuncu Kopnik sakin olmaya çalýþan kafasý karýþýk bir insaný olaðan üstü yansýtýyor. Dönemi yansýtan ayrýntýlar içinde ayrý bir parantez açmak gerekiyor. Tek kelimeyle mükemmel. Yýlýn en iyi filmlerinden birisi.


Emin Yeðinboy

13.08.2010

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.