Bu kitap çok farklı! Yemeklerini yiyelim ama haklarını da verelim!..

20 Aralık 2011 15:47  

 

Bu kitap çok farklı! Yemeklerini yiyelim ama haklarını da verelim!..

20 Aralık’tan itibaren raflarda yerini alacak "Bizim Zeytinyağlı Ayvalık Yemeklerimiz" 24-31 Aralık 2011 tarihleri arasında Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde yazarıyla, çizeriyle hep beraber bir tanıtım şöleni ile sunuluyor. Ayvalık doğumlu Yorulmaz yeni kitabında Ayvalık’ta yaşayan son mübadillerle Ayvalık tarihine ve yaşantısına da tanıklık etmemizi sağlıyor. Bu yüzden yazarı, çizeri, fotoğrafçısı ve elbette son mübadilleri de dahil olmak üzere emeği geçen herkesin eline sağlık.

Tarlakuşu Yayınları'ndan ve Ayvalıklı Yazar Ahmet Yorulmaz’ın kaleminden hem çok tanıdık hem de alışılmışın dışında bir yemek kitabı!..

"Bizim Zeytinyağlı Ayvalık Yemeklerimiz"

Tanıdık; çünkü bizim, bazen kendi yaptığımız ve başkalarının yaptıklarını imrenerek yediklerimizin çoğu, bu kitapta yer alıyor. İşte bu yüzden bu kitap “bizim kitabımız”.

Alışılmışın dışında; çünkü Ahmet Yorulmaz’ın son kitabı ve yanı sıra DVD formatında Ayvalık Yemekleri Belgeseli (iki ürün birlikte), illüstrasyonlar ve fotoğraflarla zengin bir içeriğe sahip.

24 Aralık 2011 cumartesi günü saat 14.00’te Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde Yazar Ahmet Yorulmaz’la söyleşiyi, Akın Baytöre’nin çektiği Ayvalık Yemekleri Belgeseli gösterimini, çizimlerini Gülseren Kayalı’nın, fotoğraflarını Akın Baytöre ve Ali Eroğuz’un çektiği Yemek İllüstrasyonları Sergisi’ni kaçırmayın!..

Yaşayan son mübadillerden Ayvalık yemek kültürü mirası...

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinin ülke ve dünya genelinde tanıtılmasında büyük emeği geçen Ayvalık doğumlu Yorulmaz’ın yeni kitabında Ayvalık’ta yaşayan son mübadiller bizleri mutfaklarında ağırlıyor, kültürlerini paylaşıyor, kocaman miraslarına ortak ediyorlar. Bir yandan da Ayvalık tarihine ve yaşantısına tanıklık etmemizi sağlıyorlar.

20 Aralık 2011'den sonra piyasada olacak Kitap ve DVD İzmir'de; Tepekule A7 Şehir Kulübü, Bayraklı / Baca Kafe Hilton yanı, İstanbul'da ise; Otto Santral Eyüp, Otto Sofyalı Beyoğlu, Bloom Ulus, Susam Kafe Cihangir adreslerinden temin edilebilir.

> Tanıtım bülteninden kitap, belgesel, illüstrasyonlar, fotoğraflar ve tanıtımla ilgili detaylı bilgi

"BİZİM ZEYTİNYAĞLI YEMEKLERİMİZ" KİTABI TANITIMI
KİTAP - DVD – FİLM – SERGİ

SÜRE: 24 - 31 ARALIK 2011 11:00 – 18:00 arası gezilebilir

AÇILIŞ: 24 ARALIK 2011 CUMARTESİ, SAAT: 14.00 Kokteyl

YAZAR AHMET YORULMAZ İLE SÖYLEŞİ ve İmza

AYVALIK YEMEKLERİ BELGESEL FİLM GÖSTERİMİ

ÇEKİM: AKIN BAYTÖRE

YEMEK İLLÜSTRASYONLARI SERGİSİ, 24-31 ARALIK

ÇİZİM: GÜLSEREN KAYALI

FOTOĞRAF: AKIN BAYTÖRE, ALİ EROĞUZ
YAYIN: TARLAKUŞU YAYINLARI
YETKİLİ: AYFER ÖZCAN E.
İSMETPAŞA MAHALLESİ CUMHURİYET CADDESİ NO: 53 AYVALIK
TEL: 0266 312 3 312
EMAİL:bilgi@tarlakusu.com
WEB: http://organikstudyo.blogspot.com
YOUTUBE: http://youtu.be/wb0cıvcbbh4

