Dink duruşması 28 Mart'a ertelendi: 28 kamu görevlisine soruşturma açıldı

07 Şubat 2011 20:54  

 

Dink duruşması 28 Mart'a ertelendi: 28 kamu görevlisine soruşturma açıldı

Hrant Dink cinayeti davasının İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen duruşmasında mahkeme, cinayet dosyasının Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi'nde dönemin Trabzon Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz hakkında açılan dosyayla birleştirilmesini reddetti. TÜBİTAK'tan rapor sonucunun hızlandırılmasını da talep eden mahkeme, yeni celseyi 28 Mart 2011 Pazartesi'ne erteledi. Öte yandan, Hrant Dink cinayetiyle ilgili olarak aralarında dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstanbul Valisi Muammer Güler ile Trabzon Emniyet Müdürü Razaman Akyürek'in de bulunduğu 28 kişi hakkında soruşturma başlatıldığı açıklandı...

"Cinayetin üzerinden 4 yıl geçti, "öldür" diyenler halâ yargılanmadı" diyen 'Hrant'ın Arkadaşları' İstanbul'da Dolmabahçe'den Beşiktaş Meydanı'na dek yürüyerek katilleri ve cinayeti bir türlü aydınlatmayan AKP hükümetini de protesto etti.

'Hrant için, adalet için' Dolmabahçe'de toplanan Hrant'ın Arkadaşları "Hepimiz Hrant'ız hepimiz Ermeni'yiz" sloganlarıyla Beşiktaş Meydanı'na yürüdü.

Beşiktaş Meydanı'nda bir süre adalet nöbeti tutan topluluk buradan Beşiktaş Adliyesi önüne yürüyerek adaletsizliği protesto etti.

Ankara'da da Güvenpark'ta mahkemenin görüldüğü Saat: 10.30'da toplanan Hrant'ın Arkadaşları Devlet Denetleme Kurulu'nu görevlendireceğini açıklayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ve tüm ilgili mercileri göreve çağırdı.

Davanın gidişatından rahatsız olduklarını vurgulayan grup "yapılamayan soruşturmaların yapılmasını, sorgulanamayan resmi görevlilerin sorgulanmasını, yargılanamayanların yargı önüne çıkartılmasını ve ilgili davaların birleştirilmesini" talep ettiler. Poyrazköy ve Kafes iddanameleriyle ortaya çıkarılan bilgilere dikkat çeken Hrant'ın arkadaşları, "elde edilen yeni bilgilerle Hrant'ın öldürülmesiyle ilgili her şeyin yeni baştan sorgulanmasını" talep etti.

İzmir'de de 'Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe!' Girişimi bugün Saat: 18.00'de Kemeraltı girişinde bir gösteri yapacak...

28 KAMU GÖREVLİSİNE SORUŞTURMA

Hrant Dink cinayetiyle ilgili olarak aralarında dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstanbul Valisi Muammer Güler ile Trabzon Emniyet Müdürü Razaman Akyürek'in de bulunduğu 28 kişi hakkında soruşturma başlatıldı.

Dink Ailesi 17 Ocak 2011’da aralarında dönemin İstanbul Valisi ve Emniyet Müdürü’nün de bulunduğu görevliler hakkında soruşturma açılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurmuştu.

Başvuruyu değerlendiren savcılık, 28 kamu görevlisi hakkında soruşturma başlattı.

Özel yetkili Cumhuriyet savcısı Mustafa Çavuşoğlu tarafından başlatılan soruşturma, Kamu Güvenliği Müsteşarı olan dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler, eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, Osmaniye Valisi olan dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Eski İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, dönemin Trabzon Alay Komutanı Albay Ali Öz, dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Metin Yıldız’ın da aralarında olduğu 28 kamu görevlisi hakkında yürütülüyor.

Soruşturma kararını değerlendiren Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin, cinayette ihmali olduğu öne sürülen kişiler hakkında başlatılan soruşturmayı olumlu bir gelişme olarak değerlendirip, "Umarım bunun sonucugelecek" dedi.

Öte yandan Dink'in öldürülmesine ilişkin 'kamu görevlileri' hakkında açılan yeni soruşturmanın ardından, cinayeti incelemeye alan Devlet Denetleme Kurulu (DDK) da harekete geçti.

DDK, geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün verdiği talimat doğrultusunda Dink cinayetini incelemeye almış ve bu inceleme Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan yazılı açıklama ile de kamuoyuna duyurulmuştu.

Dink ailesi ve avukatları ile geçtiğimiz hafta temasa geçen DDK, aile ile avukatların adres ve iletişim bilgilerini istedi. Kurulun önümüzdeki günlerde Dink ailesi ve avukatları ile görüşeceği öğrenildi.


FOTOĞRAF: Zakar Mildanoğlu (Toplumsal Bellek Platformu üyeleri de yürüyüşte yer aldı...)

Sesonline.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0