Devletten taziye sürprizi

24 Nisan 2014 16:03  

 

Devletten taziye sürprizi

Devlet, tarihinde ilk kez Ermeniler için Başbakan düzeyinde taziye mesajı yayınladı. Ermenice dahil sekiz dilde duyurulan mesaj, dünyada da yankılandı

Başbakanlık’tan 1915 Ermeni soykırımının yıldönümü olan 24 Nisan dolayısıyla ilk kez  bir mesaj yayınlandı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan mesajda, “20. yüzyılın başındaki koşullarda hayatlarını kaybeden Ermenilerin huzur içinde yatmalarını diliyor, torunlarına taziyelerimizi iletiyoruz” dendi.

Cumhuriyet tarihinde bir ilk olan mesaj şöyle: “Ermeni vatandaşlarımız ve dünyadaki tüm Ermeniler için özel bir anlam taşıyan 24 Nisan, tarihi bir meseleye ilişkin düşüncelerin özgürce paylaşılması için değerli bir fırsat sunmaktadır.

Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarının hangi din ve etnik kökenden olursa olsun, Türk, Kürt, Arap, Ermeni ve diğer milyonlarca Osmanlı vatandaşı için acılarla dolu zor bir dönem olduğu yadsınamaz. Adil bir insani ve vicdani duruş, din ve etnik köken gözetmeden bu dönemde yaşanmış tüm acıları anlamayı gerekli kılar. Tabiatıyla ne bir acılar hiyerarşisi kurulması ne de acıların birbiriyle mukayese edilmesi ve yarıştırılması acının öznesi için bir anlam ifade eder. Osmanlı İmparatorluğu vatandaşı herkes gibi Ermenilerin de o dönemde yaşadıkları acıların hatıralarını anlamak ve paylaşmak bir insanlık vazifesidir. 1915 olaylarına ilişkin farklı görüş ve düşüncelerin ifade edilmesi demokrasi kültürünün  gereğidir...

 

HEPİMİZİN ORTAK ACISI

Birinci Dünya Savaşı esnasında yaşanan hadiseler, hepimizin ortak acısıdır. Bu acılı tarihe adil hafıza perspektifinden bakılması, insani ve ilmi bir sorumluluktur. Her din ve milletten milyonlarca insanın hayatını kaybettiği I.Dünya Savaşı esnasında, tehcir gibi gayr-ı insani sonuçlar doğuran hadiselerin yaşanmış olması, Türkler ile Ermeniler arasında duygudaşlık kurulmasına ve karşılıklı insani tutum ve davranışlar sergilenmesine engel olmamalıdır... Kadim ve eşsiz bir coğrafyanın halklarının, geçmişlerini olgunlukla konuşabileceklerine, kayıplarını kendilerine yakışır yöntemlerle ve birlikte anacaklarına dair umut ve inançla, 20. yüzyılın başındaki koşullarda hayatlarını kaybeden Ermenilerin huzur içinde yatmalarını diliyor, torunlarına taziyelerimizi iletiyoruz.” 

 

Dünya basınında yankılandı

Türkiye tarihinde ilk kez Ermeni soykırımının yıldönümü vesilesiyle, Başbakan düzeyinde Ermenilere yönelik taziye mesajı yayınlandı. Mesaj ilk olması sebebiyle dünya basınında yankı buldu. Fransız AFP ajansı soykırımın 99’uncu yıldönümünden bir gün önce yayınlanan mesajı, “Bir Türk liderin yaşanan ölümler üzerine yaptığı ilk açık yorum” olarak verdi. Associated Press Ajansı da, mesajın 8 ayrı dilde yayınlandığını dünyaya duyurdu. Haberde, “Başbakan, Türkiye’nin şiddetle reddettiği ‘soykırım’ ifadesini kullanmadı, bunun yerine ‘tehcir’ dedi ve bunun gayr-ı insani sonuçlar doğurduğunu ifade etti” denildi.

Reuters’ın haberinde de mesajın “beklenmedik” olduğuna vurgu yapıldı ve “Türkiye Başbakanı, Birinci Dünya Savaşı’nda öldürülen Ermenilerin torunlarına taziyelerini sundu” denildi. Fransız Le Parisien gazetesi ise “Bu Türkiye’de siyasi bir deprem. Bu ülke tarihinde bir ilk” dedi.

 

ASIL SÜRPRİZ BUGÜN

Ermenistan’da yayınlanan Novosti Armenia haber ajansı ise Türkiye’de bir başbakanın ilk defa 1915 hakkında böyle bir konuşma yaptığının altını çizerek, “Ancak asıl sürpriz yarın (bugün) yaşanabilir. Erdoğan  24 Nisan için de bir konuşma hazırlıyor. Bakalım ne söyleyecek” ifadelerine yer verdi.

 

DİASPORA TATMİN OLMADI

Diasporanın ABD'deki en etkili kuruluşlarından ANCA'dan yapılan açıklamada  da“Ankara soykırımı farklı yöntemlerle inkar etmeye devam ediyor" denildi. ANCA Direktörü Aram Hamparian “Başbakan Erdoğan bu açıklamasıyla soykırımın getirdiği sorumluluklardan kurtulmaya çalışıyor" dedi.

 

CHP: Geç bile kalındı

Başbakan Erdoğan’ın Ermeni soykırımına ilişkin yayımladığı mesaja CHP’den ilk açıklama Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu’ndan geldi. Loğoğlu, “Taziye kutsal bir kavram, bundan gocunmamak lazım bu açıklama için niye bu kadar geç kalındı” dedi.

 

8 dilde mesaj

Başbakan Erdoğan’ın, Ermeni soykırımıyla ilgili mesajı Başbakanlık Basın Merkezi’nin internet sitesinde Türkçe’nin yanı sıra İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Arapça, Rusça ile doğu ve batı Ermeni dillerinde yayınlandı. Başbakanlık Kamu Diplomasi Koordinatörlüğü de açıklamayla ilgili Ermenice tweet attı.

Taraf

Son Güncelleme Tarihi: 24 Nisan 2014 17:45

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0