30 yýl sonra ‘Kahýr Mektubu'

23 Þubat 2018 19:26 / 2679 kez okundu!

 

 

Orijinal kayýtlarý ile 30 yýl aradan sonra piyasaya sunulan müzik dünyamýzýn 30 dakikalýk ilk ve tek uzun þarkýsý “Kahýr Mektubu”nun da yer aldýðý albümde 7 eser yer alýyor. Yapýmcýlýðýný Türküola Müzik’in, süpervizörlüðünü Neþe Demirkat ve Bektaþ Türk’ün üstlendiði LP’de yer alan “Kahýr Mektubu” için o yýllarda duygularýný Zeki Müren þöyle dile getirmiþ:

“Bugüne kadar Arap sanatçýlar Ümmü Gülsüm’ün, Abdülhalim Hafýz’ýn ve Abdülvahap’ýn söyledikleri uzun þarkýlarý hayranlýkla dinlerdim. Yine de itiraf etmeliyim ki, bu þarkýlarda bir monotonluk vardý. Arap müziðinde sýk sýk rastladýðýmýz þarkýlardaki monotonluk, bu büyük eserde yok. Bu eseri plaða okuyacaðým için çok mutluyum. Deðerli bestekâr Muzaffer Özpýnar, uzun çalýþmalar sonunda bestelediði, deðerli söz yazarý Ahmet Selçuk Ýlkan’ýn yine uzun çalýþmalar sonunda yazdýðý “Mektup” adý verilen þarkýyý Bodrum’a evime yolladýlar. Þarkýyý ilk dinlediðimde aðladým. 30 dakikalýk dev eserde sizlerde takdir edersiniz ki pek çok ayrý usül ve makam bulunuyor. Bu þarkýyý benim yorumlamam sanýrým isabet oldu. Þarkýnýn içinde þiirler de var. Yýllardýr radyoda þiir okuyan ve spikerlik sertifikasý olan tek sanatçýyým. Gelecekte bu dev eseri sahnelerde özel bir tablo olarak da sergilemek arzusundayým. Eserin adý ‘Mektup’ idi. Ben bunu ‘Kahýr Mektubu’ olarak deðiþtirdim. Dolayýsýyla isim babasý olmanýn da gururunu yaþýyorum. 1955’ten bu yana sanat dünyasýnda daima ilklerin öncülüðünü yaptým. Böyle bir dev eserle yine bir ilki baþardýðým için hem mutlu, hem de gururluyum.”

 

 

Alternatif sahnenin bilgeleri: The National

 

The National alternatif sahnenin en özel, en kýdemli gruplarýndan.


Geçtiðimiz hafta “Sleep well Beast” þarkýsýyla Grammy kazandýlar. Ohio kökenliler.


1999 yýlýnda Davendorf ve Dessner soyadlý ikiþer kardeþe, Matt Beninger’in vokalist olarak katýlmasýyla kurulmuþlar. 


The National müziðinin hissettirdikleri kýsýtlanmýþ, kontrollü, yavaþ yanan þömine, sabýrlý, görkemli. Vahþi bir rock ruhunu sanki kontrollü bireye dönüþtüren bir müzik. 


Yedinci stüdyo albümlerinde hava sürekli bulutlu, pencereden bakarken biraz sonra yaðacak yaðmur veya sessiz bir karýn habercisi var. Ýliþkiler uzun süren iliþkiler üzerine her þey var sözlerde. Devam ettirebilmek önemli, dayanabilmek önemli diyor.  Bunun için “Ýçini dökeceksin, yazacaksýn, söyleyeceksin” diyor.  Kasýtlý düzensiz gitar ataklarý, davulun makinesel döngüleri, patlayan sýçrayan dijital sesler, Berninger’in insanýn ruhunu delip, emen melankolik sesine eþlik ediyor. Müzik onun sesine saygýlý, devamlý yol açýyor, yolunu temizliyor. Kýrmýzý þaraplý bir akþam daveti gibi þarkýlar, kafalar bulunduðunda þarap birisinin masayý sarsmasýyla ne zaman halýya dökülecek diye bekleten tuhaf bir havada. 


***


“System Only Dreams in Total Darkness” kendini yineleyen davul döngüsüne eþlik eden canlý gitar rifleri ve Berninger’in vokaliyle sürüyor. Albümle ayný adý taþýyan “Sleep Well Beast” þöyle sesleniyor:

“Sanki iþler garipleþince kýþ uykusuna yatmak ister gibiyiz, bu bir kaçýþ, canavar gelecekten, onunla uyumaya alýþmak lazým, hepimizin çocuklarý var, onlarýn önünde bir meydan okuma var, canavar sadece çocuklar uyanýncaya kadar bekle, gelecek hakkýnda olumlu düþünüyoruz.”


Elektronik bir kaosun sürüklediði parça Berninger’in yorgun sesi, bilgece fýsýldayan sözlerle devam ediyor. “Empire Line” sözleri New York’taki 460 km.lik bir tren hattýný, uzun zamandýr devam eden bir iliþki için metafor olarak kullanýyor. Davul makinesi, synth’ler araya giren tatlý melodik bir kancayla renkleniyor. “I’ll Still Destroy You” eþ, çocuk, tanýdýk herhangi birisiyle iliþkiyi mahvetme kaygýsýný anlatan bir þarký. 


“Turtleneck” albümün en sert parçasý, sürekli yükselen bir Pearl Jam parçasý gibi devam ediyor. Kývrýmlý gitar sololarý insaný sallýyor.


”Day I Die” baþarýsýz bir iliþkiyi anlatýyor. Müziði iliþki süresince karþýlaþtýðý sorunlarý unutmak için bir çýkýþ noktasý olarak kullanmaktan bahsediyor.
 

Bu albüm emek, ilgi istiyor, kulaklýðý takýn ve müziðin içine girin.  

 

Emin YEÐÝNBOY

Þubat 2018

 

Son Güncelleme Tarihi: 25 Þubat 2018 02:04

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.