Bugün kimden nefret edelim? - Roni Margulies

16 Mart 2014 19:28  

 

Bugün kimden nefret edelim? - Roni Margulies

Hükümetten mi geldi, Cemaat’ten mi, bilemiyorum, neyi hangisinin yaptığı bizlere malum olmuyor bugünlerde, ama artık bizde de bir Nefret Suçları Yasası var. Geçende Meclis’ten çıkan “Demokrasi” paketi bunu da içeriyor.

At iziyle it izinin iyice karıştığı şu dönemde iyi haber beklemiyordum doğrusu. Sevinir gibi oldum. Ama yasanın neleri içerip neleri içermediğine bakınca erken sevinmiş olduğumu anlamak uzun sürmedi.

Bu hükümetin yaptığı hemen her şey gibi, Nefret Suçları Yasası da eksik ve güdük. Üstelik, bu hâlini bile fazla bulan hödükler kaynıyor her yanda.

Nefret suçu, bir kişiye karşı işlenen suç (hakaret, taciz, dövme, öldürme, her neyse) o kişiye düşmanlık beslendiği için değil, o kişinin ait olduğu insan grubundan nefret edildiği için işlendiğinde oluşur. Yani Almanya’da Ahmet sokakta sakin sakin yürürken hiç tanımadığı ve kendisini hiç tanımayan birileri tarafından sırf Türk olduğu için hakaret görür, dövülür veya öldürülürse, bu bir nefret suçudur. Öldürenlerin Ahmet’le kişisel bir sorunu yoktur, Türklerden nefret ediyorlardır.

“Ne farkı var?” denebilir. Farkı şu: Bu suç sadece Ahmet’i ve yakınlarını etkilemekle kalmaz; Ahmet’in ait olduğu grubun tümü, tüm Almanya’daki Türkler etkilenir, korkar, rahatsız ve tedirgin olur.

Nefret suçları genellikle milliyetçilikten, ırkçılıktan, dinsel ve cinsel hoşgörüsüzlükten kaynaklanır. Ve bu suçlara genellikle etnik, dinî ve cinsel azınlıklar maruz kalır. Çoğu zaman toplumun bütünü içinde zayıf ve korumasız bir konumda olan, geçmişte yaşadığı çeşitli olaylar nedeniyle zaten hep tedirginik yaşayan gruplar etkilenir. Bu tür yasaların amacı zaten tam da böylesi grupları korumaktır.

AK Parti’nin çıkardığı yasada ise, ‘cinsel yönelim’, ‘etnik kimlik’ ve ‘uyruk’ nedeniyle işlenen suçlar nefret suçu sayılmayacak. Yani tam da sayılması gerekenler sayılmayacak!

Herkesten nefret etme hakkını savunanlarsa, bu hâliyle bile yasaya itiraz ediyor. Saadet Partili İlyas Tongüç, “Ülkemizde hâla Siyonizm, Yahudi ve Haçlı tehlikesi varken, Nefret Yasası’nın çıkması son derecede tehlikelidir. Zaten bu yasanın çıkmasını ABD, AB ve İsrail istiyor” demiş.

BBP’li Ünsal Karabulut, “Yasayı en çok Ermenici çevreler ve terör örgütü istiyordu” buyurmuş.

Türkçesini söylersek: “Ermenilere ve Yahudilere istediğim gibi küfür ve hakaret etmek istiyorum, en doğal hakkımdır, size ne oluyor!”

Ali Bulaç ise Akit gazetesinde “’Maksadını aşmış azınlık hakları’ zümrelere özel imtiyazlar sağlıyor, çoğunluğu onlara tabi kılıyor” demiş.

Çoğunluğun durumu gerçekten de çok kötü Türkiye’de. Türk olmayan herkese küfür edememek, Ermeni öldürememek, eşcinsel dövememek, Yahudi’ye hakaret edememek kolay şey mi?

Türk’e yapılır mı bu!

ronmargulies@btinternet.com

marksist.org

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0