Eksen açıklaması piyasayı toparladı

13 Nisan 2018 11:00  

 

Eksen açıklaması piyasayı toparladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bizim Rusya, İran, Çin gibi ülkelerle kurduğumuz ilişkiler Batı ile olan ilişkilerimizin alternatifi değil, tamamlayıcısıdır” sözleri doları dizginledi. Bir türlü 4.14’ün altına gerileyemeyen dolar Erdoğan’ın sözleri sonrasında 4.08’i gördü.

TCDD tarafından yapımı tamamlanan Başkentray’ın açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ile ABD arasındaki gerginliğe ilişkin değerlendirmelerde bulundu. “Biz bunların hepsine karşıyız. Ne Amerika ile olan müttefikliğimizden ne Rusya ile enerjiden güvenliğe kadar geniş bir alanda kurduğumuz stratejik ilişkilerimizden ne de İran ile bölge sorunlarının çözümünde birlikte çalışmaktan vazgeçmek gibi bir niyetimiz yoktur. Bizim Rusya, İran, Çin gibi ülkelerle kurduğumuz ilişkiler Batı ile olan ilişkilerimizin alternatifi değil, tamamlayıcısıdır” ifadelerini kullanan Erdoğan’ın mesajları piyasayı rahatlattı. Rus Rublesi’ndeki değer kazanımlarına rağmen öğle saatlerine kadar 4.14’ün üzerinde işlem gören dolar bu sözlerin ardından 4.08’e geriledi. Dövizde görülen artışa ilişkin Erdoğan, “Ekonomide aktif rol oynayanlar, finans sektörünün içinde olanlar, eğer Suriye’deki bu gelişmeleri kalkıp bahane ederek buradan ülkemize ekonomik terör estirmeye çalışıyorsanız yanlış yaparsınız. Yeri geldiğinde bunun hesabını verirsiniz, bedelini ödersiniz. Hükümetimiz kararlı bir şekilde yoluna devam etmektedir. Döviz kurlarındaki artışın makul, mantıklı, işin kitabına uygun hiçbir izahı yoktur. Bizi döviz kuru üzerinden terbiye edemezler. Onlar kendi başlarının çaresine baksın” dedi. Türkiye’nin yola emin adımlarla devam ettiğini kaydeden Erdoğan, “Ülkemizin 2017 yılı büyümesi tüm uluslararası tahminleri alt üst ederek yüzde 7,4 olarak açıklandı. İhracatımız 36 milyar dolardan 160 milyar dolara çıkarak rekorunu kırdı. Turizmde yeni sezonun çok parlak geçeceğine dair pek çok emare var. Rusya ve İran ile bölgemiz açısından çok önemli bir zirve gerçekleştirdik. Mersin Akkuyu’da 22 milyar dolarlık bir nükleer güç santralinin temelini attık. Bu birilerini rahatsız ediyor. İhracatımıza 6 milyar dolarlık katkı yapacak, ithalatımızı 12 milyar dolar azaltacak 135 milyar liralık yatırım teşvik bedellerini sahiplerine teslim ettik. Böylece olumsuz değerlendirmelerin en önemli bahanesi olan cari açığın düşürülmesine yönelik çok ciddi bir adım atmış olduk. Yatırım ortamının iyileştirmesine yönelik çok önemli düzenlemeleri hayata geçirdik” diye konuştu. Başkentray projesi hakkında konuşan Başbakan Binali Yıldırım ise şunları kaydetti: “Kayaş-Ankara-Sincan arasındaki seyahat süresi 45 dakikaya iniyor. Ayrıca hızlı tren de 18 dakikadan 10 dakikaya iniyor. Yine sizin talimatınızla Çayyolu-Kızılay-Batıkent, Sincan-Törekent, Keçiören-Kızılay arası metro hatlarını da açtık. AŞTİ-Söğütözü hattı da yakın zamanda açılacak.” 

FAİZDE 75 BAZ PUANLIK ARTIŞ BEKLENTİSİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) 25 Nisan’da yapacağı toplantıda faiz artırmayacağı görüşünde olan Morgan Stanley, bu beklentisini değiştirdi. Türk Lirası’nın son 10 günde yüzde 5 civarında değer kaybetmesinin finansal istikrar ve fiyat istikrarı endişelerini yükselttiğini belirten Morgan Stanley, bu nedenle Nisan ayı toplantısı için beklentilerini 75 baz puan faiz artırımı yönünde revize ettiklerini vurguladı. TCMB’nin bunu yaparken, politikasını basitleştirmesini de beklediklerini ifade eden Morgan Stanley, Banka’nın tüm fonlamasını yüzde 13.50 Gecelik Faiz (O/N) üzerinde yapma kararı almasını, haftalık repo fonlama faizini kaldırmasını ve Geç Likidite Penceresi faizinin yüzde 16 civarında belirlemesini beklediklerini vurguladı. Morgan Stanley, oluşturdukları temel modelde TCMB’nin Haziran ayında faizi 50 baz puan daha artırarak yüzde 14.00’a çıkaracağını öngördüklerini de belirtti.

AĞBAL: ÇARKLAR DÖNÜYOR

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Maliye Bakanı Serdar Denktaş ve beraberindeki heyetle Bakanlıkta bir araya geldi. Ağbal, bu yılın ilk çeyreğinde de yatırım, üretim, ihracat ve istihdamdaki gelişmelerin olumlu olduğunu bildirdi. Reel ekonomide çarkların döndüğüne ve işlerin yürüdüğünü dile getiren Ağbal, “Geçici gelişmelerden ziyade ekonominin orta ve uzun vadede ne yöne gittiği çok daha önemli. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 135 milyar liralık devasa özel sektör yatırım projesini açıkladı. Bunlar öyle yatırımlar ki orta ve uzun vadede cari açığı azaltan, dış finansman ihtiyacını aşağı çeken yatırımlar olacak. Yatırım talepleri devam ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

BU DEFA POZİTİF AYRIŞTI

Türk Lirası dolara karşı değer kazansa da dünyada tam tersi bir durum söz konusuydu. Dolar İsveç Kronu karşısında yüzde 1’in üzerinde artış yaşayarak 8.4’e  çıkarken, İsviçre Frangı’nda yüzde 0.63, Güney Afrika Randı’nda yüzde 0.42, Japon Yeni’nde yüzde 0.34 kayıp yaşandı. Türk Lirası ile birlikte dolar karşısında değer kazanan diğer para birimleri ise şöyle: İngiliz Sterlini yüzde 0.18, Meksika Pesosu yüzde 0.39, Rus Rublesi yüzde 1.32. Döviz cephesinde olduğu kadar söylemler, borsayı da olumlu etkiledi. 108-109 bin puan seviyelerinde yatay hareket eden BIST 100 endeksi, günü 110 bin 235 puandan kapattı.

karar.com

Son Güncelleme Tarihi: 13 Nisan 2018 11:10

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0