'Dünyada ilk kez, tiyatro, tiyatro insanlarından arındırılıyor...'

27 Nisan 2012 13:23  

 

'Dünyada ilk kez, tiyatro, tiyatro insanlarından arındırılıyor...'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları sanat yönetiminin, oyun repertuarının sanatçıların inisiyatifinden alınarak, belediye bürokratlardan oluşan kurula devredilmesini öngören yeni yönetmeliğe tepkiler artarak sürüyor. Demokrat ve aydınlarca da, Belediye eliyle Şehir Tiyatrolarında yaşananın sorumlusunun siyasi iktidar olduğu yönündeki kanaat artarken, tepki ve protesto gösterilerinden biri de, 24 Nisan Salı günü öğle saatlerinde İBB Şehir Tiyatroları Sanatçıları Derneği (İŞTİSAN)’nin çağrısı ile İstanbul Beyoğlu, Galatasaray Meydanı'nda gerçekleştirildi.

Protesto etkinliğinde tiyatro oyuncusu ve yönetmen Engin Alkan, yoğun alkışlarla karşılanan konuşmasında, alkışlı protestoların yetmediğini, seslerinin tüm Anadolu'da ve dünyada yankılanması için tüm topluluğu 'çığlık' atmaya çağırdı...

Aralarında Orhan Alkaya, Başar Sabuncu, Engin Alkan, Bilgesu Erenus, Mehmet Aslantuğ, Haldun Ergüvenç, Murat Daltaban, Mustafa Alabora, Esin Eden, Haşmet Zeybek, Hüseyin Köroğlu, Çağlar Çorumlu, Tarık Akan, Füsun Erbulak, Berkun Oya, Rutkay Aziz, Serap Eyüboğlu,Hamit Akınlı gibi tiyatro oyuncusu, yönetmen ve oyun yazarının da yer aldığı topluluk İstiklal caddesi boyunca yurttaşların destek alkışlarıyla karşılandı.

"SANATÇI SANATIN İÇİNDEN KOVULUYOR!"

“TO BE-lediye, OR NOT TO BE-lediye", "Korkuya karşı özgür tiyatro", "Muhafaza-KÂR Sanat” yazılı dövizler eşliğinde gerçekleşen protesto yürüyüşünde sanatçıların “Her şeyin farkındayız” başlıklı ortak açıklamasını oyuncu ve yönetmen Engin Alkan okudu. Alkan açıklamasında şunları söyledi:

“Dünyada-herhalde- ilk kez bir tiyatro, tiyatro insanlarından arındırılıyor. Sanatın içinden sanatçı kovuluyor. Çoksesliliği tek bir notaya dönüştürecek olan ‘muhafaza-KÂR sanat’ gibi söylemler, demokratikleşme diye sunuluyor. Sanatsal yaratı, siyasî iradeye teslim ediliyor.
Öncelikle dayatılan yeni yönetmeliğe karşı hukukî zeminde hakkımızı arayacağız. Hedefimiz, çağdışı yönetmelik dayatmaları yerine, çağdaş ve özerk bir İstanbul Şehir Tiyatrosu yasasıdır..."

"SESİMİZİ DUYURMAK İÇİN ÇIĞLIK ATMA ZAMANI"

Yoğun alkışlarla karşılanan konuşmasında, alkışlı protestoların yetmediğini, seslerinin tüm Anadolu'da ve dünyada yankılanması için tüm topluluğu 'çığlık' atmaya çağıran Engin Alkan konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:

"Sayın Belediye Başkanı’nın bir canlı yayında kurum sanatçılarına yönelik sunduğu öneriyi düstur kabul ediyoruz: Herkes kendi işini yapsın!..”

Sesonline.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0