2012 yýlýnýn en iyi Türk filmi

15 Aralýk 2012 19:10 / 1753 kez okundu!

 


Ataerkil bir aile düzeninin dýþarýda düþman yaratarak düzenini bozmama mücadelesini, sarsýcý ve tedirgin edici bir dille anlatan “Tepenin Ardý” bu yýlýn açýk ara en iyi Türk Filmi. Emin Alper’in yazýp yönettiði film, baþta Berlin (Caligari ödülü) olmak üzere Ýstanbul (en iyi film), Taipei (en iyi film), Karlovy (en iyi film) en son Asya-Pasifik (en iyi film) festivallerinden çeþitli ödüllerle döndü. Toplamda 14 ödül kazandý.

Yaban bir araziden, yaban bir yaþam þekli, ülke topraklarý üzerinde birçok aileye yansýtýlabilir. Ataerkil hakimiyetin altýnda baþ kaldýramayan aile bireyleri içlerindeki suçluluk duygusunu dýþarýdaki “ötekilerin” sýrtýna yükleyerek rahatlýyor.

Toplumdaki þiddetin temellerinin aile içinde nasýl atýldýðýný anlatýrken film meseleyi hiçbir zaman þablon mesajlar üzerine yaslamýyor. Küçükten erkek olma baskýsýyla geliþtirilen þiddet eðilimi zamanla sahip olduðu mülkü koruma dürtüsüne dönüþüyor. Çocuk yaþlarda dedenin gururla torununa öðrettiði tüfek kullanma zamanla erkekliðin gururunu temsil ediyor. O küçük parmaðýn tetiðe basma arzusu her geçen gün artýyor.

Bir arada yaþayan iki ailenin hikayesinde dede Faik oðul Nusret, torunlar Caner, Zafer ve diðer ailenin erkeði Mehmet, karýsý Meryem ve oðlu Sülü ile tanýþýyoruz. Mülkün sahibi Faik topraklarýnda hayvanlarýný otlatan Yörükleri düþman olarak bellemiþtir. Her fýrsatta elde tüfek evden fýrlayarak davarlarýnýn topraklarýna girip girmediðini kontrol eder. Bu durum diðerlerinin baþta çok onaylamadýðý ve inanmadýðý bir durumdur. Bir süre sonra çevrelerinde olup biten suçlarý Yörüklerin sýrtýna yüklemenin getirdiði rahatlýðý fark ederler. Artýk ortak düþman vicdani sorumluluðun silgisidir.

Doða içinde geçen öykü inanýlmaz gergin, tedirgin edici bir dille anlatýlýyor. Yaprak, bitki hýþýrtýlarýnýn, sinek výzýltýlarýnýn, kuþ seslerinin yarattýðý atmosfer doðanýn güzelliðinden çok her an kötü bir þey olacak beklentisini doðuruyor. Elden ele gezen tüfeðin kimi öldürüp, yaralayacaðýný merak etmeye baþlýyor seyirci. Karakterleri arkalarýndan izleyen kamera “acaba” sorusunu sorduruyor sýk sýk. Uzak plan görüntüler insanýn bu coðrafyadaki yalnýzlýðýný duyumsatýrken, stilize bir western dokusuyla da benzeþiyor. Sessiz planlar iletiþimsizlik ve çaresizliði müthiþ vurguluyor. Antonioni’den Nuri Bilge Ceylan filmlerine kadar uzanan bir yelpaze içinde yer alabilecek bir sinema örneði “Tepenin Ardýnda”.

Filmin yapýmcýlarýndan olan Seyfi Teoman bu yýl içinde geçirdiði motosiklet kazasýnda yaþamýný yitirdi. Filmin bir tek Berlin’de kazandýðý ödülü gören Teoman yönettiði ikinci filmi “Bizim Büyük Çaresizliðimiz” ile önemli bir çýkýþ yapmýþtý. Bulut Film ekibinde yer alan Nadir Öperli, Yamaç Okur, Enis Köstepen Altyazý dergisinde sürdükleri sinema yazarlýklarýný artýk böyle kaliteli filmlerle süslüyorlar, tebrikler. Filmin Türkiye genelinde sadece 14 salonda gösterime girmesi ülkemizdeki baðýmsýz filmlerin durumunu ortaya koyuyor. Filmin Fransa’da ise 30 salonda gösterime girmesi planlandý.


Emin YEÐÝNBOY

15.12.2012

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.