Aman Doktor-Djam

23 Ocak 2018 13:29 / 1352 kez okundu!

 

 

Gözünü sevdiðim Ege’si

Yönetmen: Tony Gatlif
Oyuncular: Daphné Patakia, Simon Akbarian, Maryne Cayon

Kendinize bir iyilik yapýn ve bu hafta “Aman Doktor” filmini bir izleyin. Çoþturan, düþündüren kabýna sýðmayan, seyircisini teknesine alýp açýklara süren bir Ege filmi. Geçen hafta Yüzyüzeyken Konuþuruz grubunun son konserlerinde dinlediðim “Konuþulacak Þeyler” adlý þarkýsýnýn, “denize kýyýsý olmayan insanlarý hiç sevemedim” güftesi çok hoþuma gitmiþti. Bir hafta geçmeden güfte bu film ile yerine oturdu. Ege insanlarýnýn daha kolay özdeþleþebileceði, içine girebileceði bir film “Aman Doktor”. Ülke olarak kendimize olan bakýþýmýzý, mutluluðu unuttuðumuz günlerde bize bizleri yeniden hatýrlatýyor Tunus asýllý Fransýz vatandaþý yönetmen Tony Gatlif.

Öykü Midilli kýyýlarýnda baþlýyor. Kagurgos teknesinin tamir edilemez hale gelmiþ biyel kolunu tamir ettirmek için yeðeni Djam’ý Ýstanbul’a gönderir. Yanýna zarf içinde para ve bolca da öðüt verir. Kasýmpaþa’da kalacaðý tek yýldýzlý oteli de sýký sýký tembihler. Djam Ýstanbul’da beþ parasýz sokaklarda kalmýþ Fransýz kýzý Avril’le tanýþýr. Ýstanbul’un müziði, dansý, simidi damlarý, tamircileri her iki kýzýn yolculuðunun bir parçasý olur.

Yolculuða eþlik eden müzikler yok mu ? Ýçimizi ýsýtýyor film boyu. Müzikal bir film gibi, Gatlif en dramatik anlarda araya bir þarký, türkü, Rebetiko sýkýþtýrýyor; “Arapina”, “Ýstemem Babacýðým”, “Aman Doktor”, “Aman Aman”, “Tsakitzis”… Cümbüþ Cemaat, Melik Þahin ve Arkadaþlarý Projesi film müziklerinde yer alan bizden gruplar. Cümbüþ Cemaat filmin Cannes’daki ilk gösteriminde çoþturan bir konser verdiler. 

Filmin çoþkusunu arttýran Yunanlý genç oyuncu Daphné Patakia enerjik, sýcak mý sýcak, bir performansla büyülüyor. Baðlama çalýyor, göbek atýyor, þarký söylüyor ve mükemmel oynuyor. Keza Kagurgos’ta Ermeni asýllý Fransýz oyuncu Simon Akbarian da müthiþ. Hele tavernada yaþlý balýkçý ile oynadýðý Harmandalý zeybeði yok mu? Tam tamýna denize kýyýsý olan insaný tanýmlýyor.

Öykünün dramatik yönlerini yol boyu karþýmýza çýkan Yunanistan’daki ekonomik krizin sarstýðý karakterler, kapalý oteller, Midilli kýyýlarýnda mültecilerden geriye kalmýþ cankurtaran yelekleri tamamlýyor. Hepsi inandýrýcý ve yaþamýn içinden.

Gidin ve perdeden Ege havasýný derin derin hissettiren bu filmi izleyin.

 

Emin YEÐÝNBOY

22.01.2018

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.