Tanıtım Yeri: Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi
Anadolu Caddesi No: 40 BAYRAKLI – İZMİR
Tel: 0232 462 67 30

> Tarlakuşu Yayınları'ndan çıkacak

"Bizim Zeytinyağlı Ayvalık Yemeklerimiz"
Yazar “Ahmet Yorulmaz” ın son kitabı ve DVD Formatında
Ayvalık Yemekleri Belgeseli (iki ürün birlikte)
İllüstrasyonlar ve Fotoğraflarla zengin bir
Ayvalık yemek kültürü kitabı-Tarifler Rehberi - Yaşayan son mübadillerden size bir miras...
Onları ve yemeklerini yakından tanıyacaksınız tariflerini okuyabilecek, izleyebileceksiniz.
20 Aralık 2011’den sonra piyasada.

> Ahmet Yorulmaz’ın dilinden kitap hakkında;

"Bu kitabı, yıllar süren baskılarına dayanamadığımız değerli okurlarımız ve kitapçıların istekleri doğrultusunda yazdık. Bu konunun yazarlıkla, edebiyatla ilgisi bulunmadığını söyleyerek, karşı çıkmıştık hep.
Şu son görüşleri ise, yazmamıza neden oldu:
“Biz alışılmış, sıradan bir yemek kitabı istemiyoruz. Bunlardan biz kitapçılarda, okurun kitaplığında, dünyadan ve Türkiye’den çıkmışları çok var.
Zaman zaman romanlarınıza doğallıkla kattığınız yemekler gibi, siz yaparsınız ya da ev halkı yapar, kısacası evinizin zeytinyağlı mutfağını istiyoruz biz!
Örneğin kitaplarınızdan dünya âlem biliyor ya, ‘koloçitha’yı da, ‘balıklı bamya’yı da ‘peynirli kabak’ı da, ‘Supyalı semizotu’nu ve daha birkaç yemeği ilk tanıtan sizsiniz”.
İşte bu isteklere karşılık olarak, yıllardan sonra, bu alçakgönüllü kitabı oluşturduk.
Kitaba “Bizim Zeytinyağlı Ayvalık Yemeklerimiz” ismini vermemizin nedeni de budur. Çünkü bizim, bazen kendi yaptığımız ve kimileyin de yapılmışlarını imrenerek yediklerimizin çoğu, bu kitapta yer alıyor.

Dileriz seversiniz."

Ahmet Yorulmaz

---

DVD; ilk bölümünde; yetmiş beş tane yemek tarifinin içerisinden özenle seçilmiş on beş yemeğin, Ayvalık zeytinyağlı mutfağının en iyi örneklerinin sunulduğu bir belgesel. Bu bölümde Ayvalık'ta yaşayan ve mübadelenin son tanıkları sizleri mutfaklarına davet ediyor, bizler için yemeklerini yapıyor, anlatıyor, kültürünü paylaşıyor, kocaman bir mirasın bizlere geçmesini sağlıyorlar.

İkinci bölümünde: Ahmet Yorulmaz kendini-yaşamını anlatıyor, Ayvalığı anlatıyor, Ayvalık Pazar yerinden görüntüler, röportajlar, Ayvalık tarihine ve yaşantısına dair söyleşiler yer alıyor.

Ressam Gülseren Kayalı 'nın ilginç tekniği ile resimlenen yemeklere ait illüstrasyonlar görmeğe değer. Çeşitli şehirlerde sergilenecek olan bu çalışmalar için mekanlar araştırılıyor.

Filmin yönetmeni Akın Baytöre dünyanın çeşitli yerlerinde çektiği haber ve belgesellerin verdiği tecrübe ile yapımı dünya standartlarına taşıyor.

***

>> Ayvalık’ı ortaya çıkarıp, eksikliği giderdi - Yaşar Eyice/Zeytin Ağacı Dergisi


Son Güncelleme Tarihi: 23 Aralık 2011 11:10

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0