Çay kaşığınız hasta edebilir

24 Haziran 2009 21:26  

 

Çay kaşığınız hasta edebilir

Çay kaşığınız, çiçekli tabağınız, melamin tepsiniz, çelik bıçağınız, kek kalıbınız incelendi. Gıdalara temas eden bu ürünlerden üçte ikisi sağlığa zararlı çıktı

Teknolojinin hızla gelişmesi ve yaygınlaşması, kimya sanayinin her geçen gün yeni kimyasalları keşfetmesi birçok riski de beraberinde getirdi. Günlük hayatta kullanılan çok sayıda ev eşyasında ciddi anlamda sağlığı tehdit eden kimsayal maddeler bulundu. Bu amaçla Türkiye'de bir ilk olma niteliğindeki "Gıda ile temas eden ürün: Güvenebilirsiniz" isimli bir proje başlatan Metro Market, gıdayla temas eden 4383 ürünü inceledi ve ürünleri ham maddelerine ve risk seviyelerine göre ayırdı. Gıdayla temas eden plastik, cam, tahta, çelik, alüminyum, seramik, teflon, melamin, porselen gibi malzemeden yapılmış gıdalara temas eden tüm ev eşyaları, elektrikli eşyalar, profesyonel mutfak ekipmanların 451'ini de test etti. Test sonucu markalı 32 üründen 20'sinin insan sağlığı açısından uygunsuz olduğunu belirlendi. Metro Market, aralarında kek kalıbının da olduğu sekiz ürünü market raflarından indirdi.

Sekiz ürün raftan indi
Metro Türkiye yaptığı inceleme sonuçlarını düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Toplantıda konuşan Metre CC Türkiye Genel Müdür Hakan Ergin, bu testlerle insanla doğrudan temas eden ürünlerde risk şiddeti ve olasılığını değerlendirdiklerini söyledi. Geçen yılın ekim ayında başlattıkları çalışma kapsamında 62 tedarikçiye, Türkçe ve İngilizce birer mektup gönderdiklerini söyleyen Ergin, bu mektupla firmalardan ürünlerin kimyasal limit değerlerini istediklerini aktardı. Firmaların bir kısmının analiz raporu gönderdiğini, bir kısmının da analizleri Metro’nun yapmasını istediğini, bir kısmının ise hiç bilgi vermediğini belirten Ergin, "Bizden analiz isteyen ve hiç bilgi vermeyen firmalara ait ürünlerin analizlerini biz yaptık. Bu kapsamda incelemeye aldığımız 4383 üründen 451'i test edildi. Bu sonuca göre 1.77 oranında ‘uygunsuz’ bulunan sekiz ürünü raflardan kaldırdık. Ekmek kızartma makinesi, kek kalıbı ve pizza kalıbı gibi ürünler raflardan kaldırıldı" dedi. 

Ergin’in verdiği bilgiye göre, tost makinesinden, tencereye, ekmek kızarma makinesinden, kek kalıbına, pizza tabanları günlük yaşantımızda kullandığımız yüzlerce ürünü teste tabi tutuldu. Sadece İstanbul'da uygulanan ürünlerin test süreci iki ay kadar sürdü. Test sonucunda ortaya çıkan sonuçlar ise çok korkunç. Restoranlarda kullanılan, mağazalarda ve sokaklarda satılan 32 numune ürünün 20'sinin insan sağlığına uygunsuz olduğu belirlendi.

Hangi madde neye yol açıyor
Metro’nun test ettiği ürünlerde çıkan kimyasal maddelerin sağlığa verdiği zararlar şöyle: “Perflorooktan sülfanat maddesi Teflon tavalarda, ambalaj kâğıtlarında kullanılıyor. Bu maddeden sızan kanserojendirler, gelişime-büyüme-olgunlaşmayı geciktiriyor. Zorlukla fark edilen karaciğer ve troid etkilerine ve doğum kusurlarına neden oluyor. Poliaromatik aminiler maddesi ise naylondan yapılma mutfak eşyalarında bulunuyor, migrasyonu açısından risk teşkil ediyor ve kanserojendirler. Boya ve naylon mutfak gereçlerinde kullanılıyor. Pentaklorofennoller küf ve mantar oluşumunu önlemek için tekstile, deriye ve ahşap ürünlerine direk uygulanıyor. PCP'nin tüm yollardan vücuda kolayca alınabileceği daha önce ispatlanmıştır. Toksik ve kanserojen maddelerdir, deride, göz ve ağız kısımlarında tahrişe neden olurlar, karaciğer, böbrek, kan ve sinir sistemine zarar verir, çocuklarda sakatlık, hamilelikte düşüğe neden olurlar, akut ve kronik zehirlenmelere ve genital bozukluklar yol açar. 

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0