Denktaş’ın en karanlık mirası - Ergun Babahan

18 Ocak 2012 10:35  

 

Denktaş’ın en karanlık mirası - Ergun Babahan

Sadece Türkiye’nin tanıdığı Kuzey Kıbrıs Türk Federe devletinin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş görkemli bir törenle toprağa verildi.

Türkiye’de adet olduğu üzere, herkes Denktaş’ın kahramanlığı üzerine destanlar döktürdü.

Denktaş’ın kahramanlık içeren eylem ve kararları elbette vardır ama hayatını sadece bunlarla belirleyemeyiz.

Üstelik, Denktaş’ın karar ve uygulamaları Türkiye’de demokrasiye yönelik uygulamaların önemli bir güç kaynağı olmuştur.

Denktaş, ‘’Ya Taksim, ya ölüm’’ diye çıktığı yolda kendisine en yakın müttefik olarak Özel Harp Dairesi’ni bulmuştur.

Turgut Sunalp’ten Sabri Yirmibeşoğlu’na kadar birçok general her zaman Denktaş’ın arkasında durmuş, 12 Eylül öncesi hayata geçecek eylemlerin laboratuvarı olarak Kıbrıs’ı kullanma fırsatı bulmuştur.

Kıbrıs, daha doğrusu Denktaş üzerinden siyasete doğrudan müdahale imkanı bulmuş, bu sayede PKK’nın silahlı mücadelesinin kendilerine sistemi denetim altında tutmak için eşsiz bir fırsat verdiğini görmüşlerdir.

Militarizmin toplumun her yerine kök salması bu sayede olmuştur.

Denktaş, bu daireyle ilişkileri sayesinde Türkiye’nin siyasetçilerini parmağında oynatmış, derin devlet medyasının desteğiyle toplumu yönlendirme fırsatı bulmuştur.

Kürt meselesinin bu kadar dal budak sarmasının ve isyana barışçı bir çözüm bulunamamasının arka planında Özel Harp Dairesi’nin Kıbrıs’ta uyguladığı problem çürümeye bırakma siyasetinin büyük payı vardır.

Orhan Miroğlu’nun son kitabı “Silahları Gömmek”te bugün Ergenekon diye adlandırdığımız bu yapının İmralı’da denetimi aldığı, Abdullah Öcalan üzerinden çatışma ortamının sürmesini nasıl sağladığının öyküsü var.

İşin tuhafı, Denktaş ve Türkiye’deki işbirlikçilerinin politikaları Yunanistan’da demokratikleşme sürecine yol açarken Türkiye’de senelerce sürecek militarist dönemin başlangıcına neden olmuştur.

Özetle, Kıbrıs’ta yola çıkılan amaçların Türkiye üzerinde çok farklı sonuçların ortaya çıkmasına destek vermiş bir devlet adamı olmuştur Denktaş.

Star

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0