Deprem konferansýnda SALON BOÞ KALDI

15 Kasým 2011 18:55  

 

Deprem konferansýnda SALON BOÞ KALDI

Konak Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde yapýlan 'Türkiye depreme hazýr mý?' konulu konferansa siyasiler ve belediye baþkanlarý ilgi göstermedi. Etkinliðe sadece AK Parti Ýzmir Milletvekili Ali Aþlýk ile Eþitlik ve Demokrasi Partisi Ýzmir Ýl Baþkaný Arif Ali Cangý geldi.

Konak Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde yapýlan 'Türkiye depreme hazýr mý?' konulu konferansa siyasiler ve belediye baþkanlarý ilgi göstermedi. Etkinliðe sadece AK Parti Ýzmir Milletvekili Ali Aþlýk ile Eþitlik ve Demokrasi Partisi Ýzmir Ýl Baþkaný Arif Ali Cangý geldi.

Konak Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde yapýlan 'Türkiye depreme hazýr mý?' konulu konferansta koltuklar boþ kaldý. Belediye, il baþkanlarý ve milletvekillerinin davet edildiði toplantýya sadece AK Parti Ýzmir Milletvekili Ali Aþlýk ile Eþitlik ve Demokrasi Partisi Ýzmir Ýl Baþkaný Arif Ali Cangý katýldý. Koltuklarýna isimleri yazýlan davetliler Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkaný Aziz Kocaoðlu, CHP Ýzmir Ýl Baþkaný Tacettin Bayýr, AK Parti Ýzmir Ýl Baþkaný Ömer Cihat Akay, Konak Belediye Baþkaný Hakan Tartan, CHP Ýzmir Milletvekili Hülya Güven, MHP Ýzmir Ýl Baþkaný Nejat Karataþ ise etkinliðe gelmedi. TMMOB, ÇOVAK, EGEÇEP baþkanlarý, “Bu salonun dolmasýný beklerken karþýmýzda muhattap bulamadýk” dedi.

'Siyasileri ilgilendirmiyoruz'

Risk Altýndaki Çocuk, Genç ve Ailelerini Koruma Derneði (ÇOVAK) Baþkaný Ufuk Doðan, konuþmasýnda konferansa katýlmayan il baþkanlarýna, belediye baþkanlarýna ve milletvekillerine gönderme yaparak, þu þekilde konuþtu: “Ýzmir'de deprem istasyonlarýnýn kurulmasý bir süredir gündemde, sadece 21 tane deprem istasyonu tamamlandý. Bu sayýnýn 75 ile 105 arasýnda olmasý gerekiyor. Ne zaman tamamlanýr bilemiyoruz. Ne yazýk ki böyle depremlerde, toplantýlarda olaylarý çözüp gittikten sonra balýk hafýzalý oluyoruz ve unutuyoruz ki Ýzmir fay hatlarýnýn bulunduðu bir bölge ve birinci derece deprem kuþaðýnda yer alýyor. Bu salonun dolmasýný bekliyordum. Buraya gelmek istedim çünkü çok önemli bir konu. Burada belediye baþkanlarýný, meclis üyelerini ve il baþkanlarýný görmek isterdim. Böyle ciddi bir konuda dikkate alýnmadýðýný gösteriyor. Neden bir belediye baþkaný ve diðer partilerin milletvekilleri yok? Bu sorunlarý oluþturan bizler ve sizler deðil miyiz? Bu sorunlarý çözmek isteyen bizler ve sizler deðil miyiz? Ýzmir'de olasý bir depremde sokaklarýn tamamen enkaz altýnda kalacaðýný, ulaþýmýn duracaðýný, canlarýmýzý kaybedeceðimizi bilmemize raðmen neden yetkililer bu kadar duyarsýz?”

'Aþlýk'ýn katýlýmý önemli'

Ege Çevre ve Kültür Platformu Dönem Sözcüsü Ertuðrul Barka da Ak Parti Ýzmir Milletvekili Ali Aþlýk'a konferansa katýlmasýný önemsediðini belirtti. Barka, Bu konunun siyaseten çözülmesi gerektiðini söyleyerek, “ Bizim sorunlarýmýzla ilgisini partisi adýna koyduðu için Ali Aþlýk'a teþekkür ederim. Biz bu sorunlarýn siyaseten çözüleceðini düþünüyoruz ve siyasilerin bu tür konularda ilgisini önemsiyoruz. Diðerlerini ilgilendirmiyoruz demekki biz. Sadece bu konuda deðil, her konuda” diye konuþtu. Bütün belediye baþkanlarýný, il milletvekillerinin katýlmas geretiðini söylemediklerini ifade eden Barka, “Elbette bütün belediye baþkanlarý, milletvekillerinin burada olmasýný beklemiyorduk ama en azýndan her partiden bir milletvekili katýlým gösterebilirdi. Belediye Baþkanlarý katýlamasa bile belediye meclisinden ilgili kiþiler katýlabilirdi” dedi.

Eþitlik ve Demokrasi Partisi Ýzmir Ýl Baþkaný Arif Ali Cangý þu anda Türkiye'nin dünyanýn en hýzlý geliþen 10 ülke arasýnda olmasýyla övündüðünü dile getirerek, “Daha dün depremden kurtulmuþ bir çocuðu ölüme mahkum ediyorsanýz, sizin geliþmiþliðinizin karþýlýðý nerede? diye konuþtu.

17 Aðustos 1999 depreminden bu yana çadýrlarýn bile deðiþmediðini belirten Cangý, hükümetin deprem konusunda gerekli önlemleri almadýðýnýn altýný çizdi.

'Psikolojik olarak hazýrýz'

AK Parti Ýzmir Milletvekili Ali Aþlýk Türkiye'nin sorunlarýnýn konuþulanlarýn çok ötesinde olduðunu dile getirerek, “Bizim kendimize ait mimari yapýmýz var mý yok. Hep taklit ettik. Sadece binalarý deðil, ruhlarý da taklit ettik. Deprem atýnda kalanlar binalar deðil, eðitim sistemi. Çünkü biz, saðlýklý insanlar yetiþtiremiyoruz. Türkiye'nin hukuk sistemi bu toplumu taþýmýyor. Bütün mesele bundan kaynaklanýyor. Türkiye'yi depreme dayanýklý hale getirmek için elimizden geleni yapýyoruz. Doðru bildiklerimizden þaþmýyoruz. Türkiye depreme psikolojik olarak hazýrlandý, umarým fiziksel olarak da hazýrlanýr” dedi.

gazeteyenigün

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0