CHP Beyannamesinin Þifreleri - Ýdris Kardaþ

27 Mayýs 2018 16:29  

 

CHP Beyannamesinin Þifreleri - Ýdris Kardaþ

CHP Genel Baþkaný Kýlýçdaroðlu seçim beyannamelerini açýkladý. Kendisi kürsüdeyken, beyannameyi yürütmesini planladýklarý Cumhurbaþkaný adayý Muharrem Ýnce karþýsýnda oturmuþ onu izliyordu. Vaatleri uygulayacak olan kiþinin bu konuþmayý yapmamasý ince bir stratejinin parçasý mý, yoksa klasik CHP koltuk kavgasýnýn bir ürünü mü bilemiyoruz?

Sanýrým CHP'de kafalar da biraz karýþýk. Partinin genel baþkaný ülkeyi yönetmeye aday olmazsa hem kafalar karýþýr hem de hesaplar karýþýr doðal olarak.

Bu karýþýklýðý seçim beyannamesinde þöyle görüyoruz.

CHP diyor ki;

"Sembolik yetkilerle donatýlmýþ cumhurbaþkanlýðý modeline geçilecek. Parlamenter sistem geri gelecek."

Ýþte bu noktada bütün vaatlerin anlamsýzlýðý ile karþý karþýya kalýyoruz bir anda. Zira bu vaatleri nasýl uygulayacak CHP yönetimi? Parlamenter sisteme geri döneceklerse, bu vaat ettikleri þeylerden önce yapmalarý gereken baþka þeyler yok mu? Mesela, Meclis'te çoðunluðu alýrlarsa ülkeyi yeniden referanduma götürmek gibi. Mesela, referandumda istedikleri sonuç çýkarsa yeniden mecburen seçime gitmek gibi. Bunlarý yapacaklarsa o zaman bu vaatleri hangi ara gerçekleþtirecekler? Hangi sistem içinde yapacaklar bu vaatlerini?

CHP, beyannamesindeki emekliye, çiftçiye, öðrenciye vadettiklerini yerine getirmek istiyor ve ayný anda parlamenter sisteme geri döneceðinin sözünü veriyor. Peki bunun imkansýz olduðunu seçmene ne zaman açýklayacak acaba?

Kampanyanýn merkezine oturttuklarý parlamenter sisteme geri dönüþ için ne yapacaklarýný bilmiyoruz hala? Referandumsuz parlamenter sisteme geri dönüþ için Meclis'te karar almalarý mümkün deðil. 400 vekile ihtiyaçlarý var zira. Peki o halde referanduma götürecek sayýya ulaþtýklarýnda bu konuyu hemen referanduma sunacaklar mý? Peki referandumda istedikleri sonucu alýrlarsa ülkenin yeniden seçime gitmesi gerektiðini CHP seçmenine ne zaman söyleyecekler?

Seçmenini aldatmaya yönelik çok açýk bir hamle bu. Bunun temel nedeni de referandumda alýnan yüzde 49 oy. Bunu konsolide etmek istiyorlar. Bu oy oranýnýn hala bir yerlerde durduðu hesabýný yapýyorlar.

Konuþmasýnýn bir yerinde þöyle diyor Kýlýçdaroðlu; "Sayýn Muharrem Ýnce'nin Cumhurbaþkaný, parlamentoda CHP'nin olduðu bir ülkede, vergi ve sigorta borcu olmayan bütün KOBÝ'lere sýfýr faizli kredi vereceðiz."

Gördüðünüz üzere yine bu konuyla ilgili aldatýcý bir vaat. Muharrem Ýnce'nin Cumhurbaþkaný olarak kalabilmesi için yeni sistemle devam etmek zorundalar. Bu durumda parlamenter sisteme dönüþ konusunu gerçekleþtiremezler. Eðer sembolik Cumhurbaþkanlýðý'na dönmek istiyorlarsa, önce referandum ve sonrasýnda yeniden seçim olmak zorunda. Yani Muharrem Ýnce yerinde kalarak yeni sisteme geçiþ mümkün deðil. Dolayýsýyla burada yine seçmenini aldatmaya dönük bir strateji izlemiþler.

CHP'nin Türkiye'nin geleceði için kendi perspektifinden vaatler üretmesi ve bunlarý halka açýklamasý siyaset açýsýndan elbette deðerlidir. Beðenirsiniz yada beðenmezsiniz orasý ayrý konu.

Ancak bu seçimde CHP, temel argümaný konusunda dürüst deðil. Ne yapacaklarýný bilmiyorlar gibi gözükseler de esasen stratejileri, seçmenlerini alenen aldatmak üzere kurulu. Zira bizi seçin, hemen sonra referandum yapacaðýz, referandumdan sonra da yeniden milletvekilliði ve cumhurbaþkanlýðý seçimlerini yapacaðýz derlerse, kendisine oy verecek kesimleri korkutacaklarýný biliyorlar. Belirsizlikler, referandumlar ve seçimlerle dolu yeni bir zaman dilimini kimsenin artýk kaldýramayacaðýný biliyorlar. O yüzden bu konuda çeliþkili açýklamalar yapmaktan çekinmiyorlar. Çeliþki, yalandan daha az zararlý diye düþünüyor olabilirler ama iþin esasý, yalan üzerine kurulan bir stratejiden doðan çeliþki. Dolayýsýyla iþin özü yalan.

Burada gerçek olan tek bir þey var, o da beyannameyi Kýlýçdaroðlu'nun okumasý. En baþýndan beri söylediðimiz noktayý tekrar hatýrlatmak gerekiyor. Kýlýçdaroðlu ve Ýnce, seçim için deðil CHP Genel Baþkanlýðý için çalýþýyorlar.

Ýdris Kardaþ/sabah.com.tr

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0