Çekimlerde öldü, fotoğrafı posterde kullanıldı

17 Mart 2018 08:20  

 

Çekimlerde öldü, fotoğrafı posterde kullanıldı

Eskişehir'de çekilen "Borç" filminin ekibi, filmde kullanılan kargaların maruz kaldığı muameleyi anlattı; filmin posterinde, 12. günde ölen karganın fotoğrafının kullanıldığını açıkladı.

Eskişehir’de çekilen ve 37. İstanbul Film Festivali’nin Ulusal Yarışma bölümünde yer alan “Borç” filminin ekibi, filmde kullanılmak üzere İzmir'den getirilen iki karganın çekim boyunca kötü muamele gördüğünü ve kargalardan birinin çekimlerin 12. gününde, filmin yönetmeni ve yapımcısı Vuslat Saraçoğlu’nun arkadaşının evinde öldüğünü duyurdu. Saraçoğlu ise iddiaların gerçek dışı olduğunu, kargalardan birinin diğerini yediğini ve söz konusu iddialarla filminin sabote edilmek istendiğini öne sürdü.

Hayvan Hakları Federasyonu’na (HAYTAP) yazdıkları mektupla yaşananları anlatan film ekibi, bugün de bir basın açıklaması yayınladı.  İçlerinde yönetmen yardımcıları Sinan Kut ve Elif Sözen, Prodüksiyon Amiri Mesut Tasasız, Sanat Yönetmeni Alper Eraydın, kostüm sorumlusu Damla Zavur, makyöz Çiğdem Uzundağ ve ses ekibinden Halil Tuncay’ın bulunduğu ekibin HAYTAP’a gönderdiği mektupta, kargaların uzman gözetiminden yoksun bir şekilde kullanıldığı ve kötü muameleye maruz bırakıldığı belirtildi. Mektupta, filmin posterinde ölen karganın fotoğrafının kullanıldığı bilgisine de yer verildi.

"Ses kaydı için gagası ve boğazı sıkıldı"

 

Mektupta, ölen karganın maruz kaldığı muameleye ilişkin şu ifadeler yer verildi:

“Çekim boyunca yaşadığı korku ile ekibin gözleri önünde sürekli titreyen bu karga, Saraçoğlu’nun set amirine uyguladığı emirlerle defalarca sıkıştırıldı. Set amirinin karga ellerindeyken, ‘Kalp atışlarını hissediyoruz, çok korkuyor’ sözlerine karşın sanki her şey yolundaymış gibi, zorlamalarla çekimlere devam edildi. Karganın sesini kaydetmek için yine yönetmen Saraçoğlu’nun emriyle, zor kullanılarak, gagası ve boğazı sıkılarak kargaya müdahaleler yapıldı. Senaryoda yer alan, sokakta karganın düştüğü sahne için, sahibi müsaade etmediğini özellikle belirttiği halde, Saraçoğlu’nun arkadaşı olan bir veteriner tarafından karga iğne yapılarak bayıltıldı. Gün ve set bitimlerinde kargaların beslenmesi ve yaşam alanları için hiçbir özen gösterilmedi. Bu yaşananlardan birkaç gün sonra karga öldü. Filmde rol alan karga ile birlikte getirilen ve önceden İzmir’de bu karga ile uzun süre aynı ortamı paylaşan diğer karganın, filmde rol alan kargayı yediği söylendi. Gelen görüşler, karganın stresten öldüğü, diğerinin ise açlığı üzerine onu yediği yönünde. İşin sahibi olduğunu her defasında dile getiren yönetmen Saraçoğlu, bu olayın sorumluluğunu asla üzerine almadı.”

Yönetmen: "Filmi sabote etmek isteyen kişilerin iddiaları"

 

HAYTAP Twitter hesabından filmi protesto etme çağrısında bulunurken, Vuslat Saraçoğlu şu açıklamayı yaptı: “Bu olay HAYTAP’ın iddia ettiği gibi kötü muameleden kaynaklanmamaktadır. Maalesef kargalarımızdan biri diğerini yemiştir. Ölen kargamızın ismi Atom, diğerinin ismi ise Dalton’dur. Atom ve Dalton setimizin parçasıydılar ve böylesi bir vedaya hepimiz çok üzüldük. İddialar gerçek dışıdır. Çekimlerde deneyimli bir veterinerimiz de bulunuyordu. Biz HAYTAP’a olayın detaylarıyla ilgili her türlü izahta bulunduk hatta gerekiyorsa veterinerimizle görüşmelerini söyledik. Ancak kendileri filmi sabote etmek isteyen bazı kişilerin kötü niyetli iddialarını ciddiye almayı tercih etmiştir.”

Film ekibi: "İfadelerimizin arkasındayız"

 

Film ekibince bugün yapılan basın açıklamasında ise şöyle dendi:

“Normal bir ortamda kargaya karşı uygulanan kötü muameleden şikayetçi olan kişilere teşekkür edilmesi gerekirken karalanmaya çalışılmamız ve yalancılıkla suçlanmamız üzücüdür. Çünkü biz bu yaşanan olayı ifşa etmeseydik bu durumu gizleyeceklerdi. Film ekibinden 11 kişi olarak konuyu gündeme getiren bizler için sözlerimizin yalan olduğunu ifade etmelerine şaşırmıyoruz, ifadelerimizin arkasındayız.”

bianet.org

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0