BRICST'e olumlu bakýyorlar - Þeref Oðuz

29 Temmuz 2018 23:54  

 

BRICST'e olumlu bakýyorlar - Þeref Oðuz

Baþkan Erdoðan, BRICS liderlerine “Bizi de birliðinize dahil edin, ismi BRICST olsun” teklifinde bulundu. Üye ülkelerin bu teklife sýcak baktýklarýný söyleyen Erdoðan, “Burada önemli fýrsatlar yakalayacaðýz” dedi

Johannesburg'da düzenlenen 10. BRICS Zirvesi'nin ardýndan Baþkan Recep Tayyip Erdoðan, medya sohbetinde yerli ve milli paralarla ticaret, savunma, ekonomik iþbirliði ve ikili iliþkileri de kapsyan birçok konuda mutabakata varýldýðýný söyledi.
Zirvenin siyasi ve ekonomik deðerlendirmesini yapan Erdoðan, BRICS ülkeleriyle çok daha kapsamlý iþbirliði seçeneklerinin gündeme geldiðini ifade etti. "Þanghay 5'lisinde hayýrlýsýyla hedefe varýrsak olay çok daha farklý geliþir.
Biraz sabýr" diyen Erdoðan ile sohbetimizin ekonomideki önemli mesajlarý þunlar oldu:
 ÇÝN GENÝÞLEMEDEN YANA: BRICS, malumunuz Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nýn üyesi olduðu bir iþbirliði platformu. Biz de kendilerine 'eðer buraya bizi de dâhil ederseniz size yeni bir isim bulmuþ oluruz. O da BRICST olur' dedik. Olumlu bakýyorlar. Özellikle Çin, "Ben geniþlemeden yanayým" diyor. Diðer ülkeleri de buraya katma gibi bir düþüncelerinin olduðunu gördüm.
Kapalý deðiller. Temenni ederiz böyle bir adým da atýlýrsa Türkiye olarak biz de burada yerimizi almýþ oluruz. Bu 5 ülke ayný zamanda Türkiye gibi G20 üyesi. G20'de bunlarla beraberiz. Türkiye'nin BRICS bünyesinde gerçekten önemli fýrsatlar yakalayabileceðine inanýyorum. Bu tür oluþumlarýn içerisinde yer almak dünyada her türlü oluþuma ve yapýlacak atýlýmlara ortak olmanýz anlamýna gelir. Bu size zarar deðil fayda saðlar.
 RUSYA ÝLE ELEKTRONÝK PARA: Sayýn Vladimir Putin'le kapsamlý ve verimli bir görüþme yaptýk. Ýkili ticaret hacmimiz geçen yýl 22 milyar dolar civarýnda idi. Malum bazý pürüzler sebebiyle bir yavaþlama kaydetmiþti. Pürüzler aþýldý þimdi karþýlýklý olarak ticaret, yatýrým, nükleer enerji, Türk Akýmý, milli paralarla ticaret yapýlmasý ve turizm alanýnda geliþmelerimiz yoðun þekilde devam ediyor. Hatta biliyorsunuz Rusya ile elektronik para noktasýnda da bazý düþüncelerimiz var. Ayný þeyi Hindistan da düþünüyor. Yani oralardan turistler Türkiye'ye geldiði zaman, o ortak parayý kullanmak suretiyle harcama yapabilecekler.
Örneðin, bu sene zannediyorum Rusya'dan gelen turist sayýsý 6 milyonu bulacak.
Hindistan ve Çin'den gelen turistte de ciddi bir artýþ söz konusu. Tabii bizim vatandaþlarýmýzýn oralara gidiþiyle turizm çok daha hareketlenecektir. Ve bu geliþmeleri ben ülkelerimiz arasýnda hayati buluyorum. Bizim de insanýmýzýn bu ülkelere gitmesi ve halklarýn kaynaþmasý noktasýnda bazý adýmlarýn atýlmasý gerekiyor.
 LÝDERLERLE MUTABIK KALDIK: Bu seyahatimde en çok üzerinde durduðum konu, milli ve yerli para konusu olmuþtur.
Gerek Sayýn Çin Devlet Baþkanýyla gerek- Sayýn Putin'le ayný þekilde zaten daha önce bu konularda mutabýktýk. Merkez Bankalarýmýz, hazine ve maliye bu konulara daha da yoðunlaþýyor.
Ýnþallah bunun adýmlarýný atacaðýz.
Ayný þekilde Güney Afrika baþkanýyla da bu konuda mutabýk kaldýk. Onunla da yerli milli para konusunu ele aldýk. Diðer ülkelere de bu konuyu açtýðýmýzda olumsuz yaklaþan olmadý.
Hindistan Baþkaný da çok olumlu baktý.
 GÜÇLENEREK YOLA DEVAM: Bu adýmlarýmýzla güçlenerek yolumuza devam edeceðiz. Hazine ve Maliye Bakanýmýz da elini cebine atar ve paralarý bereketlendirirse inþallah sýkýntýlý günleri geride býrakacaðýz. Kiþi baþý milli geliri önce 15 bin, daha sonra 25 bin dolarlara ulaþtýðýmýz günleri de yakaladýðýmýzý görmek istiyoruz. Allah hayýr etsin.

