Çalışan çocuklara cinsel saldırı

06 Temmuz 2008 02:23  

 

Çalışan çocuklara cinsel saldırı

Binlerce çocuğun gece geç saatlere kadar sokakta çalıştığı Diyarbakır'da küçük yaşta çocuklar çeşitli suçlara karıştıkları gibi cinsel istismara da maruz bırakılıyor. Son dört yıl içerisinde 25 erkek 54 kız olmak üzere toplam 79 çocuk farklı mekanlarda cinsel tacize uğradı.Cinsel taciz mağdurlarının yüzde 99'unu kız çocukları oluştururken yüzde birini erkekler oluşturuyor. En çok cinsel tacizin saat 13:00-16:00 saatleri arasında yaşandığı öğrenilirken en çok cinsel taciz olayı köyden kente göçün yoğun yaşandığı Bağlar İlçesi'ndeki 5 Nisan ve Yunus Emre Mahallesinde görülüyor. Şiddet ve cinsel maruz ile baş başa kalan çocukların Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafindan koruma altına alınarak, sosyolog ve psikologlar gözetiminde rehabilite edildikleri öğrenildi.



AİLELERİ ÇALIŞTIRIYOR Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi'nin, sokaklarda çalıştırılarak istismar edilen çocukların toplanması için kent genelinde yaptığı etkin çalışmalar sonuç vermeye başladı. Okulların tatil edilmesi ile birlikte aileleri tarafından sokakta camsil,peçete ve ayakkabı boyacılığı gibi işler yaptırılarak çalıştırılan 237 çocuk Emniyet Çocuk Şubesi'ne bağlı beş yaya ve iki motorize ekip tarafından toplatıldı. Çocuk şubesine getirilen çocuklar burada polis memurları tarafından duş almaları sağlanıp temiz kıyafet giydirildikten sonra araçlar ile evlerine götürülüyor.



AİLELERE DAVA AÇILDI Küçük yaşta çocukların çalıştırılmaması için aileler ikaz edilirken uyarıları dikkate almayıp çocuğunu zorla çalıştıran 22 aile hakkında Diyarbakır Valiliği Cumhuriyet Bassavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu. Yapılan etkin çalışmalar ile kentteki kavşaklarda çocukların çalışması büyük ölçüde engellenirken, suç çetelerinin çocukları büyük kentlere götürmesi de engelleniyor. Çocuk polisi şehirlerarası araçlarda gün boyu kimlik kontrolü yaparak çocuk kaçırma olaylarını önlüyor.Çalışmalar kapsamında geceyi sokakta geçirmek zorunda kalan çocuklar polis tarafından koruma altına alınıyor.



İZMİR'DE DE EMNİYET İzmir Emniyet Müdürlüğü ve İzmir Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü de, sokaklarda çocuklarına çeşitli ürünler sattırtan ailelere karşı büyük bir mücadele başlattı. İki kurum ortaklaşa, beş ay içinde çocuklarına sokaklarda su, mendil, çiklet gibi ürünler sattıran 42 aile hakkında toplam 126 dava açılmasını sağladı. Amaçlarının sokaklarda çalışan çocukları korumak olduğunu belirten İl Emniyet Müdürlüğü, "özellikle 'kemik yaşı' belirleme operasyonundan sonra çocukların sokaklarda işlediği suç oranlarında büyük düşüş oldu. Bu operasyon sürerken, Çocuk Şube Müdürlüğü ekiplerimiz bu sefer de sokaklarda çeşitli işlerde çalışan ve suç işlemeye yatkın çocukların aileleri hakkında işlem yapıp dava açılmasını sağladı" dedi.



SUÇLU AİLELERE BİR YIL HAPİS Çocukların ailelerine ulaşan ekipler, 64 çocuğun mensup olduğu 42 aile hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 232. maddesi uyarınca dava açılmasını sağladı. Bir yıl hapis cezası istemiyle yargılanacak ailelerin, "Aile hukukundan doğan bakım, eğitim veya destek olma yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişi, şikâyet üzerine, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" maddesine göre mahkûm edilmesi isteniyor. Sokakta görülen çalışan çocukların önce ailelerine teslim edildiğini belirten İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, ailelerin çocuğu çalıştırmaya devam etmesi durumunda Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne başvurduklarını söyledi. Çocukların böylece Sosyal Hizmetler'e teslim edildiğini belirten Çapkın, suç işlemeye yatkın çocukları sokaktan uzak tutmayı amaçladıklarını ifade etti. Çocuklarını sokaklarda çalıştıran bazı aileler hakkında defalarca işlem yapıldığını da belirten Çapkın, "Bazı aileler çocuklarını sokaklarda çalıştırmaktan vazgeçmiyor. 42 aile hakkında 126 kez işlem yapıldı. Çocuğunu sokakta çalıştırdığı için haklarında defalarca kez işlem yapılan ve dava açılana ileler var" dedi.



***



SORUMLU GÖÇ DALGASI Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 1990'1ı yıllarda yaşanan olaylar sonrası güvenlik sorunu nedeniyle köyden kente göçün en yoğun yaşandığı Diyarbakır'da ani göç dalgası sokakta çalışan çocuk problemlerini beraberinde getirdi. 2006 yılı verilerine göre Diyarbakır'da, kentte 3 bin 302 çocuk sokakta çalışıyor. Bu çocuklardan yüzde 78'nin kız çocuğu olduğu, çocukların 2 bin 742'sinin okula devam ettiği, 560'ının okul ara vermek zorunda kaldığı belirlenmişti. Sokakta çalışan çocuklardan 78'inin madde bağımlısı ve 14 çocuğun dilenmekte veya dilendirilmekte olduğu tespit edildi.



Nevzat Çiçek - Fikret Karagöz

Taraf Gazetesi

06.07.2008

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0