EGEÇEP, HEM MAÐDUR HEM SANIK HEM TANIK!

28 Mayýs 2010 03:07  

 

EGEÇEP, HEM MAÐDUR HEM SANIK HEM TANIK!

Egeçep, 5 yýl önce, Bergama Çamköy’de “Dünya Çevre Günü”nü kutlayacaðý sýrada Koza Altýn madeninin adamlarý tarafýndan saldýrýya uðradý. 5 yýl sonra, bu saldýrýnýn davasý görülmeye baþladý. Ancak Egeçep, bu davada hem maðdur hem sanýk hem tanýk olarak Asliye Ceza Mahkemesinin önünde... Egeçep Yürütme Kurulu bu davaya ve maden yasasý deðiþikliðine iliþkin bir basýn açýklamasý yaptý. Açýklama aynen þöyle:


Sayýn Basýn Mensuplarý,

Tam 5 yýl önce, Bergama Çamköy’de “Dünya Çevre Günü”nü kutlamak istemiþtik.

Çamköy’e giderken Koza Altýn madeninin “Turuncu adamlarý” tarafýndan yolumuz kesildi.

Taþ ve yumurta saldýrýsýna maruz kaldýk. Ýnay köylüleri fiili saldýrýya uðradý. Araçlarý büyük hasar gördü.

Turuncu adamlarýn baþlarýnda komutan edasýyla emirler veren patronlarý ve Halkla Ýliþkiler Müdürleri vardý.

Saldýrýya uðramýþtýk, zarar görmüþtük, engellenmiþtik!

Bütün bunlar olurken ortalýkta hiçbir resmi güvenlik görevlisi yoktu!

Bugün, tam 5 yýl sonra, bu saldýrýnýn davasý görülmeye baþladý. Hukukun ne denli “etkin iþlediðine” tanýk oluyoruz.

Baþka bir þeye daha tanýk oluyoruz: Biz maðduruz, saldýrýya uðrayan ve yolu kesileniz, ama hem sanýk hem tanýk olarak Asliye Ceza Mahkemesinin önündeyiz. Yolu kesilen, saldýrýya uðrayan, zarar görenler… Havayý, suyu, topraðý, tohumu velhasýl yaþamý savunanlar deðil; saldýrganlar yargýlanmalýdýr!

Çünkü saldýrý eylemi saldýranýn yanýna kaldýðý sürece, saldýrýlarý devam ediyor!

5 Haziran 2005 günü bize saldýranlar gereken cezaya çarptýrýlsaydý, Dikili’de panel-toplantý basabilirler miydi? Bu yýlýn Mart ayý baþýnda Ovacýk altýn madenini incelemek için gelen Madencilik komisyonu üyesi milletvekillerine küstahlýk yapabilirler miydi?

Bugüne deðin aldýðýmýz mahkeme kararlarý uygulansaydý, hukuk hakim kýlýnsaydý; saldýrýlara, yol kesmelere, taciz etmelere imkan bulabilirler miydi?

Hukuk, arkasýndan dolanýlan bir kurum oldukça maalesef yaþam savunucularýna saldýranlar, hukuksuzluktan güç alacaklardýr.

Þu anda Türkiye’deki tüm madenlerin esasen yasal-hukuksal dayanaðý yoktur. Maden yasasý Anayasa Mahkemesi tarafýndan iptal edilmiþ, ilgili yönetmelikler (maden-orman vb) Danýþtay tarafýndan iptal edilmiþtir. O nedenle maden yasasý deðiþikliði TBMM'ne getirilmiþtir. Kaþla göz arasýnda yasa deðiþikliði yapýlmak istenmektedir. Yasa bu haliyle Anayasa mahkemesi kararýný ve Danýþtay’ýn kararlarýný bypass niteliðindedir ve Maden lobisinin istekleri yönünde hazýrlanmýþtýr. Bu yasayý onaylayan milletvekilleri, ülkemizin tarihi ve coðrafyasý önünde, yaþamýn vicdaný karþýsýnda vebal altýnda kalacaklardýr.

Çocuklarýmýza yaþanýlasý bir çevre, temiz hava-su-toprak býrakmak için bizler yaþamý savunmaya devam edeceðiz. Ve yaþamý mahvedenlerin peþlerini býrakmayacaðýz. Hukukun uygulanmasý için, sesimizi çýkarmaya devam edeceðiz. Tüm insanlarý da suyun, topraðýn, havanýn, aðacýn, çiçeðin, böceðin velhasýl bilcümle yaþamý savunanlarýn yanýnda olmaya çaðýrýyoruz.


Egeçep Yürütme Kurulu

27.05.2010

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0