Dışişleri'den İsrail Parlamentosu kararına tepki

20 Temmuz 2018 10:51  

 

Dışişleri'den İsrail Parlamentosu kararına tepki

Dışişleri Bakanlığı, İsrail Parlamentosu'nda kabul edilen ve Kudüs'ün bütün olarak İsrail'in başkenti olarak tanımlandığı "Yahudi Ulus Devleti" yasasına tepki gösterdi.

Türkiye'den, İsrail Parlamentosu'nda kabul edilen "Yahudi Ulus Devleti" yasasına tepki geldi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bugün kabul edilen Yahudi Ulus Devleti yasası evrensel hukuk ilkelerini ayaklar altına almakta ve İsrail vatandaşı Filistinlilerin haklarını hiçe saymaktadır" denildi.

Yasada İsrail’in işgal altında tuttuğu Kudüs’ün başkent olarak ilan edilmesinin uluslararası toplum bakımından "yok hükmünde" olduğuna işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: 

"Aynı yasada BM kararlarıyla hukuk dışılığı defaten tescillenmiş yerleşimlerin teşvik edilmesi ise asla kabul edilemez. Yasada kendi kaderini tayin hakkının sadece Yahudilere yönelik bir hak olarak tanımlanması ise çağ dışı ve ayrımcı bir zihniyetin ürünüdür.

ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI

Açıklamada, "İsrail hükümeti tarafından Filistin’de sürdürülen işgale ve hukuk dışı uygulamalara kılıf bulunmasını ve iki devletli çözüm vizyonunun ortadan kaldırılmasını amaçlayan söz konusu yasaya uluslararası toplum tarafından da gerekli tepki gösterilmelidir" ifadeleriyle uluslararası topluma da bir çağrıda bulunuldu.

8 SÜREN TARTIŞMALI OTURUM

Söz konusu yasa İsrail Meclisi'nde 8 saat süren tartışmalı oturum sonrası 55'e karşı 62 oyla bu sabah saatlerinde kabul edilmişti.

TEK RESMİ DİL İBRANİCE

Yasayla, Arapça resmi dil olmaktan çıkacak ve ülkenin tek resmi dili İbranice olacak. Ayrıca yasada "ülkede kendi kaderini tayin etme hakkı sadece Yahudilere aittir" ifadeleri yer alıyor.

DİNİ KANUN REFERANS ALINACAK

Düzenlemeye tepki gösterenler, "Hukukta bir boşluk olduğunda Yahudi dini kanunlarının referans alınacağı" belirtiyor.

"BAŞKENT BÜTÜN OLARAK KUDÜS"

Nüfusun yüzde 20'sini oluşturan Arapları ikinci sınıf vatandaş konumuna düşüreceği öne sürülen yasadaki, "İsrail'in başkenti bir bütün olarak Kudüs'tür" ifadelerinin de İsrail ve Filistin arasındaki iki devletli çözümün de önünü kapatacağı ifade ediliyor.

ntv.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0