4. NÜKLEER SANTRALE BAÞLAYABÝLÝRÝZ
ZÝRVE çerçevesinde Çin Devlet Baþkaný Þi ile kapsamlý görüþmemiz oldu. Çin ile son dönemdeki iliþkilerimize yeni bir ivme kazandýrdýk. Ýki ülke arasýnda siyasi, askeri ve ekonomik ne gibi adýmlar atabileceðimizi konuþtuk. Þu anda Çin ile üzerinde ýsrarla durduðumuz konulardan bir tanesi malum nükleer enerji. Nükleer enerjide Rusya ile bir adým attýk. O þu anda yürüyor. 20-22 milyar dolarlýk bir yatýrýmdan söz ediyoruz. Ýkincisini Japonlarla imzaladýk, üçüncü ayak olarak Fransýzlar var. Fakat orada nedense zayýf bir durum var. Üçüncü nükleer santrali Çinlilerle yapalým istedik. 3.6 milyar dolar ayrý bir imkân. Çin, üçüncü nükleere olumlu yaklaþýyor. Ýnþallah ona da baþlayacaðýz. Ýyi bir yere de geldik. Mesafe aldýktan sonra dördüncüye de onlarla baþlamamýz söz konusu.

KÜRESEL ADALET TALEBÝ VAR
TÜRKIYE'NIN "Dünya 5'ten Büyüktür" sloganý ve küresel adalet talebi Afrika kýtasýnda takdirle de karþýlanýyor. 2005'te baþlattýðýmýz Afrika açýlýmý politikamýzý her alanda güçlendirerek devam ettireceðiz. Güney Afrika'daki kendimize ait elçilik binalarýmýz, mülkleri ülkemize ait olan yerler de gücümüzü çok daha farklý bir þekilde ortaya koyacak. Þu anda Amerika'da Birleþmiþ Milletler binasý karþýsýndaki eski Türk Evi'nin yerine, yerin altýnda 4 kat, üstünde 32 kat Türk Evimizi yapýyoruz. 2-3 yýl sonra bitecek. Bittiði zaman onun ülkemize getireceði hava çok daha farklý olacak. O yerimizi gördüklerinde tabii Türkiye'nin sýradan bir ülke olmadýðýný düþünecekler. El-mekân bi'l-mekin!

KUSURA BAKMA ÝRAN'DAN ALIRIM
Bunlar Ýran'a da yaptýrým uyguladý, ne oldu, battý mý Ýran? Ayný þeyi Obama da bana söylediðinde, 'Kusura bakma biz Ýran'dan doðalgaz alýyoruz. Kýþýn vatandaþým üþüdüðü zaman alamadýðým doðalgazý nereden tedarik edeceðim? Bunu nasýl telafi edeceðim" dedim. Trump'a da dedim ki 'Sayýn Baþkan, kusura bakma. Biz doðalgazýmýzýn yarýsýný Rusya'dan alýyoruz. Azerbaycan, Ýran, Irak ve zaman zaman Cezayir'den alýyoruz. Gaz gelmediði zaman vatandaþýmýn ýsýnmasýný nereden temin edeceðim?' Ondan sonra yüklendiði Merkel de açýldý. 'Ne yapacaðým?' dedi.

ÇÝN'LE ÝÞBÝRLÝÐÝMÝZ GÜÇLENÝYOR
ÇIN'IN Türkiye'deki altyapý, üstyapý buna benzer yatýrýmlara karþý ilgileri var. Enerjide nükleerin dýþýnda neler yapabileceðimizi konuþtuk. Kuþak Yol Projesi kapsamýnda iþbirliðimizi güçlendiriyoruz. Kars-Edirne zaten bu kapsama giriyor. O bakýmdan bu projeye onlar da çok duyarlý. Kanal Ýstanbul konusunu da ayrýca görüþme imkânýmýz oldu. Tabii Kars- Edirne bir hýzlý tren projesi... Artýk orada son aþamaya geldik. Sayýn Þi, Türk malýnýn Çin pazarýna girmesini teþvik ettiklerini ifade etti. Sayýn Þi'yi ülkemize tekrar davet ettim. Ýnþallah yakýn zamanda kendisini Türkiye'de aðýrlayacaðýz.

BRICS KALKINMA BANKASI YOLDA
SENEGAL Cumhurbaþkaný Macky Sall ile görüþtük. Afrika'daki önemli ortaklarýmýzdan Senegal ile gerek ticaret, altyapý, enerji, askeri iþbirliði, turizm ve savunma sanayisine yönelik ciddi bir ivme yakaladýk. Senegal FETÖ ile mücadelede hep yanýmýzda durdu ve terör örgütüne ait okullarýn Maarif Vakfý'na devredilmesini saðladý. Bir araya geldiðimiz Güney Afrika Müslüman Topluluðu'nun temsilcileriyle FETÖ konusunu detaylýca konuþtuk. BRICS Artý oturumunda BRICS ülkeleri arasýndaki iþbirliði konusunu dile getirdim. Türkiye olarak BRICS ülkeleriyle ticaret, yatýrým ve kalkýnma alanlarýnda çalýþmak istiyoruz. BRICS yeni kalkýnma bankasý ile devam eden görüþmelerin olumlu neticelenmesini bekliyoruz. Sayýn Ramaphosa 25-27 Ekim'de yapýlacak Uluslararasý Yatýrým Konferansý'na ülkemizi davet etti. Bu toplantýya Ticaret Bakanýmýz, iþadamlarýmýzla birlikte katýlacak. Öte yandan görüþmelerimizde Ýsrail Hükümeti'nin son dönemdeki tavrýnýn Filistin tarafýný yokluða mahkûm etme amacý güttüðünü kendilerine ifade ettik.

Johannesburg'da Pretorya Büyükelçiliðimizin Kançýlarya binasýnýn açýlýþýný yapan Baþkan Erdoðan, "Yurtdýþýndaki temsilciliklerimizin sayý ve niteliðini artýrýyoruz. Geldiðimizde Afrika'da 12 olan büyükelçilik sayýmýzý 41 oldu. Hedefimiz bunu 50'ye çýkarmak" dedi.

sabah.com.tr

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0