CHP'liler Aytun Çýray'ýn neden gittiðini hiç merak etti mi? - Nedim Þener

05 Þubat 2018 22:49  

 

CHP'liler Aytun Çýray'ýn neden gittiðini hiç merak etti mi? - Nedim Þener

Bir muhalefet partisi milletvekilinin iktidar partisine geçmesinin izahý vardýr; bakanlýk, koltuk, çýkar…vs.

Bir iktidar partisi milletvekilinin muhalefet partisine geçmesinin de izahý vardýr; beklentilerinin karþýlanmamasý, koltuk sahibi olamama, çýkar…vs.

Ama iktidar adayý bir ana muhalefet partisi milletvekilinin henüz adý bile belli olmayan, kadrolarý oluþmamýþ, teþkilatlanmasýný gerçekleþtirmemiþ yeni kurulan bir partiye geçmesinin tek izahý vardýr; umutsuzluk. CHP Milletvekili Aytun Çýray’ýn Ýyi Parti’ye geçmesinden söz ediyorum.

Aytun Çýray’ýn MHP’den ayrýlýp Ýyi Parti’yi kuran milletvekillerinden ayrýlan bir tarafý var. MHP milletvekilleri parti içi ayrýlýk yaþadýklarý için Ýyi Parti’yi kurdular. Eski CHP’li Aytun Çýray’ýn durumu hepsinden farklý. Kimileri “Aytun Çýray, zaten sað siyasetten gelme” diyerek kendini avutuyor.

Merak eden bir de Aytun Çýray’a sorsun. Ben ilk günden beri üzerinde düþündüðüm, aslýnda cevabýný da tahmin ettiðim soruyu kendisine yönelttim;“Elbette CHP’de yaþadýðým umutsuzluk, yalnýzca AKP karþýtlýðý üzerinden üretilen muhalefet ve halkýn gözünde alternatif olamama” cevaplarýný verdi. Partinin HDP çizgisine hýzla kaydýðýný gören Çýray, “Umutsuzluktan Ýyi Parti’ye ben kendim gittim, ‘beraber çalýþalým’ dedim” diyor.

Sevinenlere bak anla 

Dünkü Kurultay CHP’de bu tablonun devam edeceðini gösteriyor. HDP il baþkaný olacak özelliklere sahip Ýstanbul Ýl Baþkaný C.K. ile býrakýn Ýstanbul’da Belediye Baþkanlýðý kazanmayý, partinin Türkiye genelinde oy kaybedeceðini tahmin eden çok sayýda CHP’li var. Cumartesi günkü kurultay tüm bunlarýn su üstüne çýkmasýna neden oldu.

Düþünün Kemal Kýlýçdaroðlu 2010’dan beri girdiði 8 seçimi kaybetmiþ hala yeni baþlangýçtan söz ediyor. 1081 delegenin imzasýyla aday gösteriliyor ancak 790 kiþiden oy alabiliyor.

Son derece etkili bir konuþma yapan muhalif aday Muharrem Ýnce 165 delege imzasýyla aday gösteriliyor ama 447 oy alýyor. Parti içi korku iklimini gösteren daha iyi gösterge olur mu?

Kýlýçdaroðlu 2010 yýlýndaki ilk aday olduðu kurultayda 1200 delegenin imzasýyla aday gösterilmiþti ve 1189 oy almýþtý. O yýl adaylýðý için imza verenlerin tamamýnýn desteðini alan Kýlýçdaroðlu yýllar içinde kendi delegesinin güvenini kaybetti.

8 yýlda kaç yüz Parti Meclisi üyesi, kaç yüz MKYK üyesi, kaç genel baþkan yardýmcýsý deðiþti. Ama o delege oyunlarýyla yerini korumayý baþardý.

Kazandýðý tek seçim CHP Genel Baþkanlýðý seçimi oldu. Kurultay sonuçlarýna en çok sevinen CHP’lilerden çok, hepsinin kendine göre sebepleri bulunan AKP’liler, Ýyi Parti’liler ve HDP’liler. Bu bile bir þeyi anlatýyor sanýrým.

Nedim Þener/posta.com.tr

Son Güncelleme Tarihi: 06 Þubat 2018 02:25

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0