EGEÇEP, diğer çevre direnişçileri ile birlikte Ankara’daydı

29 Haziran 2010 23:26  

 

EGEÇEP, diğer çevre direnişçileri ile birlikte Ankara’daydı

26-27 Haziran 2010 tarihlerinde, Türkiye’de dağlarını, sularını, ormanlarını, havalarını ve topraklarını koruyanlar-savunanlar, TMMOB-İKK’nın ev sahipliğinde, Ankara'da bir araya geldi.

Ege’den Egeçep’liler, Bergama’dan Kozaklılar ve Bergamalılar, Uşak’tan İnay köylüleri, Turgutlu Çaldağ’lılar olarak Ankara’daydı.

26-27 Haziran tarihlerinde yapılan toplantıda, deneyimlerini paylaşmak ve kaynaşmak amacıyla pek çok yaşam savunucusu tarafından, kendi yerellerinde yaptıkları yaşam alanlarının savunulması anlatıldı. Tekrar bir araya gelinmesi ve ortak yapılabilecek eylemlerden söz edildi. Bundan sonraki dönemlerde daha güçlü çevre direnişlerinin görüleceği ve bu direnişlerde siyasi partilerin yaşamı koruma programlarının sorgulanacağı ve siyasi süreçlerin etkileneceği kaydedildi.

Ankara’da gerçekleşen çevre toplantısından genel notlar şöyle;

1. Dağların, toprakların, suların, ormanların –yaşam alanlarımızı- koruma ve savunma direnişi ülkenin dört bir yanına yayılıyor; daha da yaygınlaşacağı anlaşılıyor.

2. Yalnızca altın madencilerine karşı değil, su tekellerine, termik santrallere vb karşı da alınan yargı kararlarının arkasından dolanılıyor. Çevre mücadelesinde de güçlülerin hukuku geçerli ve hükümetler bu güçlülerin yanında. Daha çok haysiyetli bilim insanına, daha çok hukuka-hukukçuya ve daha çok kitlesel direnişlere ihtiyaç var.

3. Ülkenin her yerinde yaşam alanlarına karşı saldırı yapılırken aynı palavralar söyleniyor: Kalkınma, istihdam, enerji gerekliliği vb. Her yerde benzer tuzaklar kuruluyor, aynı psikolojik savaş değişik versiyonlarıyla sürüyor! Nerde ciddi yaşam savunusu mücadelesi varsa, orada “turuncu sendika, turuncu dernek” var.

4. Maden, su, enerji tekellerinin girdiği her yerde rüşvetin adı “sosyal sorumluluk.”

5. Küresel kapitalizm için bütün dünya bir ekonomik Pazar; bu dünyanın suyu, madeni, ormanı, havası, tohumu, insanı ticari meta! “Düşman” belli ve ortak: Enerji, maden, su, petrol, ilaç, silah tekelleri ve onların işbirlikçileri.




 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0