ABD’nin kimyasal silahları ne zaman imha edilecek?

14 Eylül 2013 13:59 / 1216 kez okundu!

 


Rusya ve ABD'nin yaptığı, Suriye'nin kimyasal silahlarını terk etmesi, ABD'nin de Suriye'yi bombalamaması anlaşmasına Suriye destek veriyor. Şimdi gerginlik bir süre daha sürecek ve sonunda Suriye'nin elindeki kimyasal silahların uluslararası bir komite tarafından teslim alınması ve imha edilmesi başlayacak. Obama böylece rahat bir nefes alacak. Suriye'ye müdahale etmek zorunda kalmayacak.

Suriye'de ise Esad/Baas rejiminin katliamı sürecek. Devrimciler öldürülecek, tutuklanacak. Cihatçıların Rojava'ya saldırısı devam edecek. İç savaş son derece eşitsiz güçler arasında sürüyor. Bir tarafta 40 yıllık diktatörlüğün askerî birlikleri, ağır silahları, tankları ve uçakları var; diğer tarafta ise esas olarak hafif silahlara sahip muhalefet. Esad karşıtlarının bugüne kadar ayakta kalabilmeleri bile büyük bir başarı. Birkaç kez Şam'da duruma hâkim olmak üzere olmalarına rağmen, muhalefet bunu başaramadı. Silah eşitsizliği buna izin vermedi.

Muhalefetin yanında istenmeyen bir güç olarak cihatçılar, rejimle ve Kürtlerle çatışıyor, rejimin yanında ise istenen bir güç olarak Hizbullah ve İran birlikleri, uzmanları savaşıyor.

Suriye kimyasal silahlarını teslim edecek, ya ABD?

ABD, 1997'de elindeki 31 ton çeşitli kimyasal silah maddesini 10 yıl içinde imha etme sözü verdi. 10 yıl sonra 2007'de bu süreyi beş yıl daha uzattı. Beş yılın sonunda, 2012'de elindeki kimyasal silahları imha etme süresini 2021'e kadar uzattı. ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Suriye'nin kimyasal silahlarını neredeyse bir hafta içinde imha etmesini istiyor.

1998'de ABD, uluslararası kontrolörlerin Amerika'da kimyasal silah arama yetkilerini yasakladı.

Bu arada, ABD ve Rusya'nın elinde çiçek mikrobu stokları var. Dünyada çiçek hastalığı hemen hemen bitirilmişken, ABD ve Rusya bu stokları "kendilerini korumak" için sakladıklarını söylüyorlar. Öte yandan ABD basınına yansıyan haberlere göre, ABD'nin mikrop üreten fabrikaları var ve bu fabrikalarda üretilen mikroplar çok kısa bir sürede bir kenti yok edebilecek güçte.

Suriye'de Esad rejiminin kimyasal silahtan arındırılması iyi bir adım, hem bu korkunç diktatörlüğün elinden bu korkunç silahın alınması iyi bir gelişme hem de bu arada ABD saldırısının yapılmayacak olması iyi bir gelişme. Ama şimdi insanlık için tam fırsatı: ABD'nin elindeki kimyasal silahlar ve mikrobik silahlar ne zaman yok edilecek? Anlaşmanın bir diğer tarafı olan Rusya'nın elindekiler ne olacak?


Doğan TARKAN

13.09.2013

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.