Bu örneğe bakın bir kez daha düşünün! Bulgaristan da sulara gömdü, şimdi çözüm arıyor

04 Eylül 2010 11:07  

 

Bu örneğe bakın bir kez daha düşünün! Bulgaristan da sulara gömdü, şimdi çözüm arıyor

Türkiye, Allianoi'u sulara gömme kararı verirken komşu Bulgaristan sulara gömdüğü Seuthopolis kentini kurtarmaya çalışıyor.

TURAN GÜLTEKİN

İZMİR - Trakya krallarından 3. Seuthes’in kurduğu Seuthopolis antik kenti ile antik çağın bilinen en eski sağlık yurdu Allianoi’un kaderi pek çok açıdan benzer.

Bulgaristan, 1948 yılında Avrupa’nın en büyük barajlarından Filibe’nin (yeni adıyla Koprinka) inşaatına başladı. Baraj inşaatı başlarken bir yandan da Seuthopolis kazıları sürüyordu. Kazılarda Odrissia Kralı 3. Seuthes’in MÖ. 4. yüzyılda 890 metrelik duvarlarla çevrilmiş kenti Seuthopolis tamamen ortaya çıkarıldı. Ancak çok önemli arkeolojik bulgulara rağmen topraktan gün yüzüne çıkarılan Seuthopolis, enerji uğruna 1954’te bu kez suların altına gömüldü.

Ünlü Bulgar mimar Jeko Tilev, 2002’de kent için proje geliştirdi. 2006 Dünya Mimarlık Triennali’nde UNESCO’dan ‘Büyük Ödül’ kazanan projeye göre Koprinka Barajı’nın altında kalan kent, 420 metre çapında çember duvar içine alınacak, önce sular boşalacak, temizlenip kurumaya bırakılacak. Ziyaretçiler buraya botlarla taşınacak. Camdan asansörlerle su seviyesinin 20 metre altına kadar inilip antik kent gezilebilecek. Çemberin iç kısmı bahçeler, teraslarla kafe ve restoranlar ve kültür merkezleriyle donatılacak. Antik kent geceleri tümüyle aydınlatılacak. Projeye ödül veren jüride Türkiye’de Pendik-Yeşilköy Yüzer Viyadük Projesi’nin mimarı, Kentbilimci Mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp de bulunuyordu. Alp “Komşu projesini gerçekleştirebilirse bir taşla üç kuş vuracak. Hem kültürüne sahip çıkacak hem barajı yapılacak hem turizm yapacak” dedi.

Ancak UNESCO’dan destek bulamayan Bulgaristan Kültür Bakanlığı, 80 milyon avroluk proje için uluslararası mali destek arayışında. Bugüne kadar Hollanda, Kuveyt ve Avusturya’dan mali destek sağlandı.


Radikal.com.tr


 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0