AV MEVSÝMÝ

08 Aralýk 2010 01:05 / 1734 kez okundu!

 


Son yýllarda ‘Ejder Kapaný’ndan sonra polisiye sularda yüzen ikinci film ’Av Mevsimi’. Filmin baþýnda Ýdris’in söylediði gibi ‘bizim ülkede seri katil yok ki’ sözü üzerinden düþünecek olursak, ayaklarýmýzý yerden kesecek bir cinayet entrikasýný daha bekleyeceðiz gibi gözüküyor.



YÖNETMEN VE SENARYO: YAVUZ TURGUL
OYUNCULAR: ÞENER ÞEN, CEM YILMAZ, OKAN YALABIK, MELÝSA SÖZEN, ÇETÝN TEKÝNDOR


‘Av Mevsimi’ durgun bir su kenarýnda bulunan, kesik el ile baþlýyor. Bir seri katilin soðukkanlýlýkla iþlediði bir cinayet serisi beklentisi uyandýran baþlangýç, kýsa sürede cinayeti aydýnlatacak ekibin özel yaþantýlarýndaki iniþ çýkýþlara odaklanýyor. Polisiye ve melodramýn içi içe geçtiði, arada kalmýþ bir film ‘Av Mevsimi’. Gönül telimizi titretecek sahnelerin çokluðu, oyuncularýn uyumlu fakat duygusal performanslarý polisiye film dokusu ile uyuþmuyor. Cinayet entrikasýnýn, seyircinin ikinci bölümün baþlarýnda deþifre edilebilecek basitlikte olmasýndan sonra Yavuz Turgul’un en severek yazdýðý karakter yaratýmý ayakta kalýyor. Film stil olarak polisiye üzerine tasarlanmýþ, görüntü yönetmeni Uður Ýçbak’ýn seçtiði gri ve metalik tonlar, titizlikle seçilmiþ mekanlar atmosferi mükemmel destekliyor.

Cinayet masasýnýn en kýdemlisi olan, Avcý olarak anýlan Ferman (Þener Þen) cinayet vakalarýndaki þüpheciliði, akýlcýlýðý ve sabrý ile tanýnýr. Yardýmcýsý Ýdris nam-ý diðer Deli (Cem Yýlmaz) ise asabi, duygusal patlamalara hazýr cesur, atak kendisini iþine adamýþ bir Karadeniz çocuðudur. Aralarýna yeni katýlan Çömez Hasan (Okan Yalabýk) ise seri katiller üzerine Antropoloji tezi hazýrlamakta olan ve lakabý gibi deneyimsiz bir polistir. Kesik el cinayetini aydýnlatmak üzere yola çýkan üç polisin özel yaþamlarý ise, aydýnlatmakla görevli olduklarý faili meçhul cinayetler kadar karýþýktýr. Ýdris’in yaþadýðý duygusal patlamalar, paranoyakça baskýlarý sonucu ayrýlmýþ olan eski eþi Asiye (Melisa Sözen) hala onun takibindedir. Ýdris çocuklarýný annelerine vermemiþ ve annesi ile yaþamaktadýr. Asiye’nin özel yaþamýný hala izlemekte, kafasýný kýzdýran bir þey olduðunda direkt müdahale etmektedir. Avcý’nýn karýsý yýllardýr kronik böbrek hastasýdýr ve yaþama diyaliz ile tutunmuþtur. Hasan ise lokanta zinciri olan zengin bir ailenin kýzý ile niþanlýdýr ve polislik mesleðine tutunup, tutunmama konusunda tereddütler içindedir. Cinayet araþtýrmasý üçlüyü holding sahibi Battal Çolakzade’ye (Çetin Tekindor) götürür. Adana kökenli, avcýlýða meraklý, zengin nüfuzlu bir adam olan Battal, cinayet soruþturmasý yapan bu ekipten, bilhassa Avcý’dan rahatsýz olur.

Turgul’un geçmiþte yazdýðý senaryolara dönüp baktýðýmýzda, karakterlerinin derinliðine inmeyi ne kadar sevdiðini anýmsarýz. Muhsin Bey, Kabadayý, Gönül Yarasý hep böyle kimlikler ile doludur. Bu kez polisiye bir öykünün izinden karakterlerinin peþine takýlmýþ. Birlikte çalýþtýðý oyuncularýn birbirinden iyi performanslarý, karakterlerin içini doldurmakta büyük etken.

Cem Yýlmaz komik rollerin dýþýnda da, iyi bir oyuncu olduðunu kanýtlarcasýna, deli dolu bir Karadeniz çocuðunu mükemmel oynamýþ. Þener Þen saðduyulu, bilge fakat azminden hiçbir þey yitirmemiþ bir karakterde kendisinden bekleneni veriyor. Çömez polis rolünde Okan Yalabýk, eline sinen ceset kokusunu ‘tik’e dönüþtürmesi, vücut diline yansýttýðý ‘ben bu iþlerin adamý deðilim’ duruþu ile son derece doðal ve inandýrýcý. Çetin Tekindor ise acýmasýz, kurallarý iþine geldiði gibi kullanan, akýllý fakat negatif enerji saçan bir kimlikte gereðini ustaca yapýyor. Uyuþturucu satýcýsý ve kullanýcýsý ‘Asit’ Ömer’de Rýza Kocaoðlu dikkat çekiyor .

Son yýllarda ‘Ejder Kapaný’ndan sonra polisiye sularda yüzen ikinci film ’Av Mevsimi’. Filmin baþýnda Ýdris’in söylediði gibi ‘bizim ülkede seri katil yok ki’ sözü üzerinden düþünecek olursak, ayaklarýmýzý yerden kesecek bir cinayet entrikasýný daha bekleyeceðiz gibi gözüküyor. Stil ve üslubu tutturuyoruz da, sadece finale kadar sürükleyecek çok katmanlý öyküyü bulamýyoruz.


Emin Yeðinboy

06.12.2010



Son Güncelleme Tarihi: 10 Aralýk 2010 13:36

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.