Domuz gribi bilançosuna yasak

23 Aralık 2009 00:48  

 

Domuz gribi bilançosuna yasak

Sağlık Bakanlığı, 458 kişinin yaşamını yitirdiği domuz gribinde ölüm sayısını artık açıklamama kararı aldı.

İSTANBUL - Sağlık Bakanlığı yetkilileri, periyodik olarak her hafta domuz gribinden ölümlerin sayısını bildirmenin halk sağlığı, alınması gereken önlemler ve buna karşı yürütülen mücadele açısından bir faydası olmadığını bildirdi.

Bu nedenle, bundan sonra düzenli olarak haftalık açıklamalarda ölüm sayısının verilmeyeceğini belirten yetkililer, Avrupa'da ve dünyada böyle bir uygulamanın olmadığına da dikkati çekti.

Sağlık Bakanlığı, önce haftada iki kez, pazartesi ve perşembe günlerölenlerin sayısını açıklıyordu. Daha sonra sadece salı günleri açıklama yapılmaya başlanmıştı.

Bu açıklamalarda, virüsten ölenlerin yanı sıra, vaka sayısı ve tedavi görenlerin sayısı da veriliyordu.

Ancak Sağlık Bakanlığı, ölenlerin sayısını artık açıklamayacağını duyurdu.

458 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRMİŞTİ
17 Aralık itibarıyla domuz gribinde vaka sayısı 12 bin 316 olmuştu. Ölenlerin sayısının ise 458 olduğu açıklanmıştı.

BAKANLIK'TAN AŞI ÇAĞRISI
Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, aşılamanın önemine dikkat çekilerek “Hastalıktan koruduğu gibi, salgının yayılım hızını da azaltan en uygun yoldur'' denildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Ülkemizde yaklaşık 4 milyon kişinin hastalıkla karşılaştığı hesaplanmaktadır. Yaklaşık 2 milyon doz aşı uygulaması gerçekleştirilmiştir. Böylelikle ülkemizde hastalığa karşı bağışık hale gelen kişi sayısının 6 milyon civarında olduğu tahmin edilmektedir. Bu sayı hastalığın yayılım hızının kesilmesi için yeterli değildir.”

Açıklamada, hastalığın kış sonrasında azalmasının bir sonraki sonbaharda ise yeniden artmasının beklendiği belirtildi.

Domuz gribinin artık her ilde görüldüğü belirtilen açıklamada “67 ilde ölümler yaşandı” denildi.

Hastalığın etkilediği yaş gruplarıyla ilgili olarak ise şöyle denildi: “Hastalık her yaş grubunda görülmekle birlikte daha sık olarak çocuk-genç ve orta yaş nüfusta görülmektedir. Yaşlılar daha az hastalanmakla beraber, yaşlılarda hastalık daha şiddetli seyretmekte ve ölüme yol açabilmektedir. Hastalık; gebe ve loğusalar, kronik hastalığı bulunanlar ve okul öncesi çocuklarda daha fazla ölüme yol açmaktadır.”


ntvmsnbc.com


 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0